Hopp til innhold

– Lei av skjønnmalingen i Forsvaret

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak, mener forsvarsvenner. Sammen har de gitt fem millioner kroner til journalistikk om vår forsvarsevne. Eller mangel på sådan.

F16

FEILINFORMERT: Folk flest tror vi har et halvt hundre F16-fly klare til å forsvare oss. I virkeligheten har vi bare 10-15, mener noen av journalistprosjektets støttespillere.

Foto: ADEK BERRY / Afp

– For meg var det enkelt. Vår manglende evne til å forsvare Norge kan oppsummeres på denne måten: En fremmed ubåtskipper kan når som helst ta seg inn i våre farvann og plante en fremmed nasjons flagg på havbunnen. Uten at noen merker det eller forteller om det, sier Hans Herman Horn.

Et annet eksempel:

– Folk flest tror vi har 50 F16-fly klare. I virkeligheten kommer de fleste av dem aldri på vingene, de er reservedeler for de få det er mulig å fly, sier Horn.

Han mener det er helt uakseptabelt at folk flest ikke får vite hvor dårlig det står til. Derfor har forretningsmannen og forsvarsvennen bidratt med en av fem millioner kroner til journalist-prosjektet «Norges forsvarsevne», eller aldrimer.no, der journalist Kjetil Stormark er redaktør og prosjektleder.

Hans Herman Horn

ALDRI MER UFORBEREDT: Hans Herman Horn har bidratt med 1 million kroner

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Under den tyske invasjonen av Norge i 1940, hjalp den da ni år gamle Hans Herman Horn kjempende, norske soldater i Gudbrandsdalen med å bære ammunisjon. Han har også vært sentral i etableringen av minneprisen etter den kjente norske motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

En ikke-sak

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak. Vi lever i en tid hvor viktige avgjørelser kan gi ringvirkninger langt inn i fremtiden. Derfor er fortielse farlig, mener Horn. Han har støttet journalist-prosjektet sammen med skipsreder og industrigründer Erling Sven Lorentzen, finansmann Christen Sveaas, Leif Høegh stiftelse og Steenslandfondet.

Horn avviser at han, eller noen av de andre investorene, kommer til å gjøre noe forsøk på å styre journalistikken.

– Selvfølgelig ikke! Vi vil bare ha svar på spørsmålet: Hvordan er egentlig vår forsvarsevne?

– Aldri mer

Kjetil Stormark

BLIR ALDRI BELYST: Journalist og forfatter Kjetil Stormark

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Redaktør og ansvarlig for det journalistiske prosjektet, Kjetil Stormark, understreker at journalistikken er helt uavhengig av dem som har bidratt med penger.

– Hvilke saker vi vil ta opp, velger selvfølgelig vi. Men vi ser at det er store nyhetssaker å belyse, og at fakta sjelden kommer frem. Vi vil lage grundig og nærgående journalistikk, uten bindinger, sier han. Med seg på laget har han sju frilansjournalister.

– Litt stort sagt, er det nå de avgjørende valgene tas, i lukkede fora, på sviktende faktagrunnlag. De valgene vil forme landets forsvar, og være bestemmende for om vi kan oppleve et nytt 9. april, eller om vi er bedre forberedt, sier Stormark.

Kulturstrøm

 • Forfatter Sissel Lange-Nielsen er død

  Tidligere litteraturanmelder i Aftenposten og forfatter Sissel Lange-Nielsen er død. Det melder forfatterens barnebarn på vegne av familien i en pressemelding, skriver Dagbladet.

  – Sissel Lange-Nielsen sovnet stille inn 28. september, står det i pressemeldingen.

  Hun ble 92 år gammel og er spesielt kjent for romaner om europeisk historie.

  Hennes siste bok, «Et forfatterliv», utkom i 2006.

  Hun har vært med i PEN-Klubbens styre, vært styremedlem i Den norske Forfatterforening og medlem av foreningens litterære råd, og hun har sittet i den norske komiteen for utdeling av Nordisk Råds litteraturpris og den nordiske komiteen for oversettelsesstøtte, foruten i Kringkastingsrådet, skriver Store norske leksikon.

  Forfatter Sissel Lange-Nielsen
  Foto: Inge Gjellesvik / NTB
 • Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død

  Tidligere NRK-profil Harald Tusberg er død, melder VG.

  Tusberg ble 88 år gammel.

  Tusberg jobbet i NRK fra 1961 til 1996, og var blant annet kjent for NRK-programmer som «Smil til det skjulte kamera» i 1960-årene og «Dette er ditt liv» i 1980-årene.

  Tusberg var også forfatter, låtskriver og filmmanuskriptforfatter.

   Harald Tusberg
  Foto: NTB