«Downton Abbey»-hus trues av riving

Nå går skuespillerne i den populære serien sammen for å redde et gammelt bygg i byen som brukes som kulisse.

Downton Abbey sesong 5 DOWNTON ABBEY

DRAMA: I fem sesonger har vi vært vitne til drama i «Downton Abbey». Nå er det også drama i det virkelige liv. For et bygg, som brukes som sykehus, må rives hvis det ikke kommer nok penger til å redde det.

Foto: ITV / ITV

Engasjementet blant skuespillerne i den engelske tv-serien «Downton Abbey» er stort, etter at det ble kjent at det 400 år gamle bygget som er sykehus i serien skal rives.

– Om alle som besøker Downton ga en liten slant kunne vi redde bygningen for fremtiden, sier Hugh Bonneville, som spiller Mr Grantham i serien til BBC.

– Falleferdig

Søndag 27. september klokken 21.10 starter siste sesong av «Downton Abbey» på norske den TV-skjermen.

Og da siste scene med tjenerskapet var spilt inn, brast både stjerner og filmteam i gråt, forteller skuespillerne til NRK.

Hugh Bonneville

KJEMPER: Skuespiller Hugh Bonneville er en av dem som kjemper for huset.

Foto: Nick Briggs

Nå har de kastet seg inn i kampen for et rivningstruet hus.

Bygget, som brukes som sykehus i serien, er egentlig en gammel skolebygning i byen Bampton. Nå prøver skuespillerne å samle inn 250.000 pund for å redde det rivningstruede bygget.

Bamptons bygninger brukes som kulisser under innspillingen av kirkebesøk, Mrs Crawleys hus og puben «The Grantham Arms».

Så langt har skuespillerne fått inn 70.000 pund.

Huset betegnes som falleferdig og utrygt og det trengs penger til oppussing.

Vist i 100 land

Hugh Bonneville sier at han ble opprørt da han hørte nyheten om rivingsplanene.

– Da innbyggerne i Bamton fortalte hva som var i ferd med å skje med bygget, et bygg vi har tatt som en selvfølge, fant vi ut at det minste vi kunne gjøre var å skrike ut om det.

Sesongen som nå snart vises på norske skjermer, er den siste. Det bekrefter produsentene bak suksesserien. Det betyr at det settes strek etter seks sesonger.

– Det kommer ugjenkallelig en tid der alle TV-serier bør gi seg, og Downton er ikke noe unntak, sa direktør Gareth Neame i Carnival Films, produksjonsselskapet bak serien i mars i år.

«Downton Abbey» har elleve millioner ukentlige seere bare i Storbritannia, og er blitt vist i over 100 land. Serien er blitt en av britenes største dramaeksporter noensinne.

– Downton-reisen har vært fantastisk for alle om bord, sa manusforfatter Julian Fellowes, da nyheten om at denne sesongen blir den siste.

Kulturstrøm

 • Uttrykksfullt univers fra Vilde Tuv

  Vilde Tuvs «Melting Songs» inviterer lytteren inn i et musikalsk univers der melodiene får skinne sterkest, og det hele ledsages av en poetisk fløyte som smeltes sammen med elementer fra tranceverdenen, skriver NRKs musikkritiker. Terningkast 5.

  Vilde Tuv
  Foto: Kobie Nel
 • Billie Eilish: – Skummelt

  Billie Eilish fekk internettet til å eksplodere då ho delte bilde av seg sjølv i tettsittande korsettar. No snakkar ho ut om korleis det var å sjå reaksjonane.

  – Det fekk meg til å ikkje ville dele og publisere bilde igjen, innrømmer ho.

 • Erik Poppe lager film om Quisling

  Regissør Erik Poppe og filmselskapet Paradox skal lage spillefilm om landssvikeren Vidkun Quisling, og får 18 millioner kroner i produksjonsstøtte fra Norsk Filministitutt. Filmen skal ta for seg tiden fra frigjøringen fram til Quisling ble henrettet.