«Bachstad» får språkpris

NRK-radarparet Rune Gokstad og Øystein Bache får Riksmålsforbundets TV-pris for sin språkbruk i TV-ruta.

Team Bachstad

HEDRES FOR «VELFUNDERT RIKSMÅL»: Øystein Bache og Rune Gokstad er turkamerater og mangeårige NRK-fjes. Nå får de pris for språket sitt.

Foto: NRK

Mandag deler Riksmålsforbundet ut sine årlige mediepriser, for TV, radio og avis.

Øystein Bache og Rune Gokstad, blant annet kjent for reiseprogrammene «Team Bachstad» og for NRKs årvisse påske- og julenøtter, inkasserer prisen på TV-siden.

Les også: Hvor mener du «Team Bachstad» bør reise?

– Var ikke klar over at vi brukte riksmål

«Rune Gokstad og Øystein Bache fremfører sine monologer, dialoger, samtaler og pludringer uten å la seg forlede til språklige frierier. De holder fast ved sitt språklige ståsted - et velfundert og naturlig riksmål», heter det i juryens begrunnelse.

Vi får tak i den ene halvparten av teamet, Rune Gokstad, i det han er i ferd med å «skifte fra kortbukser til pentøy» i tide til prisoverrekkelsen i ettermiddag.

Han sier han og makker Bache er både glade og overraskede over prisen.

– Vi var ikke klar over at vi snakket riksmål engang! Slike priser kommer nok overraskende på de fleste, og det gjorde det også på oss. Men det er veldig hyggelig å få anerkjennelse for språket vi bruker, sier Gokstad.

– Men dere har ikke bevisst forhold til riksmål?

– Nei, egentlig ikke. Vi prøver jo å uttrykke oss så klart og tydelig som mulig, på det språket vi bruker naturlig, sier Gokstad.

Priser til Aftenposten og NRK P2

Prisen for skrivende journalister, den såkalte Gullpennen, går til Aftenpostens rettskommentator Inge D. Hanssen.

Han får prisen fordi «han i sine kommentarer fra retten makter å oversette rettssalenes fagspråk til et moderne avisnorsk som alle kan forstå».

På radiosiden går Lytterprisen til NRKs Øyvind Arntsen, som ifølge juryen «dokumenterer at han behersker et moderne riksmål i programmet Museum som sendes hver uke på NRK P2».

Kulturstrøm

 • Polanski saksøker filmakademi

  Regissør Roman Polanski saksøker Academy of Motion Picture Arts and Sciences etter at akademiet kastet ham ut i fjor, skriver Variety. Utestengelsen er knyttet til en voldtekt av en 13 år gammel jente på 1970-tallet.

  Roman Polanski
  Foto: Str / AP
 • Helaften med Peer Gynt

  På NRK 2 i kveld kan du følge Henrik Ibsens Peer Gynt. Det blir en helaften med dokumentar, teater og etterprat med hovedrolleinnhaver Toralv Maurstad. Fra Det norske teatrets oppsetning i 2018.

  Toralv Maurstad er på veg heim etter framsyninga. Vi snakkar med han om familien Maurstad sitt livslange forhold til Peer Gynt, og det å kome seg opp og fram i livet. Regi: Ninja Benneche
 • 180.000 bier i Notre-Dame overlevde

  Katedralens bikuber var antatt å ha brent opp i storbrannen. Men birøkteren kunne langfredag meddele at biene har klart seg. – Jeg er så lettet, sier Nicolas Geant. Han har tatt seg av biene siden 2013, da kubene ble montert på taket til katedralen for å bidra til å øke antall bier i Paris. (NTB)

  Bikubene i Notre Dame