Hopp til innhold

– Lei av skjønnmalingen i Forsvaret

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak, mener forsvarsvenner. Sammen har de gitt fem millioner kroner til journalistikk om vår forsvarsevne. Eller mangel på sådan.

F16

FEILINFORMERT: Folk flest tror vi har et halvt hundre F16-fly klare til å forsvare oss. I virkeligheten har vi bare 10-15, mener noen av journalistprosjektets støttespillere.

Foto: ADEK BERRY / Afp

– For meg var det enkelt. Vår manglende evne til å forsvare Norge kan oppsummeres på denne måten: En fremmed ubåtskipper kan når som helst ta seg inn i våre farvann og plante en fremmed nasjons flagg på havbunnen. Uten at noen merker det eller forteller om det, sier Hans Herman Horn.

Et annet eksempel:

– Folk flest tror vi har 50 F16-fly klare. I virkeligheten kommer de fleste av dem aldri på vingene, de er reservedeler for de få det er mulig å fly, sier Horn.

Han mener det er helt uakseptabelt at folk flest ikke får vite hvor dårlig det står til. Derfor har forretningsmannen og forsvarsvennen bidratt med en av fem millioner kroner til journalist-prosjektet «Norges forsvarsevne», eller aldrimer.no, der journalist Kjetil Stormark er redaktør og prosjektleder.

Hans Herman Horn

ALDRI MER UFORBEREDT: Hans Herman Horn har bidratt med 1 million kroner

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Under den tyske invasjonen av Norge i 1940, hjalp den da ni år gamle Hans Herman Horn kjempende, norske soldater i Gudbrandsdalen med å bære ammunisjon. Han har også vært sentral i etableringen av minneprisen etter den kjente norske motstandsmannen Gunnar «Kjakan» Sønsteby.

En ikke-sak

– Forsvarssak er blitt en ikke-sak. Vi lever i en tid hvor viktige avgjørelser kan gi ringvirkninger langt inn i fremtiden. Derfor er fortielse farlig, mener Horn. Han har støttet journalist-prosjektet sammen med skipsreder og industrigründer Erling Sven Lorentzen, finansmann Christen Sveaas, Leif Høegh stiftelse og Steenslandfondet.

Horn avviser at han, eller noen av de andre investorene, kommer til å gjøre noe forsøk på å styre journalistikken.

– Selvfølgelig ikke! Vi vil bare ha svar på spørsmålet: Hvordan er egentlig vår forsvarsevne?

– Aldri mer

Kjetil Stormark

BLIR ALDRI BELYST: Journalist og forfatter Kjetil Stormark

Foto: Aas, Erlend / NTB scanpix

Redaktør og ansvarlig for det journalistiske prosjektet, Kjetil Stormark, understreker at journalistikken er helt uavhengig av dem som har bidratt med penger.

– Hvilke saker vi vil ta opp, velger selvfølgelig vi. Men vi ser at det er store nyhetssaker å belyse, og at fakta sjelden kommer frem. Vi vil lage grundig og nærgående journalistikk, uten bindinger, sier han. Med seg på laget har han sju frilansjournalister.

– Litt stort sagt, er det nå de avgjørende valgene tas, i lukkede fora, på sviktende faktagrunnlag. De valgene vil forme landets forsvar, og være bestemmende for om vi kan oppleve et nytt 9. april, eller om vi er bedre forberedt, sier Stormark.

Kulturstrøm

  • Pris til norsk film i Venezia

    Dag Johan Haugeruds film «Kjærlighet», som er nominert til Gulløven i Venezia, ble tildelt filmkritikerprisen Bisato d'Oro i Venezia fredag kveld. Det fant sted foran Palazzo Del Cinema, får NRK bekreftet av NFI.

    Bisato d'Oro er en uavhengig filmpris som deles ut under filmfestivalen i Venezia av en gruppe filmkritikere. Det er en parallell pris til festivalens offisielle priser.

    Det er første gang en norsk film kjemper om hedersprisen siden 1986. Filmen «Kjærlighet» er nummer to i Haugeruds trilogi som handler om sex, drømmer og kjærlighet.

    På rollelisten står blant annet Lars Jacob Holm og Tayo Citadella Jacobsen, som ble fotografert på rød løper fredag. Andrea Bræin Hovig, Marthe Engebrigsten og Thomas Gullestad medvirker også i filmen og tilbringer helgen på filmfestivalen.

    Vinneren av Gulløven avgjøres lørdag.

    Den norske filmen Kjærlighet fikk kritiker-pris i Venezia. Her er gjengen på rød løper fredag 6. september 2024.
    Foto: NFI
  • Fortreffelig kombinasjon av arbeidsplasskomedie og agentspenning

    – I den fjerde sesongen fortsetter denne deilige blandingen av høyspent etterretning og sorthumoristiske gullkorn å skinne på skjermen. Denne gangen starter det med en eksplosjon i London, og vi settes raskt på sporet av gamle hemmeligheter og en mulig MI5-skandale, skriver seriekritiker Sigurd Vik om «Slow Horses» på Apple TV+.

  • Post-punk bandet English Teacher vant prestisjetung pris

    Det engelske post-punk bandet «English Teacher» vant Storbritannias prestisjetunge Mercury pris for sitt debutalbum «This could be texas» under en seremoni i Londons Abbey Road-studier torsdag, melder nyhetsbyrået AFP.