Hopp til innhold

– En av våre viktigste kunstnere

Billedkunstner og fotograf Tom Sandberg gikk bort i fjor. Nå hedres han med stor utstilling, kuratert av vennen Sune Nordgren.

Jente med vind i håret bakfra
Foto: Tom Sandberg

I kveld blir utstillingen Diptyk / Tom Sandberg åpnet av Kronprinsesse Mette-Marit på Kunstnernes Hus i Oslo.

Utstillingen rommer rundt 60 av Sandbergs karakteristiske svart-hvitt fotografier fra over tre tiår, og blir dermed en av de største presentasjonene av hans arbeid.

«Dette er ingen minneutstilling, det ville krevd distanse»

Sune Nordgren, kurator

– I Norge er Tom udiskutabelt blant våre viktigste kunstnere, og vi håper utstillingen kan bidra til at han kan bli anerkjent som en verdensfotograf, sier Sune Nordgren.

Ingen minneutstilling

Han var Tom Sandbergs venn og medarbeider, og har sammen med Ida Kierulf kuratert utstillingen. Sandberg gikk bort i februar 2014, men ideen til utstillingen kom imidlertid til mens han levde.

– Dette er ingen minneutstilling, det ville krevd distanse. Til det er det for kort tid siden han gikk bort, understreker Sune Nordgren.

I kveld åpner en fotoutstilling i Oslo med bildene til Tom Sandberg. Utstillingen var planlagt før fotografen og kunstnaren døde i fjor og det er ein av hans gode venner som har satt sammen bildene.

– Festet på netthinnen

Tom Sandberg er kjent for sitt særegne og personlige bildespråk, og har markert seg for det fotografiske fagmiljøet og for kunstpublikumet.

– Så fundamental er den visuelle arven etter Tom Sandberg at mange erfarer hans fotografier som en slags minnebilder dypt integrert i vår egen hukommelse – som avtrykk i sort-hvitt permanent festet på netthinnen, skriver kurator Ida Kierulf i sin tekst til utstillingen.

Tom Sandberg

MARKANT: Tom Sandberg var en markant skikkelse i foto- og kunstmiljøet.

Foto: Nasjonalgalleriet / NRK

Sandbergs verk har også høstet internasjonal anerkjennelse gjennom utstillinger ved gallerier og museer som MoMA PS1 i New York, Moderna Museet i Stockholm og Centre Georges Pompidou i Paris.

Nære portretter

Utstillingen inneholder mange av Sandbergs portretter, som også har en spesiell signatur.

– Portrettene viser en fantastisk tillit mellom de som blir fotografert og Tom. Det er som om det ikke er kamera mellom dem, sier Sune Nordgren.

Han illustrerer:

– Det er som at man treffer personene. Det det er en veldig nærhet og fortrolighet mellom dem og fotografen.

Tom Sandberg

NEW YORK: Kronprinsesse Mette-Marit i samtale med Tom Sandberg under utstillingen hans i New York i 2007.

Foto: Kristine Nyborg / Scanpix

Til utlandet

I forbindelse med utstillingen gir kunsttidsskriftet Objektiv ut et spesialnummer om Tom Sandberg i samarbeid med Kunstnernes Hus. Det inneholder tekster av blant andre Vibeke Tandberg, Kristian Skylstad, Sigrid Lien, Tomas Espedal og Eline Mugaas.

Utstillingen blir senere stilt ut i Fondazione Fotografia i Modena og Aperture Gallery i New York.

Kulturstrøm

 • Slående roman om kunstens politiske kraft

  – «Gjenferdet inn» får nesten slagside under vekten av detaljer og fortellinger som sakte og omstendelig vikles ut. Men gir du deg tid, får du et rystende bilde av prøvede palestineres erfaringer de siste åtti årene. Britisk-palestinske Isabella Hammad skriver om tilhørighet, om søster-relasjoner, om under­trykkelse og opprør. Når alt kommer til alt, skriver hun om kunstens betydning i livet, skriver litteraturkritiker Anne Cathrine Straume.

  Collage med bokomslaget til Gjernferdet Inn og et portrettbilde i svarthvit av forfatteren Isabella Hammad
  Terningkast 5 Bok

  «Rett inn i Palestina-konflikten»

  Anmeldelse: «Gjenferdet inn» av Isabella Hammad

 • Mannen bak Elvis-hiten «Suspicious minds» er død

  Mark James, som blant annet skrev «Suspicious minds» og «Always on my mind», som ble store hits for Elvis Presley, er død. Han ble 83 år gammel.

  James døde 8. juni i hjemmet sitt i Nashville i den amerikanske delstaten Tennessee, melder BBC.

  – Han var en dyktig forteller med det skjønneste smilet, en smittende latter og alltid glimt i øyet, skriver de etterlatte i en uttalelse.

  I 2014 ble James valgt inn i Songwriters hall of fame i USA.

  I tillegg til de nevnte gigantsuksessene for Elvis, skrev James også «Hooked on a feeling», som i Skandinavia – og en rekke andre land – fikk stor suksess i en versjon med Björn Skifs' band Blue Swede på midten av 1970-tallet.

  (NTB)