Tok mastergrad i the Beatles

Mary-Lu Zahalan-Kennedy ble nylig den første personen til å gjennomføre et masterstudium i the Beatles. Sjekk hvilke flere artister det finnes universitetsfag i.

The Beatles

I 2009 startet masterstudiet om the Beatles ved Liverpool Hope University. Nå er den første eleven uteksaminert.

Foto: Apple

Britain Beatles Masters

En stolt Mary-Lu Zahalan-Kennedy som nettopp har fått mastergraden sin i the Betales

Foto: Alan Edwards/Liverpool Hope Univ / Ap
Bob Dylan

Ved Universitetet i Oslo står denne mannen på studieprogrammet.

Foto: WILLIAM CLAXTON / Ap
Lady Gaga

Vil du studere popfenomenet Lady Gaga, må du dra til Universitetet i South Carolina.

Foto: Pat Wellenbach / Ap
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.
Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Den tidligere Miss Canada-finalisten, Mary-Lu Zahalan-Kennedy, var en av 12 studenter som meldte seg opp til studiet i the Beatles da det ble etablert ved Liverpool Hope University i 2009.

Nå er hun den første som er uteksaminert, melder Reuters.

Unik mastergrad

- Jeg er utrolig stolt over å være den første. Faget var både utfordrende og gøyalt. Det gav meg en stor innsikt i effekten the Beatles hadde, og fortsatt har på flere aspekter av livet.

Den unike mastergraden i Beatles, populær musikk og samfunn er verdens først i sin sjanger. Studiet tar for seg studiolyden og komposisjonene til bandet, og hvordan Liverpool som by bidro til å forme musikken deres.

- En del av en elite

I tillegg består graden av å undersøke betydningen av bandets musikk, og om hvordan dette kan hjelpe til å definere identitet, kultur og samfunn.

- Mary-Lu blir nå en del av en international elite av lærde personer med studier innen populærmusikk som er i stand til å tilby en fersk og tankevekkende innsikt i fagområdet musikkvitenskap, sier Mike Brocken, grunnlegger og leder for masterstudiet i the Beatles.

Dylan og Gaga

Ved Universitetet i Oslo er nå Bob Dylan et universitetsstudium. Studieemnet i Dylan-kunnskap vil gi bachelor- og masterstudenter 10 studiepoeng og en god del kunnskap om Dylans musikk, tekster og inspirasjonskilder.

Men the Beatles og Bob Dylan er ikke de eneste en kan studere ved et universitet.

Før jul skrev vi at sosiologistudentene ved University of South Carolina nå kan velge et eget emne som utelukkende handler om det musikalske fenomenet Lady Gaga.

Kulturstrøm

 • Vår på Karl Johan med KORK

  Hvordan kan musikerne i Kringkastingsorkestret spille med forsvarlig avstand og samtidig være et helt orkester? Man kan jo bruke hele Karl Johans gate som kontor.

  KORK inntar Karl Johans gate i Oslo og hyller våren og musikken med Vår på Karl Johan av Fritz Austin.
 • Guren Hagen får Sandbeck-prisen

  Guren Hagen tildeles Vidar Sandbecks kulturpris, Regnbågåbrua, for 2020. Prisen deles ut 6. juni. Kulturprisen ble delt ut første gang i 2008. Frida Ånnevik, Ove Røsbak, Øystein Sunde og Eldar Vågan er noen av dem som tidligere har mottatt prisen.

  Guren Hagen tror det er mye som forener de tre.
  Foto: Bjørn Anders Sørli / NRK
 • «Kampen om Narvik» i gang igjen

  Nordisk Film gjenopptar innspillingen av filmen «Kampen om Narvik». Tirsdag er innspillingen i gang igjen etter å ha vært satt på vent siden 13. mars. Alle interiøropptak som er lagt til Oslo og omegn skal spilles inn før sommeren. Filmen regisseres av Erik Skjoldbjærg (bildet).

  Filmregissør Erik Skjoldbjærg
  Foto: Berit Roald / NTB scanpix