Hopp til innhold

Vår daglige Beatles

For første gang i verden skal en riksdekkende radiokanal spille alle Beatles-låtene i kronologisk rekkefølge.

The Beatles
Foto: Royal Mail / AP

Hør: Norgesglasset presenterer The Beatles

Tirsdag 2. januar starter Norgesglasset i NRK P1 med å spille The Beatles' første melodi ”Love Me Do”, og gir seg ikke før alle 212 originale Beatles-låtene er spilt. Hver dag kl. 13.30 vil Bård Ose og Finn Tokvam presentere en Beatles-låt, og samtidig fortelle en historie om låta.

Bård Ose og Finn Tokvam
Foto: Sigurd Hamre / NRK

I 2007 er det femti år siden John Lennon, som den første Beatlen, ble medlem i Beatles-forløperen The Quarrymen. Bård Ose og Finn Tokvam mener Beatles-jubileet må markeres grundig, og slår til med å spille og presentere samtlige Beatles-låter som ble utgitt.

- Vi tar de i rekkefølge. Som de ble utgitt. A-sida først og så B-sida. Samtidig forteller vi bakgrunnen for den enkelte melodi. Hvilke steder, personer og begivenheter har inspirert de til å skrive den enkelte låt, forteller Bård Ose.

Selv er han en Beatles-kjenner av rang og vet det meste som kan vites om Beatles. Med seg har han sin parkamerat fra popprogrammet P.I.L.S i NRK P1 Finn Tokvam. Sammen går de gjennom Beatles-katalogen fra start til mål.

- Det er jo så mange historier. Så mange anekdoter vi kan fortelle. Selvsagt ikke like mye om hver enkelt melodi, men nok til at vi gjennom 212 episoder skal fortelle om bakgrunnen for, hva de synger om og både kjekt og unyttig å vite om hver eneste Beatles-låt, sier Bård Ose.

Fra 2. januar og i hver Norgesglass-sending mandag til fredag blir det en ny Beatles-låt hver dag. Etter en sommerpause tar Bård Ose og Finn Tokvam til og fortsetter helt fram til 1970 og spiller låtene fra den siste Beatles-plata Let It Be.

Det vil si når herrene Ose og Tokvam spiller og presenterer 212 Beatles-låter så vil nok en del Beatles-kjennere virre litt med hodet. Mange vil nok mene Beatles ga ut 211 melodier i løpet av sin karriere. Nummer 212 som vil avslutte serien i Norgesglasset i NRK P1 er julesangen "Christmas Time Is Here Again" som kom ut som B-side på singelen "Free as a Bird" fra 1995, og er en av gruppens årlige julehilsener på 1960-tallet til medlemmene av fanklubben.

Ikke bare radio

Norgesglasset følger også The Beatles på web. Les hvordan The Beatles ble The Beatles , og finn ut om Paul McCartney virkelig er Paul McCartney . Og er Strawberry Fields Forever ? Dette og mye annet finner du på disse websidene mens serien går, og det vil garantert sikkert være noe for enhver å diskutere på våre diskusjonssider.

Vi legger også ut Vår daglige Beatles som podkast. Hver dag får du historien bak den aktuelle låta. Musikken er redigert bort på grunn av lov om opphavsrettigheter.

Les mer: Stopper Vår daglige Beatles podkast

Hva synes du om Vår daglige Beatles ?

Følg med på www.nrk.no/beatles  

Hør: Norgesglasset presenterer The Beatles

Hør Vår daglige Beatles i Norgesglasset på NRK P1, hverdager kl. 13.30 i Norgesglasset og ca. kl. 21.45 i Kveldsåpent. 

 

Kulturstrøm

  • Sangtekster har blitt enklere, mer repeterende, aggressive og selvopptatte

    Et team av europeiske forskere har analyserte ordene i mer enn 12.000 engelskspråklige sanger, på tvers av sjangrene rap, country, pop, R&B og rock fra 1980 til 2020.

    Ifølge studien, som ble publiser torsdag, har sangtekster blitt enklere og mer repeterende. Tekstene har også blitt mer aggressive og selvopptatte i løpet av de siste 40 årene, skriver The Guardian.

    En av forskerne bak studien, Eva Zangerle, understreker at sangtekster kan være et «speil av samfunnet», som gjenspeiler hvordan en kulturs verdier, følelser og opptatthet endrer seg over tid. Studien trakk ikke frem hvilke artister funnene gjaldt.

    Sangtekster
    Foto: AP
  • Harvard fjerner bokomslag laget av menneskehud

    Prestisjeuniversitetet Harvard sier de har fjernet menneskehud fra innbindingen av en bok de har hatt i ett av bibliotekene sine i over 90 år.

    I 2014 ble det oppdaget at en bok var bundet inn med huden til en død kvinne.

    Harvard, som regnes som det eldste universitetet i USA, har tidligere utnyttet interessen rundt bokens morbide historie. Da det ble oppdaget at det var brukt menneskehud i innbindingen ble det omtalt som «gode nyheter for både tilhengere av innbinding med menneskehud, bokfantaster og kannibaler». I et blogginnlegg samme år skrev Harvard at praksisen med å binde bøker i menneskehud tidligere hadde vært forholdsvis vanlig.

    (NTB)