NRK Meny
Normal

”Defiance – den ukjente kampen”

Et forutsigbart actioneventyr med 2.verdenskrig som bakteppe.

Defiance
Foto: Scanbox Entertainment AS

"Defiance" er først og fremst er en historie om den jødiske motstandskampen under 2. verdenskrig.

Slåssende jøder

Holocausthistorikere forteller lite om jøder som slåss – men noen gjorde det. "Defiance" handler om de tre polske brødrene Bielski, som ledet en partisangruppe og skapte et samfunn av kvinner og menn, unge og gamle skjult i skogene i det nåværende Hviterussland. Slik reddet de over tusen jøder fra døden.

Filmen er basert på en sann historie og er spilt inn i skogen hvor det hele skjedde. Regissør Edward Zwick (”Den siste samurai” og ”Blood Diamond”) har laget en visuelt lekker film med forrykende actionscener. Men til tross for gode scener fra hverdagslivet i skogen, blir det for mange svulstige filmklisjeer, forutsigbare karakterer og kunstig konstruert drama.

(Saken fortsetter under bildet)

Defiance

Brødrene Tuvia Bielski (Daniel Craig) og Zus Bielski (Liev Schreiber).

Foto: Scanbox Entertainment AS

Overlevelsesleir

Filmen foregår i 1941, samme år som femtitusen jøder ble massakrert. En million jøder venter på å deporteres til dødsleirene. Brødrene Bielski kommer hjem til gården og finner familien slaktet av tyskerne. Fylt av hat og traumer over redslene flykter de til skogs hvor de slutter seg til andre rømlinger. Litt etter litt tar de opp kampen mot tyskerne: De får ut tusenvis av jøder fra ghettoen og bygger en leir for de overlevende i skogene.

Brødrene tar hånd om de syke og svake og lærer dem opp i våpenbruk. Tross sult, frost og sykdommer slutter enkelte av deltagerne i leiren seg aktivt til de russiske partisanene. Mot alle odds klarer de å overleve ut krigen og noen lever fortsatt i dag.

"Defiance" er en fantastisk historie som fortjener en bedre film. Den blir et forutsigbart actioneventyr.

Terningkast 3.

Kulturstrøm

 • Lager «Buffy the Vampire Slayer»

  20th Century Fox Television skal lage en ny versjon av 90-tallsklassikeren «Buffy the Vampire Slayer», skriver Variety. Serien skal produseres av Joss Whedon, som også holdt i den originale serien. Serien handler om Buffy Summers (Sarah Michelle Gellar) som får et kall om å bekjempe vampyrer og etterhvert en hel mengde andre monstre. «Buffy, vampyrenes skrekk», som den het på norsk, gikk fra 1996 til 2003 og ble vist på TVNorge.

  Buffy The Vampire Slayer
  Foto: Handout © c.20thC.Fox/Everett/REX
 • Gard Nilssen ny Artist in Residence

  Gard Nilssen blir Artist in Residence i 2019, dette melder Moldejazz i en pressemelding. Nilssen omtales som en trommeslager med hjerte for jazz og improvisert musikk. Trommisen har sin bakgrunn fra jazzlinja på NTNU. Han har tidligere gjestet Moldejazz en rekke ganger med ulike band.

  Gard Nilssen
  Foto: Moldejazz