NRK Meny
Normal

«Bachstad» får språkpris

NRK-radarparet Rune Gokstad og Øystein Bache får Riksmålsforbundets TV-pris for sin språkbruk i TV-ruta.

Team Bachstad

HEDRES FOR «VELFUNDERT RIKSMÅL»: Øystein Bache og Rune Gokstad er turkamerater og mangeårige NRK-fjes. Nå får de pris for språket sitt.

Foto: NRK

Mandag deler Riksmålsforbundet ut sine årlige mediepriser, for TV, radio og avis.

Øystein Bache og Rune Gokstad, blant annet kjent for reiseprogrammene «Team Bachstad» og for NRKs årvisse påske- og julenøtter, inkasserer prisen på TV-siden.

Les også: Hvor mener du «Team Bachstad» bør reise?

– Var ikke klar over at vi brukte riksmål

«Rune Gokstad og Øystein Bache fremfører sine monologer, dialoger, samtaler og pludringer uten å la seg forlede til språklige frierier. De holder fast ved sitt språklige ståsted - et velfundert og naturlig riksmål», heter det i juryens begrunnelse.

Vi får tak i den ene halvparten av teamet, Rune Gokstad, i det han er i ferd med å «skifte fra kortbukser til pentøy» i tide til prisoverrekkelsen i ettermiddag.

Han sier han og makker Bache er både glade og overraskede over prisen.

– Vi var ikke klar over at vi snakket riksmål engang! Slike priser kommer nok overraskende på de fleste, og det gjorde det også på oss. Men det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for språket vi bruker, sier Gokstad.

– Men dere har ikke bevisst forhold til riksmål?

– Nei, egentlig ikke. Vi prøver jo å uttrykke oss så klart og tydelig som mulig, på det språket vi bruker naturlig, sier Gokstad.

Priser til Aftenposten og NRK P2

Prisen for skrivende journalister, den såkalte Gullpennen, går til Aftenpostens rettskommentator Inge D. Hanssen.

Han får prisen fordi «han i sine kommentarer fra retten makter å oversette rettssalenes fagspråk til et moderne avisnorsk som alle kan forstå».

På radiosiden går Lytterprisen til NRKs Øyvind Arntsen, som ifølge juryen «dokumenterer at han behersker et moderne riksmål i programmet Museum som sendes hver uke på NRK P2».

Kulturstrøm

 • Undervannskonsert på Festspillene

  Danske Aquasonic har åpningsforestillingen under Festspillene i Harstad lørdag kveld. De spiller under vann i fem store akvarium med spesiallagde instrumenter. – Det er krevende, og vi må holde pusten lenge, sier Laila Skovmand, i Aquasonic.

  Aquasonic Festspillene
  Foto: Nils Mehren / NRK
 • Rihanna og Mars rundet milliarden

  Rihanna og Bruno Mars har sist uke begge nådd den «magiske» milliardgrensen på YouTube, med sine respektive videoer til låtene «Work» og "24k Magic», skriver Billboard. Dermed er Rihanna en av de tre kvinnelige artistene med flest milliardvideoer: Hun, Katy Perry og Nicki Minaj har hver fire stykker. Bruno Mars er med " 24k Magic » på sin femte, etter tilsvarende suksess for «Uptown Funk», der han gjestet hos Mark Ronson, samt «That's What I Like», «The Lazy Song» og «Just the Way You Are» (NTB)

  Bruno Mars
  Foto: Lucas Jackson / Reuters