«Doktor Proktor» får storslagen oppfølger

Til sammen 1500 statister er i sving når oppfølgeren til årets mest populære kinofilm i disse dager spilles inn i Ungarn.

NRK ble med skuespiller Eilif Hellum Noraker (14) under innspilling av «Doktor Proktor»-oppfølgeren i Ungarn.

NAPOLEON MED SIN HÆR: NRK ble med skuespiller Eilif Hellum Noraker (14) under innspilling av «Doktor Proktor»-oppfølgeren i Ungarn.

I «Doktor Proktors tidsbadekar», basert på Jo Nesbøs andre barnebok om Doktor Proktor, reiser doktoren og hans samarbeidspartnere Lise og Bulle tilbake i tid.

Der hilser de på Napoleon, møter Jeanne d'Arc, og unnslipper så vidt giljotinen under den franske revolusjonen.

Spiller foran 200 statister

I en av scenene, som spilles inn på landsbygda utenfor Budapest i Ungarn, dukker Bulle opp som Napoleon som leder en hær på 70 000 mann i slaget ved Waterloo.

For å skape scenen ble det brukt 200 statister under opptakene. Disse ble igjen mangedoblet ved hjelp av digitale effekter, for å skape illusjonen av en hel hær.

Til sammen medvirker rundt 1500 statister under innspillingen.

Eilif Hellum Noraker (14) som spiller Bulle blir ikke nervøs av at han spille foran så mange statister.

– I begynnelsen var det kanskje rart å være midtpunktet. Man er jo midtpunktet i dag foran 70.000 soldater, og det er jo ikke hver gang man gjør, sier Noraker.

Les også: Joner dropper ut av «Doktor Proktor»-oppfølger

Måtte handle raskt

Både Bulle og Lise spilles av de samme skuespillerne som i den foregående filmen. Emily Glaister (12) spiller Lise.

Filmregissør Arild Fröhlich var opptatt av at de to skulle spille også i denne filmen. Det er grunnen til at oppfølgeren kommer såpass raskt.

– Vi kunne ikke la de to hovedrolleinnehaverne vokse ut av rollene sine, sier Fröhlich, som satte i gang opptakene til oppfølgeren bare et halvår etter at den første filmen hadde kinopremiere.

Regissøren betrakter de to skuespillerne som mer proffe enn mange voksne skuespillere han har jobbet med.

– De skjønner hva det betyr å være på opptak med alt det innebærer av venting, teknisk utstyr og det å stå foran kamera. De er superproffe og jeg slipper å drive med opplæring, sier Fröhlich.

«Doktor Proktors tidsbadekar» skal etter planen ha premiere på det store lerretet i september neste år.

Les også: Erik Poppes «Tusen ganger god natt» ble beste norske film

Innspilling av «Doktor Proktors tidsbadekar»

PUST I BAKKEN: Hovedrolleinnehaver Eilif Hellum Noraker (14) tar en pause sammen med to medspillere.

Foto: Helga Tunheim / NRK

Kulturstrøm

 • Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV

  Johnny Depp skal spille den franske kongen Ludvig XV i en film av den franske regissøren Maïwenn Le Besco.

  Regissøren selv, som begynte sin karriere som barneskuespiller, skal spille rollen som kongens siste elskerinne Jeanne du Barry, skriver Variety.

  Maïwenn har tidligere laget filmer som «Police» og «Seduced».

  Ludvig XV styrte Frankrike i 59 år og ble kalt «den elskede». Han hadde flere kjente elskerinner, blant dem var også Madame de Pompadour.

  Rollen blir Johnny Depps første siden han tapte et ærekrenkelsessøksmål mot britiske The Sun, angående en artikkel der Hollywood-stjernen ble kalt konemishandler etter anklager fra ekskona Amber Heard.

  Depp har i flere intervjuer nylig hevdet at han nå er «boikottet av Hollywood» og at kulturen der menn anklages for overgrep er basert på løse rykter.

  (NTB)

 • Utsetter karnevalsparader i Brasil

  Rio de Janeiro og São Paulo utsetter sambaskolenes karnevalsparader på grunn av økningen i smittetallene, opplyser myndighetene i de to brasilianske byene.

  Paradene, som regnes som høydepunktet av karnevalsfestlighetene og som er ledet av byenes sambaskoler, skulle opprinnelig arrangeres i slutten av februar.

  Planen er i stedet å gjennomføre dem i slutten av i april, ifølge en felles uttalelse fra byene med henvisning til pandemien og «behovet for å redde liv», melder nyhetsbyråene AFP/AP (NTB).

Flere kulturnyheter