Hopp til innhold

”Defiance – den ukjente kampen”

Et forutsigbart actioneventyr med 2.verdenskrig som bakteppe.

Defiance
Foto: Scanbox Entertainment AS

"Defiance" er først og fremst er en historie om den jødiske motstandskampen under 2. verdenskrig.

Slåssende jøder

Holocausthistorikere forteller lite om jøder som slåss – men noen gjorde det. "Defiance" handler om de tre polske brødrene Bielski, som ledet en partisangruppe og skapte et samfunn av kvinner og menn, unge og gamle skjult i skogene i det nåværende Hviterussland. Slik reddet de over tusen jøder fra døden.

Filmen er basert på en sann historie og er spilt inn i skogen hvor det hele skjedde. Regissør Edward Zwick (”Den siste samurai” og ”Blood Diamond”) har laget en visuelt lekker film med forrykende actionscener. Men til tross for gode scener fra hverdagslivet i skogen, blir det for mange svulstige filmklisjeer, forutsigbare karakterer og kunstig konstruert drama.

(Saken fortsetter under bildet)

Defiance

Brødrene Tuvia Bielski (Daniel Craig) og Zus Bielski (Liev Schreiber).

Foto: Scanbox Entertainment AS

Overlevelsesleir

Filmen foregår i 1941, samme år som femtitusen jøder ble massakrert. En million jøder venter på å deporteres til dødsleirene. Brødrene Bielski kommer hjem til gården og finner familien slaktet av tyskerne. Fylt av hat og traumer over redslene flykter de til skogs hvor de slutter seg til andre rømlinger. Litt etter litt tar de opp kampen mot tyskerne: De får ut tusenvis av jøder fra ghettoen og bygger en leir for de overlevende i skogene.

Brødrene tar hånd om de syke og svake og lærer dem opp i våpenbruk. Tross sult, frost og sykdommer slutter enkelte av deltagerne i leiren seg aktivt til de russiske partisanene. Mot alle odds klarer de å overleve ut krigen og noen lever fortsatt i dag.

"Defiance" er en fantastisk historie som fortjener en bedre film. Den blir et forutsigbart actioneventyr.

Terningkast 3.

Kulturstrøm

  • Norge vant sølv i EM brass band

    Eikanger-Bjørsvik Musikklag fra Nordhordland havnet på en 2. pass i det europeiske brassbandmesterskapet i mesterskapsseksjon i Palanga i Litauen lørdag.

    I tillegg vant de solistpris for trombonisten.

    – Eikanger-Bjørsvik er veldig fornøyd med 2. premie på EBBC 2024 Palanga, skriver Eikanger-Bjørsvik musikklag på Facebook.

    Brassband Treize Etoiles fra Sveits fikk 1. plass og Brassband Willebroek fra Belgia fikk 3.-plassen, ifølge resultatlisten.

  • 40 år sidan Dollie-jentene song for livet

    Søndag er det nøyaktig 40 år sidan den norske duoen Dollie de Luxe deltok i den internasjonale Eurovision-finalen med låten «Lenge leve livet».

    På Instagram spør Dollie-medlem Ingrid Bjørnov om andre også har hatt filler i håret! Benedikte Adrian var den andre i duoen, som kom på 17. plass i finalen.

    Dollie de Luxe ble nummer 17 av 19 i den internasjonale Melodi Grand Prix-finalen i 1984.
  • Voldsomme reaksjoner på dansk Eurovision-artist

    Danmarks Eurovision-håp, artisten Saba, forteller at hun har vurdert å trekke seg etter kraftige reaksjoner på at hun deltar i den europeiske finalen.

    Reaksjonene kommer i forbindelse med Israels omdiskuterte deltakelse i Eurovision samtidig med krigføring på Gazastripen.

    Anna Saba Lykke sier til Ekstra Bladet at hun har bearbeidet opplevelsen med psykolog, og at hun nå har valgt å stenge alle sine sosiale medier etter kraftige oppfordringer om at hun bør trekke seg.

    Saba mener det er viktig for mangfold og representasjon at hun deltar. Hun har vært åpen om at hun er skeiv, adoptert og har utfordringer med psykisk helse.

    Hun er også blant artistene som har underskrevet oppropet om fred og våpenhvile i Gaza.

    Den danske sangeren Saba, Anna Saba Lykke.
    Foto: Ida Marie Odgaard / AP