– Lei av skjønnmalingen i Forsvaret

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak, mener forsvarsvenner. Sammen har de gitt fem millioner kroner til journalistikk om vår forsvarsevne. Eller mangel på sådan.

F16

FEILINFORMERT: Folk flest tror vi har et halvt hundre F16-fly klare til å forsvare oss. I virkeligheten har vi bare 10-15, mener noen av journalistprosjektets støttespillere.

Foto: ADEK BERRY / Afp

– For meg var det enkelt. Vår manglende evne til å forsvare Norge kan oppsummeres på denne måten: En fremmed ubåtskipper kan når som helst ta seg inn i våre farvann og plante en fremmed nasjons flagg på havbunnen. Uten at noen merker det eller forteller om det, sier Hans Herman Horn.

Et annet eksempel:

– Folk flest tror vi har 50 F16-fly klare. I virkeligheten kommer de fleste av dem aldri på vingene, de er reservedeler for de få det er mulig å fly, sier Horn.

Han mener det er helt uakseptabelt at folk flest ikke får vite hvor dårlig det står til. Derfor har forretningsmannen og forsvarsvennen bidratt med en av fem millioner kroner til journalist-prosjektet «Norges forsvarsevne», eller aldrimer.no, der journalist Kjetil Stormark er redaktør og prosjektleder.

Hans Herman Horn

ALDRI MER UFORBEREDT: Hans Herman Horn har bidratt med 1 million kroner

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Under den tyske invasjonen av Norge i 1940, hjalp den da ni år gamle Hans Herman Horn kjempende, norske soldater i Gudbrandsdalen med å bære ammunisjon. Han har også vært sentral i etableringen av minneprisen etter den kjente norske motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

En ikke-sak

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak. Vi lever i en tid hvor viktige avgjørelser kan gi ringvirkninger langt inn i fremtiden. Derfor er fortielse farlig, mener Horn. Han har støttet journalist-prosjektet sammen med skipsreder og industrigründer Erling Sven Lorentzen, finansmann Christen Sveaas, Leif Høegh stiftelse og Steenslandfondet.

Horn avviser at han, eller noen av de andre investorene, kommer til å gjøre noe forsøk på å styre journalistikken.

– Selvfølgelig ikke! Vi vil bare ha svar på spørsmålet: Hvordan er egentlig vår forsvarsevne?

– Aldri mer

Kjetil Stormark

BLIR ALDRI BELYST: Journalist og forfatter Kjetil Stormark

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Redaktør og ansvarlig for det journalistiske prosjektet, Kjetil Stormark, understreker at journalistikken er helt uavhengig av dem som har bidratt med penger.

– Hvilke saker vi vil ta opp, velger selvfølgelig vi. Men vi ser at det er store nyhetssaker å belyse, og at fakta sjelden kommer frem. Vi vil lage grundig og nærgående journalistikk, uten bindinger, sier han. Med seg på laget har han sju frilansjournalister.

– Litt stort sagt, er det nå de avgjørende valgene tas, i lukkede fora, på sviktende faktagrunnlag. De valgene vil forme landets forsvar, og være bestemmende for om vi kan oppleve et nytt 9. april, eller om vi er bedre forberedt, sier Stormark.

Kulturstrøm

 • Stargate solgte låtkataloger

  Hitmakerne Tor Hermansen og Mikkel Eriksen har solgt rettighetene til låter de har laget for artister som Rihanna, Katy Perry og Beyoncé, ifølge Billboard. Marte Thorsby i den internasjonale plateselskap-foreningen Ifpi, bekrefter dette overfor DN. Det dreier seg om duoens andeler av en rekke berømte sanger fordelt på to kataloger. Katalogene skal fortsatt forvaltes av Sony/ATV Music Publishing. Kjøpssummen som selskapet Shamrock Capital har gitt, er ikke kjent. Da Stargate flyttet til Los Angeles i 2016, gikk duoen over fra å skrive låter fra A til Å, til å heller lage grunnleggende melodiske skisser, og deretter involvere vokalister, andre musikere og produsenter.

  Stargate
  Foto: Hilde Grande / NRK
 • Kamp mot seksuell trakassering

  Kulturlivet har gått sammen om å formulere etiske retningslinjer for å bekjempe seksuell trakassering, skriver Musikkultur. «Nulltoleranse for seksuell trakassering på våre arbeidsplasser» er hovedbudskapet i retningslinjene, som er laget av 17 institusjoner og organisasjoner fra film-, TV-, spill- og scenekunstbransjen. Les retningslinjene.

 • Russisk regissør for retten

  Kirill Serebrennikov står tiltalt bak lukkede dører onsdag, etter over ett år i husarrest. Serebrennikov er tiltalt for underslag av flere millioner kroner fra den russiske staten. Han sier selv at anklagen er absurd og at pengene gikk til teaterproduksjoner. Serebrennikovs støttespillere mener saken er et forsøk fra myndighetene på å begrense kunstnerisk frihet.

  Kirill Serebrennikov
  Foto: VASILY MAXIMOV / AFP