Hopp til innhold

Kaller norsk kunstner nyttig idiot for Nord-Korea

– Norsk kunstprosjekt med tema Nord-Korea kan bli brukt som propaganda for et av verdens verste diktaturer, sier skribent.

Nord-Koreansk trekkspilltropp

Videoen av den nordkoreanske trekkspilltruppen som spilte A-ha gikk verden rundt. Nå mener kritikere at Morten Traavik har trukket kunstprosjektet sitt for langt, ved å bruke også norske soldater.

Foto: Morten Traavik

– Det er på tide å gi et annet bilde av Nord-Korea. Hva er feil med å skape et bilde av landet der folk også kan ha det idyllisk, dra på piknikk og spille trekkspill? Det er en menneskeliggjøring av fienden, av de individene som bor der, svarer kunstner Morten Traavik.

Akkompagnert av nordkoreanske trekkspillere deltok norske soldater i uniform i Morten Traaviks kunstprosjektet «The Promised Land» under Barentsspetakkel i Kirkenes tidligere denne måneden.

Forestillingen var en publikumssuksess, men flere mener det er uheldig at norske soldater var med, fordi det kan gi inntrykk av at Norge støtter regimet i Nord-Korea, og blir brukt som propaganda.

Nyttig idiot for regimet?

Frp-politiker Morten Høglund har tatt opp spørsmålet i Stortinget, og skribent Per Elvestuen kaller Traavik for en «nyttig idiot» for regimet i Nord-Korea.

– Hva slags nyansert bilde er han interessert i å tegne? Nord-Korea er et av verdens verste diktaturer og respekten for menneskerettigheter er nærmest ikke-eksisterende. Det er et land uten demokratiske rettigheter overhodet, det foregår massive menneskerettsbrudd hver dag, folk lever i konsentrasjonsleire og sulter i hjel. Jeg etterlyser en større bevissthet rundt det han gjør, sier Elvestuen til NRK.

Morten Traavik mener Elvestuen er arrogant og at hans utsagn minner mer om nord-koreansk propaganda enn Traaviks prosjekt gjør det.

– Jeg klarer ikke helt å ta alvorlig så skråsikker og bedreviten kritikk om et land og et system, fra folk som ikke engang har vært i landet eller kjenner befolkningen. Såpass grunnleggende kjennskap bør man ha til et sted før man kritiserer, sier Traavik og utfordrer Elvestuen på hvordan det nordkoreanske regime skal kunne bruke kunstprosjektet som propaganda for myndighetenes politikk.

Norsk kunst til Nord-Korea 17. mai

Også generalsekretær i Den norske Helsingforskomité, Bjørn Engesland, er kritisk til at tre representanter for det han omtaler som et brutalt diktatur ble invitert til Barents Spektakel.

Helsingforskomiteen fryktet at invitasjonen ville bli benyttet som propaganda i Nord-Korea. og uttalte seg kritisk til at nordkoreanske representanter ble invitert til Kirkenes og Barentsspektakel både i fjor og i år.

17. mai reiser Traavik og gruppe norske skuespillere og musikere til Nord-Korea for å arrangere norsk kulturfestival, finansiert av Kulturrådet og UD.

Kulturstrøm

 • EUs forhandlinger om KI på overtid

  EU-parlamentarikere og EU-landene forhandler torsdag morgen på overtid om et nytt regelverk for kunstig intelligens (KI) i unionen, ifølge kilder.

  Forhandlingene er nå inne i sitt andre døgn. Målet er å få på plass det som ventes å bli et banebrytende regelverk for blant annet bruken av KI-systemer som tekstroboten ChatGPT. Fortsatt gjenstår flere sentrale spørsmål, blant dem bruk av KI til ansiktsgjenkjenning, i politiets arbeid samt kildekodetilgang.

  Forhandlingene foregår bak lukkede dører og hadde torsdag morgen pågått i 17 timer. En pressekonferanse om saken er utsatt inntil videre.

  EUs medlemsland og EU-parlamentet har forsøkt å bli enige om detaljene i et forslag som ble lagt fram av EU-kommisjonen for to år siden, men de har slitt med å holde tritt med den svært raske utviklingen innen feltet. Det gjør det også vanskelig å oppnå enighet.

  De nye reguleringene kan komme til å danne et utgangspunkt for andre land som ønsker å lage egne regler for kunstig intelligens.(NTB)