"Paul is dead"

Er Paul McCartney virkelig død?

Paul McCartney
Foto: AP

Siden 1969 har det versert rykter om at Paul McCartney døde i en bilulykke i 1966, og ble erstattet av en dobbeltgjenger. Ingen er helt sikker på hvordan ryktet oppsto. Noen mener det var en jippo fra plateselskapet for å selge mer plater, noen hevder John Lennon startet det, og andre mener overivrige fans sto bak. Noen er fortsatt sikker på at Paul McCartney faktisk er død.

Hva tror du?

Si din mening her: Er Paul McCartney virkelig død?

Les også: Er han død?  fra Herreavdelingen.

Paul McCartney
Foto: LAURA RAUCH / AP

Det er mange versjoner av historien om hvordan Paul døde, men den mest kjente er at han ble drept i ei bilulykke onsdag 9. november 1966 etter en bandkrangel. Årsaken til bilulykken var glatt vei og en vill tilhenger, Rita, som haiket med Paul. Fordi Paul var så distrahert av haikeren at han ikke så at trafikklysene hadde skiftet, ble han truffet av en annen bil, og brendte i hjel i bilen mens fortvilte tilskuere så på. Liket kunne ikke identifiseres i etterkant.

Fordi mye sto på spill, skal Beatles-manager Brian Epstein ha arrangert en konkurranse for å finne Pauls dobbeltgjenger, og vinneren ble William Campbell, som gjennomgikk plastiske operasjoner for å bli mest mulig lik Paul.

Det sies at The Beatles måtte slutte å turnere for at fansen ikke skulle avsløre byttet, men Beatles selv uttalte at de rett og slett var lei av å spille konserter.

Ledetråder i tekster og bilder

Det finnes et utall eksempler fra Beatles egne låter, filmer og platecover, som sies å illustrere Pauls død. Blant de mest kjente er at John Lennon angivelig synger ”I buried Paul” (Jeg begravde Paul) på slutten av ”Strawberry Fields Forever”, samt et arsenal med ledetråder på albumet ”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”. Dette albumet var for øvrig det første på lang tid etter Paul angivelige bortgang.

Billedlige ledetråder

Her følger en oversikt over de mest kjente coverbildene som skal illustrere at Paul McCartney er død:

”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”

 

Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band
Foto: EMI / Apple Corps Ltd

 

- Coverbildet viser ”det nye” Beatles midt i bildet, mens ”gamle” Beatles står plassert rundt omkring sammen med forskjellige historiske personer.

- Foran bandet er det ei grav med blomster. De gule blomstene på coveret hevdes å stave ”Paul?”, og de er også utformet som en bass. Paul spilte bass i The Beatles.

- Paul er den eneste som står rett mot kameraet som en pappfigur, mens de andre ses fra siden.

- På innsiden av platecoveret avbildes Paul med et merke på uniformen der det står O.P.D, som skal stå for ”Officially Pronounced Dead”, - offisielt erklært død.

1 ONE I X HE ^ DIE
Foto: Montasje

- Holder du et speil mot trommen på forsiden av coveret, der det står "LONELY HEARTS", vises teksten "1 ONE IX HE ^ DIE". "1 ONE" skal bety 11 og "IX" er det romerke tallet 9. Dette skal bety 11/9, datoen Paul angivelig døde.

- Under bokstaven T i Beatles, står en statue av hinduguden Shiva (Ødeleggeren) og peker mot Paul. Med venstre hånd peker guden mot "den gamle" Paul, mens den høyre peker rett opp mot "den nye" Paul.

- Dukken til høyre på forsidebildet (med hvitstripet genser) har en liten hvit bil med blodig interiør på fanget. Dette sies å være en modell av bilen Paul døde i.

- Paul er den eneste som holder i et sort musikk-instrument.

- På baksiden av coveret sitter Paul med ryggen til kamera, og George Harrison peker på teksten ”Wednesday morning at five o’clock” (onsdag morgen kl. 5), tidspunktet for bilulykken.

”Abbey Road”

 

Abbey Road (The Beatles)
Foto: EMI / Apple Corps

 

- På albumcoveret til ”Abbey Road”, ser vi John Lennon i hvit dress, mens Paul går barbeint i svart dress. I england begraves folk barbeint.

- Det står ”LMW 28IF” på nummerskiltet på folkevogna. Paul ville vært 28 år ”IF” (dersom) han fortsatt var i live da plata kom ut.

- Paul har øynene igjenn, og går i utakt med de andre mens han holder en sigarett i ”feil” hånd. Paul er venstrehendt.

”Magical Mystery Tour”

Magical Mystery Tour (The Beatles)
Foto: EMI / Apple Corps

 

 

The Beatles er utkledd som fire ulike dyr på platecoveret; en hare, en flodhest, en fugl og en hvalros. Paul er hvalrosen, og det sies at hvalrosen er et eldgammelt symbol på døden, både i norrøn, gresk og inuistisk mytologi.

”The Beatles” (”The White Album”)

Et bilde på inncoveret der Paul ligger i badekaret skal være en illustrasjon på hvordan liket så ut etter bilulykken.

"Let It Be"

 

Let It Be
Foto: EMI / Apple Corps

 

På coverbildet skiller Paul seg ut ved at han er avfotografert mot en blodrød bakgrunn, mens de andre har hvit bakgrunn. Paul er også den eneste som er vendt mot kameraet, mens de andre ser mot venstre.

Ledetråder i tekstene

Det hevdes at tekstene til The Beatles etter Pauls påståtte død også er full av ledetråder og bekreftelser på hans bortgang. Her har vi samlet noen av disse:

”A Day In The Life”

"He blew his mind out in a car, he didn't notice that the lights had changed"

Dette skal beskrive selve ulykken, der Paul McCartney sies å ikke ha sett at trafikklysene hadde skiftet.

”Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band”

"Let me introduce to you the one and only Billy Shears".

Bill er kjælenavnet til William, navnet på personen som erstattet Paul, og noen mener også teksten er ”Billy’s here”, som en introdusering av William Campbell.

”I’m So Tired”

På slutten av låta ”I’m so tired” hevdes det at John Lennon mumler ”Paul is a dead man, miss him, miss him, miss him” om man spiller låten baklengs.

"Let It Be"

"When I wake up to the sound of music, Mother Mary comes to me" (Når jeg våkner til lyden av musikk, kommer mor Mary til meg) har blitt tolket som at Paul har møtt sin mor, Mary, i himmelen. Moren til Paul døde da han var 14 år. (Mother Mary er egentlig Jomfru Maria).

Noen hevder at dersom du spiller selve teksten "Let It Be" baklengs, blir det til "He is dead" (Han er død).

"Get Back"

Spiller man refrenger baklengs, høres det ut som "I need some wheels. Help me! Help me! Help me!" (Jeg trenger noen hjul, hjelp meg, hjelp meg hjelp meg), som skal illustrere at Paul McCartneys bil krasjet.

"Don't Pass Me By "

Ringos låt "Don't Pass Me By" inneholder teksten "I'm sorry that I doubted you...I was so unfair. You were in a car crash, and you lost your hair." (Jeg er lei for at jeg tvilte på deg...Det var så urettferdig. Du var med i en bilkrasj, og du mistet ditt hår). 

Hva tror du? Si din mening her: Er Paul McCartney virkelig død?

Har du noen ledetråder som ikke står her? Send dem til norgesglasset@nrk.no, og bli med i trekningen av en Beatles-kalender.

Mer om "Paul is dead"-teoriene: Er han død?

Hør Vår daglige Beatles  i Norgesglasset fra 2. januar 2007.

 

 

Kulturstrøm

 • Jan Kristoffer Dale får nok en pris

  Dale får Aust-Agders kulturstipend 2018 på 50.000 kroner for novellesamlingen «Arbeidsnever», skriver Kolon forlag i en pressemelding. Dale har mottatt flere priser og utmerkelser for debutboken fra 2016, blant annet Tarjei Vesaas' debutantpris. Den handler om mennesker som faller utenfor samfunnet, og for eksempel ikke får fast jobb, sliter på skolen eller ikke klarer å komme seg inn på boligmarkedet. Et tydelig fortellertalent, mente NRKs bokanmelder.

  Jan Kristoffer Dale
  Foto: Kjersti Sletteskog
 • – Å lese gir innsikt

  Du er en dårlig politiker dersom du ikke leser bøker, mener kulturminister Trine Skei Grande. – Det å være politiker er å forstå at folk lever ulike liv, og har ulike opplevelser. Det å lese bøker gir stor innsikt, sier Trine Skei Grande til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live. Det møter hun forfatteren Reidar Müller som har skrevet boken «Skogens historie», og Mona Høvring som har gitt ut romanen «Fordi Venus passerte en alpefiol den dagen jeg blei født» – om to søstre som skal tilbringe vinteren i en norsk fjellbygd.

  Mona Høvring, Trins Skei Grande og Reidar Müller
 • Mangler midler til utsmykking

  Et drøyt år før åpningen av det nye Nasjonalmuseet på Vestbanen i Oslo, finnes det ingen planer for utsmykkingen av blant annet utearealene, skriver Klassekampen. Det 55.000 kvadratmeter store bygget blir norgeshistoriens dyreste, med en prislapp på 6 milliarder kroner. Normalt settes inntil 1,5 prosent av byggets totalkostnad til utsmykking. Men fordi Finansdepartementet sa nei til det samarbeid mellom museet og Koro, eller Kunst i offentlige rom, kan museet ha gått glipp av 90 millioner kroner til utsmykking.

  Visning Nasjonalmuseet på Vestbanen
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Flere kulturnyheter