Kjærlighet ved første trykk

Fra den spede starten på midten av 90-tallet har nettdating revolusjonert norsk sjekkemetode.

Thomas Hestnes og Silje Fredriksen

Silje Fredriksen og Thomas Hestnes er blant over hundre tusen som har møttes via internett.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Silje Fredriksen startet sin nettdate-karriere for drøye to år siden.

Hun hadde, som en av nesten 400.000 andre, opprettet profil på sjekkestedet sukker.no. Og det var spesielt én person hun syntes virket ekstra interessant.

– Det var egentlig venninna mi som så profilen hans først, og ba meg sende han en melding, sier Silje.

Hun tok utfordringen og sendte en elektronisk rose til mannen som skjulte seg bak den tiltrekkende profilen.

Både bildet og profilteksten gjorde at jeg begynte å håpe på at han kunne være den rette.

Silje Fredriksen

Meldingene gikk straks frem og tilbake, og samtalene ble dypere og mer personlig for hvert brev som ble sendt.

Etter flere dagers elektronisk brevveksling var det endelig på tide å treffe Thomas Hestnes.

Førstemann ut

Året er 1996, og internett er nytt for de fleste i Norge. De som hadde tilgang til nettet brukte det for det meste til informasjon og tregt lastende spill. Men ikke Arnstein Holthe Røsdal.

Han var en av de første i landet som blandet følelser med datamaskinen da han opprettet bruker på et av de tidligeste sjekkestedene som fantes. I hakkende 3D kunne hans virtuelle jeg vandre rundt og snakke med andre single. Og han forsto raskt at han hadde truffet drømmedama i den virtuelle verdenen.

Silje Fredriksen og Thomas Hestnes

Det tok en uke før Silje og Thomas møttes her på Solsiden i Trondheim.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

– Hun sto der sortkledd og blond. Jeg måtte bare håpe på at hun var like flott i virkeligheten.

Ble forelsket før de traff hverandre

Dager og uker gikk, og timene brukt på nettet ga mye opptattsignal og skyhøye telefonregninger for Arnstein.

– Jeg brukte nesten all fritiden min på nettstedet. Jeg og hun jeg hadde møtt ble bedre og bedre kjent, og forelskelsen blomstret. Vi begynte å snakke på telefonen, og jeg fikk til slutt tilsendt et bilde.

Lite visste han om at nettsjekking skulle bli til den farsotten den er i dag.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Farlige forventninger

Følelsene Arnstein fikk for sin flamme på nettet, er ikke uvanlige. Sexolog Eva Mohn forklarer forelskelse, på tross av aldri å ha møttes, med at vi går tilbake til tenåringsfølelsene våre.

Eva Mohn

Sexolog Eva Mohn anbefaler alle som sjekker på nett om å møtes fortest mulig.

Foto: Charlotte Mohn

– Vi har alle opplevd å bli forelsket i en kjendis. Selv var jeg stupforelska i Donny Osmond, og alt jeg eide av han var et fotografi. Forelskelsen har ingenting med den andre personen å gjøre, for alle følelser skapes i vårt eget hode.

Mohn advarer nettsjekkere mot å forvente seg for mye av nettflørten.

– Alt handler om forventninger. Jo lengre man venter med å treffe den man sjekker opp, jo flere bilder av personen skaper man seg. Jeg anbefaler derfor alle å treffe hverandre tidligst mulig. Ellers kan fallhøyden bli stor.

Ble samboere

Det tok nøyaktig én uke før Silje Fredriksen tok mot til seg og inviterte Thomas Hestnes ut på date i januar 2010. Følelser og forventninger hadde de begge rukket å bygge opp.

Heldigvis for dem slo det gnister da de møttes på kaféen de hadde valgt seg ut i Trondheim.

– Etter flere drinker og timer greide vi endelig å rive oss fra hverandre. Jeg forsto at dette var en person jeg ville møte flere ganger, sier Silje.

Thomas ble også overbevist.

– Jeg falt for den ærlige profilen hennes. Hun var fin på bildene, men hun var faktisk mye penere i virkeligheten, sier Thomas.

To år etter de traff hverandre for første gang har de tatt steget og flyttet sammen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Mange konkurrenter

Ikke alle er like heldige som Silje og Thomas. Sexolog Eva Mohn møter mange single som er frustrert etter lang tid på sjekkesteder uten hell.

– De lurer på hvorfor akkurat han eller hun ikke får napp hos noen. Det er jo hard konkurranse på nettet, og mange har høye krav, sier sexologen.

Barbro Kristin Finnes

Barbro Kristin Finnes gir deg tips på hvordan du lager den perfekte nettdateprofilen

Foto: Kirsten McDonagh / NRK

Blant mylderet av de over 500.000 profilene på norske datingnettsteder finnes en av Norges mest aktive nettsjekkere.

Barbro Kristin Finnes har hatt profil på sukker.no litt over et år, og har møtt noen av de hun har snakket med over nettet.

– Det gjelder å kjenne triksene for å gjøre seg mest mulig attraktiv. Det er tross alt tusenvis av vakre damer som konkurrerer om oppmerksomheten, sier hun.

Ifølge Finnes er det enkle knep man kan bruke for å gjøre seg attraktiv på nettsjekkesteder.

– Det handler om å være naturlig og ikke lure partneren til å tro at du er noe du ikke er. Da blir man bare skuffet når man møtes. Det gjelder å ha tro på seg selv, og ha selvtillit nok til å tåle avvisning.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Nettsjekking er for alle

Til tross for at det er en del fokusering på utseende, er nettdating en ypperlig måte å skaffe kontakt med eventuelle parntere, mener sexolog Eva Mohn.

– Det er supert for for eksempel aleneforeldre som ikke har tid til å komme seg ut på byen. Det koster penger å gå ut for å sjekke, så mange benytter også nettsjekking som en mulighet for å date på en økonomisk måte.

Revolusjon for de homofile

Også det homofile miljøet er tilstede på nettet. Nettstedet Gaysir ble opprettet allerede i 2000, og har nå rundt 48.000 medlemmer, alle homofile, bifile eller lesbiske.

– Det er en veldig fin måte for homofile, bifile og lesbiske å treffes. Jeg vil påstå at nesten alle skeive i landet har vært innom gaysir.no i løpet av sitt voksne liv, sier daglig leder Jim Roger Høyen.

Det er særlig for homofile som bor på mindre sentrale steder at nettsjekkinga er viktig, mener Høyen.

– Før i tida måtte homofile reise inn til storbyene for å treffe andre med samme legning. Nå kan man bare logge seg på nettet, og vips, så finner man noen i nærheten. Det er flere som har kommentert at nest etter den felles ekteskapsloven, så er gaysir det viktigste som har skjedd for homofile i Norge.

– Fortsatt litt pinlig å nettdate

Selv om mange er åpne om sin sjekkeaktivitet på nettet i dag, var det annerledes i 1996.

Arnstein Holthe Røsdal ble sammen med den mystiske nettflørten sin, men forholdet tok slutt etter kort tid, og han er nå i et samboerforhold med en annen kvinne. Ifølge han ble påkjenningen for stor.

– Oppmerksomheten rundt oss var enorm. Ingen kunne forstå at det gikk an å bruke internett til sånt. På den tiden var det uhørt å blande følelser inn i nettverdenen. I dag er det jo mye mer normalt.

Eva Mohn mener gjennombruddet for nettdating kom med tusenårsskiftet. Da var det flere som tok i bruk denne sjekkemetoden. Men i dag, tolv år senere, er det fortsatt noen som synes det er pinlig å si hvor man traff kjæresten sin.

– Det blir fortsatt oppfattet som noe litt skittent av mange. Man kan jo oppføre seg akkurat som man vil på nettet, og noen ser på det som desperat. Jeg mener man kan være vel så desperat og ufin på byen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Kommet for å bli

Silje og Thomas er ikke enige med Mohn. De er stolte av å ha treftes via nettet, og oppfordrer andre til å gjøre det samme.

– Nettdating er her for å bli, og det er mange som venter på kjæreste der ute, sier Thomas.

Begge er usikre på hvor de hadde vært hvis det ikke var for nettdating.

– Vi har begge to barn fra tidligere forhold, og det hadde vært vanskelig å date på «vanlig vis». Vi hadde aldri møttes dersom vi ikke hadde vært på nettet, sier Silje med et smil.

Silje Fredriksen og Thomas Hestnes

Silje og Thomas har nettopp flyttet sammen, to år etter de traff hverandre for første gang.

Foto: Kirsten McDonagh / NRK