– Publikum ler ikke av vitser om islam

Norske komikerne mener det er viktigere enn noensinne å lage humor på islam. Men Bård Tufte Johansen mener det kan være problematisk.

Bård Tufte Johansen

KOMIKER: Bård Tufte Johansen mener det er et problem at terroristene kan vinne fordi publikum blir redde når man tuller med islam.

Foto: Solum, Stian Lysberg / NTB scanpix

Flere frykter at blodbadet i redaksjonen til satiremagasinet Charlie Hebdo kan føre til at komikere er mer forsiktige med hva de tuller med.

Bård Tufte Johansen trekker fulle hus på Latter i Oslo med sitt show «Mann 44». Han har lagt inn noen minutter med humor rundt islam i sitt show, og har lyst til å fortsette å tulle med religionen, selv om han erkjenner at det er forbundet med en viss risiko. Problemet er bare det at folk ikke ler.

– Publikum blir redde, og da ler de ikke. Jeg testet ut showet mitt foran et publikum med 20–30 prosent innvandrerbakgrunn, og de lo masse. Men da jeg dro de samme vitsene i et helt hvitt Sandefjord, så ble det helt stille fordi de ble livredde. Litt av problemet er at man vil ta tak i islam, men da ler ikke folk, sier han.

Han mener likevel at man som komiker ikke må la seg stoppe av det.

– Det er viktig at man har noe gøy så må man prøve å lirke det til og få publikum til å tåle det. Det er viktig at alle prøver å tulle med alt, sånn at ingen slipper unna.

Handler om hva slags verden vi vil ha

Dag Sørås

KOMIKER: Dag Sørås sier at retten til å tulle med hva man vil er verdikamp på sitt mest grunnleggende.

Foto: Jim R. Didriksen

Komiker Dag Sørås sier til NRK det er ufattelig at de franske tegnerne trolig ble drept på grunn av sin humor rundt islam. Men han mener at man ikke gå på kompromiss med sin egen ytringsfrihet.

– Samtidig betyr det ikke at jeg skal stå på barrikadene i en kamp mot islamisme. Jeg fortsetter bare å si hva jeg mener, sier Sørås, som leder det satiriske radioprogrammet Sannhetsministeriet på NRK.

Han sier at folk heller burde tenke på hva slags verden man vil at ungene skal vokse opp i enn å tenke på risikoen rundt det å kunne vitse med det man vil.

– Det høres melodramatisk ut, men jeg synes ikke det er en overdrivelse. Dette er en verdikamp på sitt mest grunnleggende, sier han.

– Tull med alt

Yousuf Hadaoui

KOMIKER: Yousuf Hadaoui sier at ytringsfriheten gjør at man må tåle at noen tuller med alt.

Foto: Petter Sommer / NRK

Sigrid Bonde Tusvik og humortruppen «Torsdag kveld fra Nydalen» har i høst laget humor rundt IS, og mener man skal kunne tulle med alt hele tiden.

– Man kan ikke bare drepe 12 stykker og tro at da har man drept satire. Det er ikke sånn det funker, sier hun.

Komiker Yousef Hadaoui sier at satire og humor er noe alle må finne seg i.

– Jeg er muslim, og er opplært slik at man skal respektere tvil og være tolerant. Å være kritisk mot islam er en del av gamet, og en god muslim skal stille spørsmål ved ting man har lest i Koranen. Det er en selvfølge.

Kulturstrøm

 • Fikk kirke i 175-årsgave

  Til 175 års-jubileet fikk Fortidsminneforeningen en av de eldste kirkene i Norge i gave fra Riksantikvaren: Mellomalderkirka Hove i Vik i Sogn og Fjordane. De siste årene har kirken blitt grundig restaurert, skriver Riksantikvaren i en pressemelding.

  Peter Andreas Blix sin dekor i Hove Kirke i Vik i Sogn og Fjordane
  Foto: Karen Thommesen / Riksantikvaren
 • Lord of the Rings blir TV-serie

  Amazon Studios bekrefter at de går i gang med tidenes dyreste TV-serie, «Lord of the Rings». I følge Herald on Sunday skal serien spilles inn på New Zealand, samme sted som filmene av samme navn. Og ifølge Variety er Will Poulter og Markella Kavenagh aktuelle i hovedroller. Rykter indikerer minst fem sesonger og et budsjett på mellom 10 og 15 milliarder kroner.

 • Kjønnsdelt Brit Awards likevel

  – Vi kan bekrefte 100 prosent at det vil bli mannlige og kvinnelige priskategorier både til de britiske og internasjonale kategoriene i februar 2020, sier Brit-arrangørene til BBC. De avkrefter altså overskriften i Sunday Times i helgen:« Aldri mer beste mannlige eller kvinnelige artist i Brits».