Hopp til innhold

«Fingern» fikk frostskader på fingrene av å spille Jan Baalsrud

Thomas «Fingern» Gullestad gråt av smerte under innspilling av «Den 12. mann». Harald Zwarts kommende storfilm om krigshelten Jan Baalsrud.

– Det var en hel dag hvor jeg måtte grave meg ut av snø med bare hender. Da var det minus 28 grader. Følelsene forsvant fra begge henda flere ganger, sier Thomas «Fingern» Gullestad til NRK.

De siste to årene har kostet ham blod, svette og tårer. For «Fingern» gjorde de fleste stuntene i filmen selv.

Nå er han tilbake i normal form etter en krevende innspilling i Nord-Norge.

– Jeg har vel aldri i mitt voksne liv vært så nær å gråte av smerte som under den innspillingen. Jeg tror vel egentlig at jeg gråt litt, forteller Gullestad, som har pådratt seg frostskader av å spille Baalsrud.

Nok en heltehistorie?

1. juledag i år kommer storfilmen «Den 12. mann».

Historien om motstandsmannen Jan Baalsrud og hans dramatiske flukt fra Rebbenesøya i Karlsøy kommune til Sverige våren 1943.

En flukt som ble internasjonalt kjent gjennom spillefilmen «Ni liv »fra 1957. Nå kommer Harald Zwarts versjon av historien.

Teamet rundt Den 12. mann

TO GODE KOLLEGER: Thomas Gullestad og Harald Zwart under innspilling av filmen «Den 12. mann».

Foto: / Nordisk Film

– Jeg håper vi har laget en film som klarer å vise hvor modige folk i Norge var som satt sitt eget liv til side for å hjelpe en annen person, sier Zwart til NRK.

Trenger vi nok en film om en norsk helt?

– Jan Baalsrud sa selv at han ikke var en helt. Han mente at folk som hjalp ham var heltene. Det syns vi var en god nok grunn til å lage denne filmen, sier regissøren.

Mentalt slitsomt

Gullestad kjente også at han ble mentalt sliten av å spille Baalsrud.

– Jan Baalsrud er preget av frykt, redsel, sorg og ensomhet i denne historien. Derfor måtte jeg også ned i de følelsene. Det blir man påvirket av over tid

– Hvor godt kjente du til Baalsrud før du fikk rollen?

– Jeg hadde hørt navnet og visste at det var noe med noen tær som han hadde mista. Da jeg sa til castingbyrået at jeg visste kjempegodt hvem han var, så løy jeg, ler Gullestad.

Kulturstrøm

  • Nintendo varsler ny konsoll i år

    Det japanske spillselskapet Nintendo varsler at arvtakeren til deres spillkonsoll Switch vil bli presentert innen utgangen av selskapets regnskapsår, melder nyhetsbyrået AFP.

    Nintendo Switch er selskapets mestselgende konsoll noensinne. I desember 2023 var det solgt 139 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  • Endrar på Taylor Swift-billettar i Sverige

    Ticketmaster gjer endringar på billettane som er selde til konsertane Taylor Swift skal halde i Stockholm neste veke, melder Expressen.

    Dei rundt 200.000 selde billettane var personlege. Det vil seie at den som kjøpte billettane, også var den som måtte bruke dei i dåra.

    Ordninga fekk kritikk, og no har Ticketmaster snudd.

    – Arrangøren har fjerna den tidlegare regelen for å gjere det enklare for fansen å bruke billettane sine, skriv dei ein e-post til kjøparane.

    Taylor Swift opptrer i en rosa paljettdrakt på Monumental stadium på Eras Tour-konserten i Buenos Aires i Argentina i november i 2023.
    Foto: Natacha Pisarenko / AP