Vår daglige Beatles

For første gang i verden skal en riksdekkende radiokanal spille alle Beatles-låtene i kronologisk rekkefølge.

The Beatles
Foto: Royal Mail / AP

Hør: Norgesglasset presenterer The Beatles

Tirsdag 2. januar starter Norgesglasset i NRK P1 med å spille The Beatles' første melodi ”Love Me Do”, og gir seg ikke før alle 212 originale Beatles-låtene er spilt. Hver dag kl. 13.30 vil Bård Ose og Finn Tokvam presentere en Beatles-låt, og samtidig fortelle en historie om låta.

Bård Ose og Finn Tokvam
Foto: Sigurd Hamre / NRK

I 2007 er det femti år siden John Lennon, som den første Beatlen, ble medlem i Beatles-forløperen The Quarrymen. Bård Ose og Finn Tokvam mener Beatles-jubileet må markeres grundig, og slår til med å spille og presentere samtlige Beatles-låter som ble utgitt.

- Vi tar de i rekkefølge. Som de ble utgitt. A-sida først og så B-sida. Samtidig forteller vi bakgrunnen for den enkelte melodi. Hvilke steder, personer og begivenheter har inspirert de til å skrive den enkelte låt, forteller Bård Ose.

Selv er han en Beatles-kjenner av rang og vet det meste som kan vites om Beatles. Med seg har han sin parkamerat fra popprogrammet P.I.L.S i NRK P1 Finn Tokvam. Sammen går de gjennom Beatles-katalogen fra start til mål.

- Det er jo så mange historier. Så mange anekdoter vi kan fortelle. Selvsagt ikke like mye om hver enkelt melodi, men nok til at vi gjennom 212 episoder skal fortelle om bakgrunnen for, hva de synger om og både kjekt og unyttig å vite om hver eneste Beatles-låt, sier Bård Ose.

Fra 2. januar og i hver Norgesglass-sending mandag til fredag blir det en ny Beatles-låt hver dag. Etter en sommerpause tar Bård Ose og Finn Tokvam til og fortsetter helt fram til 1970 og spiller låtene fra den siste Beatles-plata Let It Be.

Det vil si når herrene Ose og Tokvam spiller og presenterer 212 Beatles-låter så vil nok en del Beatles-kjennere virre litt med hodet. Mange vil nok mene Beatles ga ut 211 melodier i løpet av sin karriere. Nummer 212 som vil avslutte serien i Norgesglasset i NRK P1 er julesangen "Christmas Time Is Here Again" som kom ut som B-side på singelen "Free as a Bird" fra 1995, og er en av gruppens årlige julehilsener på 1960-tallet til medlemmene av fanklubben.

Ikke bare radio

Norgesglasset følger også The Beatles på web. Les hvordan The Beatles ble The Beatles , og finn ut om Paul McCartney virkelig er Paul McCartney . Og er Strawberry Fields Forever ? Dette og mye annet finner du på disse websidene mens serien går, og det vil garantert sikkert være noe for enhver å diskutere på våre diskusjonssider.

Vi legger også ut Vår daglige Beatles som podkast. Hver dag får du historien bak den aktuelle låta. Musikken er redigert bort på grunn av lov om opphavsrettigheter.

Les mer: Stopper Vår daglige Beatles podkast

Hva synes du om Vår daglige Beatles ?

Følg med på www.nrk.no/beatles  

Hør: Norgesglasset presenterer The Beatles

Hør Vår daglige Beatles i Norgesglasset på NRK P1, hverdager kl. 13.30 i Norgesglasset og ca. kl. 21.45 i Kveldsåpent. 

 

Kulturstrøm

 • Annie til topps i USA

  Den bergenske artisten Anna Lilia Berge Strand, bedre kjent som Annie, har en låt som er samplet på produsenten Metro Boomin sin nye plate. Det dreier seg om «Anthonio» fra 2009. I Metro Boomin sin versjon har den fått tittelen «Overdue» med rap av Travis Scott, skriver VG. Metro Boomin topper denne uken Billboard 200 i USA med den nye platen.

  Annie, alias Anne Lilia Berge Strand 2004
  Foto: Aas, Erlend / SCANPIX
 • Zombieskryt fra Stephen King

  «Akkurat når du trodde at zombiegenren var gått tørr, kommer en fantastisk film av Dominique Rocher kalt «The Night Eats the World».» (eng. tittel)

  Det skriver grøsserkongen Stephen King i en twittermelding. Det er Anders Danielsen Lie som har hovedrollen i filmen, som er franskspråklig. Den norske skuespilleren var raskt ute med å kvittere med en twitter-takk.

  Twittermelding fra Stephen King