«Nobel» kan bli sendt over hele verden

NRK-dramaet «Nobel» er solgt til land over hele verden, skriver Aftenposten.

Nobel

SALGSSUKSESS: NRK-dramaet «Nobel» selges til land over hele verden.

Foto: Eirik Evjen Photography

To uker at de gikk til topps i den prestisjetunge konkurransen Prix Europa, har serieskaperne bak «Nobel» nok en grunn til å juble.

Ifølge hovedrolleinnehaver Aksel Hennie vil serien snart kunne bli sett av seere i nær 200 land.

200 land

Produsent Håkon Briseid i Monster bekrefter til Aftenposten at Nobel er solgt til Canal Plus for Frankrike og at serien dessuten skal vises via nasjonale kringkastingsselskaper i Nederland, Belgia og Luxembourg.

I tillegg skriver avisen at «Nobel» også er kjøpt opp av en global aktør for distribusjon av TV-serier og film. Dette kan dermed bety at krigsdramaet kan bli tilgjengelig for seere i nærmere 200 land.

Vant prestisjepris

Tidligere i høst ble «Nobel» belønnet med den høythengende prisen Prix Europa. Totalt var 25 dramaserier fra hele Europa plukket ut til finalen i Berlin.

– Det er så vel fortjent. Alle har jobbet så inderlig hardt og lenge, både foran og bak kamera, sa Tone Rønning, prosjektredaktør i NRK.

Etter prisutdelingen sa manusforfatter Mette Bølstad at hun var spent på om prisen vil få konsekvenser for salget av «Nobel» til andre europeiske land.

– Nå får mange se serien, og med prisen blir den kanskje også lagt merke til av mange. Kanskje det blir kamp om å kjøpe serien, det blir spennende å se i ukene som kommer.

Se første episode av «Nobel» her:

Premiere! No. dramaserie. Løytnant Erling Riiser kommer endelig hjem til familien etter et oppdrag i Afghanistan. Der løp en afghansk kvinne, Wasima Zamani, mot en bombe, og Erling ble nødt til å stanse henne med makt. Dette bruddet med kulturelle koder får store konsekvenser for Erling. I Oslo dukker Wasimas ektemann opp. Erling blir vitne til en udåd. Skal han gripe inn, eller skal han akseptere at han er i Norge og ikke lenger i krig? Med: Aksel Hennie, Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie, Dennis Storhøi m.fl. (1:7)

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame