Hopp til innhold

80 år gammel «restaurerer» krever penger og copyright

Den 80 år gamle damen som i de flestes øyne maltrakterte det gamle maleriet av Jesus med tornekransen krever sin del av kaka.

Ecce Homo restaurert

Ecce Homo, av Elías García Martínez. Til venstre originalen, i midten bildets tilstand da lokale myndigheter kartla kirkekunsten i juli, og til høyre det ferdige produktet.

Foto: Centro de Estudio Borjanos

Først fikk hun nervøst sammenbrudd på grunn av all medieomtalen, men nå har 80 år gamle Cecilia Giménez, som «reparerte» jesusmaleriet i Borja for en måned siden, skjønt hvordan hun skal utnytte oppmerksomheten.

Bildet av maleriet «Ecce Homo» gikk verden rundt etter at 80-årige Giménez tok på seg jobben med å restaurere det rundt 100 år gamle bildet uten å spørre først.

Aviser i 160 land har skrevet om hendelsen, BBCs reporter karakteriserte maleriet som «en skisse av en veldig hårete ape i en dårlig passende tunika» og spanske myndigheter hevdet de ville vurdere søksmål mot kvinnen.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Har innført inngangspenger

Publikummere ser på restaurerte Ecce Homo i Borja

Publikum har strømmet til kirken i Borja, Zaragoza i Nord-Spania etter at det restaurerte maleriet av Ecce Homo ble kjent i media.

Foto: CESAR MANSO / Afp

Etter at maleriet ble verdenskjent har kirken Santuario de Misericordia opplevd en markant økning i antall besøkende.

Først håpet menighetsrådet at publikum ville legge igjen en frivillig kollekt under sin visitt, men da dette viste seg å ikke være tilfelle, innførte de inngangspenger. På fire dager har kirken fått inn 2000 euro (ca 15.000 kroner).

– Av 20 besøkende betalte kun én, derfor besluttet vi å innføre inngangspenger. På en dag får vi nå inn 50 euro i billettpenger, forklarer José María Aznar til El Correo.

Men nå reagerer 80 år gamle Cecilia Giménez, som fortsatt ikke har våget å forlate huset sitt siden alt oppstyret startet. Via sine advokater krever hun opphavsrettigheter for maleriet fordi kirken nå tjener penger på det.

Registrert som varemerke

"Restaurert" Ecce Homo i Borja

Den originale Ecce Homo ble malt av Elias Garcia Martinez på starten av 1900-tallet. Maleriet var intet mesterverk, og ble laget på bare to timer, direkte på veggen i kirken

Foto: CESAR MANSO / Afp

Ordfører Francisco Miguel Arilla i Borja, som først var skuffet over det negative søkelyset hans by har kommet i, skal ha mildnet etter hvert som han har forstått de økonomiske mulighetene oppmerksomheten har ført med seg.

For å sikre seg mot «uanstendig, upassende eller grotesk» bruk har ordføreren valgt å registrere varemerket Ecce Homo «i alle varianter», melder El Correo.

Også andre har skjønt at det spesielle maleriet kan utnyttes i økonomisk øyemed. Stiftelsen Sancti Spiritus har sammen med bystyret satt i gang et internasjonalt malekurs med religiøs tematikk, rundt figuren Ecce Homo.

Lavprisselskapet Ryan Air reklamerer på sin side med flyturer nede i 12 euro til alle flyplasser rundt Zaragoza for å besøke «den kreative restaureringen».

Kulturstrøm

  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.

  • Taylor Swift slår sin egen vinylsalg-rekord

    Taylor Swift solgte 700.000 eksemplarer av «Tortured Poets»-platen på bare tre dager fra fredag og ut helgen, melder Billboard.

    Det er ny rekord. Den gamle rekorden innehadde Swifts plate «1989 (Taylor's Version)», som ble sluppet i oktober i fjor og solgte 693.000 eksemplarer på sin første uke.

    (NTB)