Hopp til innhold

– Palme ville ha livvakt drapsnatta

Sønnene til Sveriges tidligere statsminister Olof Palme sier at faren ville ha livvakt den natten han ble skutt. I kveld snakker sønnene ut på Skavlan.

Olof Palme

Sveriges statsminister Olof Palme prøvde å få tak i livvakttjenesten samme natt som han ble drept.

Foto: TOBBE GUSTAVSSON / AP

Palme ble skutt ned og drept på åpen gate i Sveavägen i Stockholm 28. februar 1986. Ingen er tatt for drapet, og spekulasjonene rundt hvem som begikk udåden har vært mange.

I kveldens «Skavlan» forteller Palmes tre sønner for første gang om uroen de følte rundt farens sikkerhet. De forteller også at faren deres prøvde å tilkalle beskyttelse fra livvakttjenesten drapsnatten – uten å få tak i dem.

Etter drapet på Jugoslavias ambassadør i Sverige i 1972, fikk Palme, som også da var statsminister, livvakt. Han skal ikke ha likt dette, og avtalte at de bare skulle følge ham i arbeidstida.

– Fikk ikke tak i livvakttjenesten

Den dagen Palme ble drept, hadde han fått følge av livvakttjenesten hjem fra jobb. Men på kvelden bestemte han og kona Lisbeth seg for å dra på kino, uten å ha med livvaktbeskyttelse.

Palme skulle egentlig ha det hver gang han forlot «det gylne triangelet», som var det begrensede området mellom boligen, riksdagen og kanslihuset.

– Drapskvelden forsøkte han faktisk å ringe livvakttjenesten før de dro på kino, men det var ingen som svarte, sier Joakim Palme.

Se klipp fra kveldens «Skavlan» her:

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

– Noe sviktet

Dette står i kontrast til hva som tidligere har blitt sagt – nemlig at Palme hadde frasagt seg livvakteskorte kvelden han ble drept.

– Dette opplyste også min mor om tidlig i mordetterforskningen. Årsaken til at pappa ikke fikk tak i livvakttjenesten – det vet jeg ikke. Han hadde kanskje feil telefonnummer. Uansett var det noe som sviktet, utdyper Joakim Palme till Expressen.

Også Mårten Palme, som bodde hjemme sammen med foreldrene på drapstidspunktet, sier på «Skavlan» at han mener å huske at faren forsøkte å ringe livvaktene.

På gaten der Olof Palme ble drept

Blomster og blodspor på stedet der Olof Palme ble drept 28. februar 1986.

Foto: - / AFP

– Det var utrolig dårlig organisert, sier han.

– Det var opp til ham selv å organisere sin egen sikkerhet, og slik skal det ikke være, sier Mattias.

Palme-hatet

Sønnene forteller også i programmet om det utbredte Palme-hatet, som vokste på 1970-tallet, og gjorde et enormt inntrykk på sønnene.

Bakteppet for dette var at Palme hadde flere kontroversielle uttalelser, samt at han kjørte en aggressiv debattstil.

– Jeg var redd. Jeg opplevde hatefulle utsagn og vold, sier Mattias Palme.

Joakim Palme forteller at han som 14-åring opplevde å sitte i en skiheis i Alpene da noen svensker skrek til ham fra en annen skiheis «jævla Palme!»

Fredrik Skavlan og sønnene til Olof Palme

På kveldens «Skavlan» intervjues Olof Palmes tre sønner Joakim, Mårten og Mattias for første gang om sin far.

Foto: Monkberry

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.