«Tar en Sundfør» for å få PR

Egil Hegerberg trekker seg fra Spellemannprisen. – Dette gjør jeg kun for å markedsføre meg, innrømmer artisten.

Egil Hegerberg

Egil Hegerberg gjør som Susanne Sundfør og trekker seg fra Spellemannprisen.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

I går ble det kjent at artist Susanne Sundfør trakk seg fra klassen «beste kvinnelige artist» , fordi hun er uenig i kjønnsperspektivet.

Tidligere i dag publiserte Egil Hegerberg et innlegg på bloggen sin der han annonserte at han også dropper sin nominasjon.

Susanne Sundfør

Susanne Sundfør trakk seg fra kategorien «beste kvinnelige artist» i går.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX
Egil Hegerberg

Tekstforfatter, artist og komiker Egil Hegerberg.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Overfor NRK innrømmer han at han gjør dette kun for å få oppmerksomhet.

– Dette er et kynisk markedsføringsstunt for å skape oppmerksomhet rundt Duplex Records' 25-årsjubileum. Og planen fungerer prikkfritt. Det er stor baluba i nettmediene, sier Hegerberg.

– Ja, det er respektløst

Egil Hegerberg, alias «Bare Egil», var nominert i kategorien «beste tekstforfatter», sammen med Erik Fosnes Hansen, Ingrid Olava, Odd Nordstoga og nettopp Susanne Sundfør.

Hegerberg, også kjent som satiriker og komiker, sier han synes det er altfor sterk konkurranse i kategorien han er nominert i, og derfor vil han trekke seg.

– Jeg konkurrerer mot to kvinner. Kvinner er bedre lesere, de er mer pliktoppfyllende, de har større evne til å være kritiske til sine egne prestasjoner. Som mann blir det urettferdig å bli vurdert på samme nivå som kvinner, sier han.

– Du tror ikke at Susanne Sundfør vil se på dette som en kommentar til sin avgjørelse?

– Det er veldig respektløst overfor henne, det må jeg være den første til å beklage. Det er leit at en som trekker seg fra Spellemannprisen på bakgrunn av et ekte engasjement blir latterliggjort av en som trekker seg kun for å mele sin egen kake, sier «Bare Egil».

Hør Hegerberg forklare hvorfor han trekker seg:

– Tar til etterretning

IFPI-sjef Marte Thorsby.

Spellemann-sjef Marte Thorsby.

Foto: Advokatfirmaet Grette

Marte Thorsby, styreleder i Spellemann AS, sier til VG Nett at hun har registrert Hegerbergs utspill.

– Det er helt fritt å melde seg på og helt fritt å melde seg av, så det tar vi til etteretning, sier hun.

Det har ikke lyktes NRK å komme i kontakt med Susanne Sundfør i dag for en kommentar til Hegerbergs stunt.

– Susanne vil ikke kommentere noe til noen, det har hun ikke behov for, sier Sundførs manager Kenneth Andersen til Seher.no.

Les også:

«Bare Egil»s skriftlige begrunnelse:

Jeg (...) ønsker med dette å bekjentgjøre at jeg trekker meg fra nominasjonen til årets tekstforfatter i Spellemannprisen i og med at jeg er nominert sammen med en rekke kvinnfolk.

Alle vet at kvinner leser mer, er mer pliktoppfyllende og har høyere krav til egne prestasjoner og dermed har et solid fortrinn som tekstforfattere. Noen av dem behersker sogar britisk!

Jeg har tatt denne avgjørelsen etter å ha foretatt en kynisk avveining om hvordan jeg kan skaffe meg mest mulig PR ut av denne nominasjonen. Skulle jeg likevel ikke få noen oppmerksomhet fra pressen vedrørende dette «stuntet», lurer jeg på om det evt. går an å melde seg på igjen.

Egil Hegerberg

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Si din mening!

Kulturstrøm

 • Unike konsertopplevelser fra Bergen

  Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem via NRK TV og NRK2. Du kan se alle opptakene her.

  Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Leif Ove Andsnes og Mari Eriksmoen med unge musikervenner i Håkonshallen. I regi av mentorprogrammet Crescendo får våre fremste unge musikere spille sammen med verdensstjerner. Under konserten i kveld møtes Sonoko Miriam Welde, fiolin, Edvard Erdal, fiolin, Eivind Ringstad, bratsj, Amalie Stalheim, cello og Sandra Lied Haga, cello i samspill med Leif Ove Andsnes.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.
 • Gravkirken i Jerusalem gjenåpner

  Den hellige gravs kirke, også kjent som Gravkirken, i Jerusalem er gjenåpnet etter å ha vært stengt i over to måneder som følge av koronapandemien. Kirken er bygget der Jesus ifølge den kristne tro ble korsfestet, gravlagt og sto opp fra de døde.

 • Drive-in id-feiring i Oslo

  Det var utsolgt på Tryvann i Oslo da Rabita-moskeen arrangerte drive-in-feiring av den muslimske høytiden id al-fitr. – Det er fullt hus og elektrisk stemning, sa prosjektansvarlig Arshad Jamil på telefon til NTB før arrangementet startet søndag.

  B3pVmSY-Ffk
  Foto: Tore Meek / NTB scan

Flere kulturnyheter

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet.
Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.

«Kind of Blue» med Eick

«Kind of Blue» med Eick

Årets utgave av Festspillene i Bergen foregår uten publikum i salen og direkte til de tusen hjem. Nattjazzen i Bergen byr på konsert med Mathias Eick og hans personlige tolkning av det legendariske Miles Davies-albumet "Kind of Blue." Med Kjetil Møster, tenorsaksofon, Martin Myhre Olsen, altsaksofon, Erlend Skomsvoll, piano, Johannes Eick, kontrabass, Håkon Mjåset Johansen, trommer og Mathias Eick , trompet. Programleder i Håkonshallen er Arild Erikstad.