Hopp til innhold

«Downton Abbey»-hus trues av riving

Nå går skuespillerne i den populære serien sammen for å redde et gammelt bygg i byen som brukes som kulisse.

Downton Abbey sesong 5 DOWNTON ABBEY

DRAMA: I fem sesonger har vi vært vitne til drama i «Downton Abbey». Nå er det også drama i det virkelige liv. For et bygg, som brukes som sykehus, må rives hvis det ikke kommer nok penger til å redde det.

Foto: ITV / ITV

Engasjementet blant skuespillerne i den engelske tv-serien «Downton Abbey» er stort, etter at det ble kjent at det 400 år gamle bygget som er sykehus i serien skal rives.

– Om alle som besøker Downton ga en liten slant kunne vi redde bygningen for fremtiden, sier Hugh Bonneville, som spiller Mr Grantham i serien til BBC.

– Falleferdig

Søndag 27. september klokken 21.10 starter siste sesong av «Downton Abbey» på norske den TV-skjermen.

Og da siste scene med tjenerskapet var spilt inn, brast både stjerner og filmteam i gråt, forteller skuespillerne til NRK.

Hugh Bonneville

KJEMPER: Skuespiller Hugh Bonneville er en av dem som kjemper for huset.

Foto: Nick Briggs

Nå har de kastet seg inn i kampen for et rivningstruet hus.

Bygget, som brukes som sykehus i serien, er egentlig en gammel skolebygning i byen Bampton. Nå prøver skuespillerne å samle inn 250.000 pund for å redde det rivningstruede bygget.

Bamptons bygninger brukes som kulisser under innspillingen av kirkebesøk, Mrs Crawleys hus og puben «The Grantham Arms».

Så langt har skuespillerne fått inn 70.000 pund.

Huset betegnes som falleferdig og utrygt og det trengs penger til oppussing.

Vist i 100 land

Hugh Bonneville sier at han ble opprørt da han hørte nyheten om rivingsplanene.

– Da innbyggerne i Bamton fortalte hva som var i ferd med å skje med bygget, et bygg vi har tatt som en selvfølge, fant vi ut at det minste vi kunne gjøre var å skrike ut om det.

Sesongen som nå snart vises på norske skjermer, er den siste. Det bekrefter produsentene bak suksesserien. Det betyr at det settes strek etter seks sesonger.

– Det kommer ugjenkallelig en tid der alle TV-serier bør gi seg, og Downton er ikke noe unntak, sa direktør Gareth Neame i Carnival Films, produksjonsselskapet bak serien i mars i år.

«Downton Abbey» har elleve millioner ukentlige seere bare i Storbritannia, og er blitt vist i over 100 land. Serien er blitt en av britenes største dramaeksporter noensinne.

– Downton-reisen har vært fantastisk for alle om bord, sa manusforfatter Julian Fellowes, da nyheten om at denne sesongen blir den siste.

Kulturstrøm

  • Buing under Israels øving til ESC-semifinale

    Da Israel øvde i Malmö onsdag kveld ble det buet fra salen. Ifølge opptak NRK har hørt og Aftonbladet. Den svenske avisen skriver også at sikkerhetsvakter stod langs trappen opp til scenen da den israelske artisten Eden Golan stod på scenen under generalprøven. Når den andre semifinalen går av stabelen torsdag sensurerer EBU lyden ut på lufta.

  • Får støtte frå pappa

    Den svenske artisten Eric Saade markerte støtte for Palestina under eit Eurovision-arrangement tysdag.

    No får han støtte frå pappa Walid Saade, melder Expressen.

    – Vi viser at vi finst og at det som pågår ikkje får skje, seier han til avisa.

    Besteforeldra til Eric Saade flykta frå Palestina til Libanon i 1948.

    Sweden Eurovision Song Contest Semi-Final
    Foto: Martin Meissner / AP
  • Regjeringen gir en million kroner til Rørosmartnan

    – Rørosregionen er en viktig region for Norge. En investering i kvalitet for investering for Rørosmartnan gir et godt bidrag. Sammen med det lokale næringslivet vil regjeringen bidra til at kulturhistorien og tradisjonene blir sikret på Røros og bevilge 1.000.000 kroner til Rørosmartnan, sier Jonas Gahr Støre.

    Støre var i vinter på besøk på Røros og åpnet arrangementet som første statsminister. Bidraget kommer I forbindelse med revidert nasjonalbudsjett, som legges fram 14. mai.

    – Dette er en merkedag for oss på Røros, og et viktig signal om at Rørosregionen er viktig også for hele Norge, sier ordfører Isak Veierud Busch (A).

    Støre på Rørosmartnan
    Foto: Statsministerens kontor