Hopp til innhold

Kaller norsk kunstner nyttig idiot for Nord-Korea

– Norsk kunstprosjekt med tema Nord-Korea kan bli brukt som propaganda for et av verdens verste diktaturer, sier skribent.

Nord-Koreansk trekkspilltropp

Videoen av den nordkoreanske trekkspilltruppen som spilte A-ha gikk verden rundt. Nå mener kritikere at Morten Traavik har trukket kunstprosjektet sitt for langt, ved å bruke også norske soldater.

Foto: Morten Traavik

– Det er på tide å gi et annet bilde av Nord-Korea. Hva er feil med å skape et bilde av landet der folk også kan ha det idyllisk, dra på piknikk og spille trekkspill? Det er en menneskeliggjøring av fienden, av de individene som bor der, svarer kunstner Morten Traavik.

Akkompagnert av nordkoreanske trekkspillere deltok norske soldater i uniform i Morten Traaviks kunstprosjektet «The Promised Land» under Barentsspetakkel i Kirkenes tidligere denne måneden.

Forestillingen var en publikumssuksess, men flere mener det er uheldig at norske soldater var med, fordi det kan gi inntrykk av at Norge støtter regimet i Nord-Korea, og blir brukt som propaganda.

Nyttig idiot for regimet?

Frp-politiker Morten Høglund har tatt opp spørsmålet i Stortinget, og skribent Per Elvestuen kaller Traavik for en «nyttig idiot» for regimet i Nord-Korea.

– Hva slags nyansert bilde er han interessert i å tegne? Nord-Korea er et av verdens verste diktaturer og respekten for menneskerettigheter er nærmest ikke-eksisterende. Det er et land uten demokratiske rettigheter overhodet, det foregår massive menneskerettsbrudd hver dag, folk lever i konsentrasjonsleire og sulter i hjel. Jeg etterlyser en større bevissthet rundt det han gjør, sier Elvestuen til NRK.

Morten Traavik mener Elvestuen er arrogant og at hans utsagn minner mer om nord-koreansk propaganda enn Traaviks prosjekt gjør det.

– Jeg klarer ikke helt å ta alvorlig så skråsikker og bedreviten kritikk om et land og et system, fra folk som ikke engang har vært i landet eller kjenner befolkningen. Såpass grunnleggende kjennskap bør man ha til et sted før man kritiserer, sier Traavik og utfordrer Elvestuen på hvordan det nordkoreanske regime skal kunne bruke kunstprosjektet som propaganda for myndighetenes politikk.

Norsk kunst til Nord-Korea 17. mai

Også generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Bjørn Engesland, er kritisk til at tre representanter for det han omtaler som et brutalt diktatur ble invitert til Barents Spektakel.

Helsingforskomiteen fryktet at invitasjonen ville bli benyttet som propaganda i Nord-Korea. og uttalte seg kritisk til at nordkoreanske representanter ble invitert til Kirkenes og Barentsspektakel både i fjor og i år.

17. mai reiser Traavik og gruppe norske skuespillere og musikere til Nord-Korea for å arrangere norsk kulturfestival, finansiert av Kulturrådet og UD.

Kulturstrøm

 • TV 2 oppfylte krav som allmennkringkaster

  TV 2 oppfylte i fjor de fleste kravene som allmennkringkaster og mottar full kompensasjon på 135 millioner kroner for 2021, ifølge Medietilsynet.

  Avtalen som trådte i kraft 1. januar 2019, gjør at kanalen kan få inntil 135 millioner kroner hvert år i fem år for å dekke nettokostnadene ved å levere allmennkringkastingsinnhold. Avtalen varer fram til neste år.

  Som kommersiell allmennkringkaster skal TV 2 blant annet levere egenproduserte daglige riksdekkende nyhetsprogrammer med base i den sentrale nyhetsredaksjonen (Bergen), norskspråklige program for barn og unge og førstegangsvisninger av norsk film og TV-drama.

  (©NTB)

  Tv2 logo
  Foto: Javad Parsa / Javad Parsa
 • Kulturlivet sliter fortsatt

  Det vil fortsatt ta tid før kulturlivet er tilbake til normalen etter pandemien. Det sier leder for Norske Konsertarrangører, Tone Østerdal. Festspillene i Nord-Norge har så langt solgt rundt 60 prosent av billettene, noe som er lavere enn forventet. Mange festivaler landet over sliter med billettsalget, sier Østerdal.

 • VG: Paradise Hotel-vinnar dømt til fengsel

  Paradise Hotel-vinnaren Markus Grønberg er dømt til fire år og fem månader fengsel i lagmannsretten. Det melder VG.

  Både i tingretten og i lagmannsretten blei 23-åringen dømt for valdtekt av ei mindreårig jente. Han blei også dømt til eit høgare erstatningskrav.

  Forsvararen hans seier Grønberg er djupt skuffa og ueinig i resultatet.

Flere kulturnyheter