Hopp til innhold

– Lei av skjønnmalingen i Forsvaret

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak, mener forsvarsvenner. Sammen har de gitt fem millioner kroner til journalistikk om vår forsvarsevne. Eller mangel på sådan.

F16

FEILINFORMERT: Folk flest tror vi har et halvt hundre F16-fly klare til å forsvare oss. I virkeligheten har vi bare 10-15, mener noen av journalistprosjektets støttespillere.

Foto: ADEK BERRY / Afp

– For meg var det enkelt. Vår manglende evne til å forsvare Norge kan oppsummeres på denne måten: En fremmed ubåtskipper kan når som helst ta seg inn i våre farvann og plante en fremmed nasjons flagg på havbunnen. Uten at noen merker det eller forteller om det, sier Hans Herman Horn.

Et annet eksempel:

– Folk flest tror vi har 50 F16-fly klare. I virkeligheten kommer de fleste av dem aldri på vingene, de er reservedeler for de få det er mulig å fly, sier Horn.

Han mener det er helt uakseptabelt at folk flest ikke får vite hvor dårlig det står til. Derfor har forretningsmannen og forsvarsvennen bidratt med en av fem millioner kroner til journalist-prosjektet «Norges forsvarsevne», eller aldrimer.no, der journalist Kjetil Stormark er redaktør og prosjektleder.

Hans Herman Horn

ALDRI MER UFORBEREDT: Hans Herman Horn har bidratt med 1 million kroner

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Under den tyske invasjonen av Norge i 1940, hjalp den da ni år gamle Hans Herman Horn kjempende, norske soldater i Gudbrandsdalen med å bære ammunisjon. Han har også vært sentral i etableringen av minneprisen etter den kjente norske motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

En ikke-sak

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak. Vi lever i en tid hvor viktige avgjørelser kan gi ringvirkninger langt inn i fremtiden. Derfor er fortielse farlig, mener Horn. Han har støttet journalist-prosjektet sammen med skipsreder og industrigründer Erling Sven Lorentzen, finansmann Christen Sveaas, Leif Høegh stiftelse og Steenslandfondet.

Horn avviser at han, eller noen av de andre investorene, kommer til å gjøre noe forsøk på å styre journalistikken.

– Selvfølgelig ikke! Vi vil bare ha svar på spørsmålet: Hvordan er egentlig vår forsvarsevne?

– Aldri mer

Kjetil Stormark

BLIR ALDRI BELYST: Journalist og forfatter Kjetil Stormark

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Redaktør og ansvarlig for det journalistiske prosjektet, Kjetil Stormark, understreker at journalistikken er helt uavhengig av dem som har bidratt med penger.

– Hvilke saker vi vil ta opp, velger selvfølgelig vi. Men vi ser at det er store nyhetssaker å belyse, og at fakta sjelden kommer frem. Vi vil lage grundig og nærgående journalistikk, uten bindinger, sier han. Med seg på laget har han sju frilansjournalister.

– Litt stort sagt, er det nå de avgjørende valgene tas, i lukkede fora, på sviktende faktagrunnlag. De valgene vil forme landets forsvar, og være bestemmende for om vi kan oppleve et nytt 9. april, eller om vi er bedre forberedt, sier Stormark.

Kulturstrøm

  • Girl in Red med historisk milepæl

    Ho er den første norske kvinnelege artisten som har fått éin milliard strøymingar på ein song på strøymetenesta Spotify.

    Det er låten «we fell in love in october» som har bikka éin milliard, ifølgje VG. Låten blei gjeve ut i 2018.

    Marie Ulven Ringheim, som ho eigentleg heiter, seier til avisa at ho synest det er veldig gøy at ei låt som ho har skrive, produsert, miksa og mastra har resonnert så mykje.

    Girl in Red
    Foto: ANNA KURTH / AFP
  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters