Hopp til innhold

– Ynkelig at PST ba oss lyve

Geirr Lystrup lar seg ikke skremme av at PST råder ham til å holde en lav profil. – Men det er ynkelig at vi ble bedt om å lyve, sier visesangeren og forfatteren.

Video Lystrup om PST: - Ynkelig at vi måtte lyve

VIDEO: Politiets sikkerhetstjeneste rådet Geirr Lystrup til å få hemmelig nummer og å fjerne navnet fra postkassen. Det skremmer ikke visesangeren og forfatteren. I bakgrunnen innrammede illustrasjoner fra Kurt Westergaard. Se reportasjen fra Dagsrevyen.

Tirsdag lanserte Geirr Lystrup boka «Fortell fra Spania, Tobben!» under et arrangement i Oslo. Etter planen skulle Kurt Westergaard også delta under presentasjonen, men slik gikk det ikke.

Den danske illustratøren fikk beskjed av norsk og dansk sikkerhetspoliti om å forlate Norge.

Geirr Lystrup sier til NRK at Westergaard fikk beskjed fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST) om å oppgi helseproblemer som grunnen til fraværet.

– Jeg har ikke noe imot PSTs arbeid. Men på ett punkt svikter tilliten, og det er når de ber oss lyve om Kurt Westergaards helsetilstand. De sender ham hjem på grunn av terrorfrykt, og påstår han har hjerteflimmer. Det synes jeg er ynkelig. Da er ikke jeg med lenger.

– Hva burde de ha sagt?

– De skulle sagt at det er så sterk terrortrussel at vi ikke har ressurser til at dere kan gjennomføre arrangementet trygt. De skulle sagt det som det var, sier Lystrup.

PST har ikke villet kommentere saken overfor NRK.

– Hva hjelper det å være redd?

NRK møter visesangeren og forfatteren hjemme i skrivestua i Brumunddal, ved Mjøsas bredd. Herfra har han skrevet boka som den omstridte danske tegneren takket ja til å illustrere.

PST har bedt Lystrup om å ordne seg hemmelig nummer og fjerne navnet sitt fra postkassa. Rådene fra sikkerhetstjenesten skremmer ikke 62-åringen.

– Jeg er i grunnen ikke redd. Jeg velger å være uredd, og velger kanskje da også å være naiv. Men hva hjelper det å være redd? spør han.

Saken fortsetter under videoen.

Video Se hele intervjuet med Geirr Lystrup

VIDEO: – Det er ynkelig når PST ber oss lyve om Kurt Westergaards helsetilstand, mener Geirr Lystrup. Se hele intervjuet med visesangeren og forfatteren.

– Litt blod og erotikk

Boka «Fortell fra Spania, Tobben!» handler om myter, lengsler og kulturmotsetninger fra tiden da den siste maurerkongen rømte fra Alhambra i 1492, og fram til dagens Norge.

Den kommer både som vanlig bok og som lydbok med tilhørende musikk.

– Målet med boka er å vise motsetninger mellom to kulturer, og å vise fredelig sameksistens, sier Lystrup.

Litteraturhuset, Kurt Westergaard

Politiet omringet Litteraturhuset i Oslo tirsdag da Geirr Lystrup presenterte boka «Fortell fra Spania, Tobben!». Kurt Westergaard deltok ikke.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / Scanpix
Geirr Lystrups postkasse

Geirr Lystrups postkasse er nå uten påført navn, etter råd fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST).

Foto: NRK
Kurt Westergaard

Den danske tegneren Kurt Westergaard.

Foto: Preben Hupfeld / SCANPIX

Westergaard og Lystrup kjente ikke hverandre før den danske tegneren sa ja til å illustrere boken.

– Tenkte du gjennom valget av Westergaard?

– Ja, jeg bestemte meg for at jeg skal følge min overbevisning. Har jeg behov for en tegner til et manus, så velger jeg den tegneren som er den beste. Det ble Kurt Westergaard denne gangen, og det angrer jeg ikke på. Han har laget noen fantastisk fine tegninger.

– Noen av dem er ganske provoserende?

– Det er litt blod og litt erotikk, det er det. Men framfor alt er dette en voksen barnebok.

Ønsker du å provosere?

– Nei, det er ikke i min karakter eller ånd, sier Lystrup.

– Selvsensur ikke bra

Geirr Lystrup mener det er synd hvis den såkalte karikaturstriden gjør at Kurt Westergaard mister oppdrag som tegner.

– Hvorfor skulle vi glemme eller velge bort Westergaard, han som har betalt så dyrt for ytringsfrihet her i Norden? Det ville vært et svik, rett og slett.

– Blir du Norges svar på Westergaard nå?

Nei, nei, nei. Han laget en provoserende tegning av Muhammed, og brøt inn i et tabuområde. Min bok gjør ikke det. Den avbilder presteskap, både muslimske og katolske, og det må vi selvsagt kunne spøke med. I vår kultur gjør vi det, sier Lystrup, og fortsetter:

– Som de sier i Gudbrandsdalen: «Oss lyt ta skikken der oss kjem». Sånn er det her hos oss.

Lystrup håper ikke terrorfrykt gjør at ytringsfriheten knebles.

– Vi har endelig fått et fritt åndsliv i Norge. Nå som vi kan spøke med det meste uten å måtte passe kjeften synes jeg det er veldig leit hvis vi kommer inn i en ny periode med selvsensur. Det er ikke bra for fantasien, og ikke bra for kulturlivet, avslutter visesangeren og forfatteren fra Vinje.

LES OGSÅ:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.