«Nobel» kan bli sendt over hele verden

NRK-dramaet «Nobel» er solgt til land over hele verden, skriver Aftenposten.

Nobel

SALGSSUKSESS: NRK-dramaet «Nobel» selges til land over hele verden.

Foto: Eirik Evjen Photography

To uker at de gikk til topps i den prestisjetunge konkurransen Prix Europa, har serieskaperne bak «Nobel» nok en grunn til å juble.

Ifølge hovedrolleinnehaver Aksel Hennie vil serien snart kunne bli sett av seere i nær 200 land.

200 land

Produsent Håkon Briseid i Monster bekrefter til Aftenposten at Nobel er solgt til Canal Plus for Frankrike og at serien dessuten skal vises via nasjonale kringkastingsselskaper i Nederland, Belgia og Luxembourg.

I tillegg skriver avisen at «Nobel» også er kjøpt opp av en global aktør for distribusjon av TV-serier og film. Dette kan dermed bety at krigsdramaet kan bli tilgjengelig for seere i nærmere 200 land.

Vant prestisjepris

Tidligere i høst ble «Nobel» belønnet med den høythengende prisen Prix Europa. Totalt var 25 dramaserier fra hele Europa plukket ut til finalen i Berlin.

– Det er så vel fortjent. Alle har jobbet så inderlig hardt og lenge, både foran og bak kamera, sa Tone Rønning, prosjektredaktør i NRK.

Etter prisutdelingen sa manusforfatter Mette Bølstad at hun var spent på om prisen vil få konsekvenser for salget av «Nobel» til andre europeiske land.

– Nå får mange se serien, og med prisen blir den kanskje også lagt merke til av mange. Kanskje det blir kamp om å kjøpe serien, det blir spennende å se i ukene som kommer.

Se første episode av «Nobel» her:

Premiere! No. dramaserie. Løytnant Erling Riiser kommer endelig hjem til familien etter et oppdrag i Afghanistan. Der løp en afghansk kvinne, Wasima Zamani, mot en bombe, og Erling ble nødt til å stanse henne med makt. Dette bruddet med kulturelle koder får store konsekvenser for Erling. I Oslo dukker Wasimas ektemann opp. Erling blir vitne til en udåd. Skal han gripe inn, eller skal han akseptere at han er i Norge og ikke lenger i krig? Med: Aksel Hennie, Tuva Novotny, Anders Danielsen Lie, Dennis Storhøi m.fl. (1:7)

Kulturstrøm

 • Simon Stranger ville forstå ondskap

  Da forfatteren Simon Stranger fikk vite at hans svigerfamilie bodde i huset der Gestapo-agenten Henry Rinnan hadde sitt hovedkvarter under krigen, tenkte han at han hadde nok materiale til å skrive romanen «Leksikon om lys og mørke». – Jeg tenker på hvordan vi omtaler minoriteter. Fascismen lever fortsatt, og ser ut til å vokse. Alt dette handler om muligheten til å være den du er. Uavhengig av rase, legning og tro, sier Stranger til programleder Hans Olav Brenner i bokshowet Brenner live.

  Simon Stranger i Brenner live
 • Neil Young presset bort sponsor

  Den klima-engasjerte veteranrockeren protesterte først mot å dele headliner-plassen med Bob Dylan på festivalen British Summer Time i juli 2019. Men han gjorde det også klart overfor festivalledelsen hvor ukomfortabel han er med at et selskap som finansierer fossilt drivstoff er hovedsponsor. Dermed trakk Barclaycard seg, som har sponset festivalen i London siden 2013. Den gangen spilte for øvrig Young også på festivalen uten innvendinger. Barclaycard sier til BBC at de ikke vil kommentere situasjonen.

  Neil Young
  Foto: Darryl Dyck / NTB Tema / AP
 • – En ny "romkom"-klassiker

  «Crazy Rich Asians», den første Hollywood-filmen i historien med bare asiatiske skuespillere på hele 25 år, har mye glitter og glam, mener NRKs filmanmelder Marte Hedenstad. Forrige uke ble filmen nominert til Golden Globe for beste komedie, og hovedrolleinnehaver Constance Wu (til høyre) ble nominert til beste kvinnelige hovedrolle i en komedie. Les hele anmeldelsen hos Filmpolitiet

  Kinofilmen Crazy Rich Asians
  Foto: SF Norge