NRK Meny
Normal

«Nobel» kan bli sendt over hele verden

NRK-dramaet «Nobel» er solgt til land over hele verden, skriver Aftenposten.

Nobel

SALGSSUKSESS: NRK-dramaet «Nobel» selges til land over hele verden.

Foto: Eirik Evjen Photography

To uker at de gikk til topps i den prestisjetunge konkurransen Prix Europa, har serieskaperne bak «Nobel» nok en grunn til å juble.

Ifølge hovedrolleinnehaver Aksel Hennie vil serien snart kunne bli sett av seere i nær 200 land.

Laster Instagram-innhold

200 land

Produsent Håkon Briseid i Monster bekrefter til Aftenposten at Nobel er solgt til Canal Plus for Frankrike og at serien dessuten skal vises via nasjonale kringkastingsselskaper i Nederland, Belgia og Luxembourg.

I tillegg skriver avisen at «Nobel» også er kjøpt opp av en global aktør for distribusjon av TV-serier og film. Dette kan dermed bety at krigsdramaet kan bli tilgjengelig for seere i nærmere 200 land.

Vant prestisjepris

Tidligere i høst ble «Nobel» belønnet med den høythengende prisen Prix Europa. Totalt var 25 dramaserier fra hele Europa plukket ut til finalen i Berlin.

– Det er så vel fortjent. Alle har jobbet så inderlig hardt og lenge, både foran og bak kamera, sa Tone Rønning, prosjektredaktør i NRK.

Etter prisutdelingen sa manusforfatter Mette Bølstad at hun var spent på om prisen vil få konsekvenser for salget av «Nobel» til andre europeiske land.

– Nå får mange se serien, og med prisen blir den kanskje også lagt merke til av mange. Kanskje det blir kamp om å kjøpe serien, det blir spennende å se i ukene som kommer.

Se første episode av «Nobel» her:

Premiere! No. dramaserie. Løytnant Erling Riiser kommer endelig hjem til familien etter et oppdrag i Afghanistan. Der løp en afghansk kvinne, Wasima Zamani, mot en bombe, og Erling ble nødt til å stanse henne med makt. Dette bruddet med kulturelle koder får store konsekvenser for Erling. I Oslo dukker Wasimas ektemann opp. Erling blir vitne til en udåd. Skal han gripe inn, eller skal han akseptere at han er i Norge og ikke lenger i krig? Med: Aksel Hennie, Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie, Dennis Storhøi m.fl. (1:7)

Kulturstrøm

  • Lalla Carlsens hus fredet

    I 1930 sikret Lalla og Carsten Carlsen seg en sveitservilla fra 1800-tallet i Oslo, som de kalte Villa Gro-Gro. I dag er deres barnebarn, Vibeke Sæther, som eier huset sammen med sin ektemann. – Familiens formidable innsats for å ta vare på huset gjør at vi i dag har bevart et av Norges mest spennende kunstnerhjem, sier riksantikvar Jørn Holme via en pressemelding. Huset regnes som det best bevarte av de få gjenværende eiendommene som utgjorde den gamle trehusforstaden Briskeby i Oslo (NTB).

    Villa Gro-Gro
    Foto: NTB Tema
  • Slottet stiller ut bunader

    I sommar blir bunadene og dei samiske draktene til kongefamilien stilte ut i Dronning Sonja Kunststall, i ei utstilling som skal vise den norske kulturarven i dei kongelege samlingane. Fleire av draktene har gått i arv i kongefamilien.

Flere kulturnyheter