Hopp til innhold

– Lei av luksusliv og safari

Abdul Basit flyttet fra Trondheim til Zimbabwe for å gjøre raske og lønnsomme investeringer. Men prosjektet slo feil, og hotelleieren sitter nå fast i Robert Mugabes hjemland, mens han venter på en kjøper.

Alex Rosén besøker Abdul Basit i Zimbabwe.

Alex Rosén besøker Abdul Basit i Zimbabwe. Her med Basits kompis og forretningspartner Trond Kolstad.

Foto: NRK

Alex Rosén besøker Abdul Basit i Zimbabwe.

Abdul Basit prøvde å bygge et hotell-imperium i Zimbabwe, men oppholdet ble betraktelig lengre enn forventa.

Foto: NRK

Eksil-trønderen Abdul Basit dro fra Trondheim til Bulawajo i Zimbabwe for å bygge opp et hotell-imperium. Men oppholdet ble betraktelig lenger enn han hadde forestilt seg.

– Når jeg dro nedover 1997 var det meningen å være her i mellom tre og fem år, så nå er jeg for lengst på overtid. Hadde jeg visst da det jeg vet nå, hadde jeg investert helt annerledes, sier eksil-trønderen, som får besøk av Alex Rosén og «Folk i farta».

Restaurantkonge i Trondheim

Basit flyttet fra Lahore i Pakistan til Norge i 1976 som en del av arbeidsinnvandringen på syttitallet. I Norge startet han som kokk på SAS-hotellet i Oslo, før han flyttet til Trondheim og gjorde trønder av seg.

I Trondheim jobbet Basit seg opp i flere av byens beste restauranter, før han sammen med kompanjong og bestekompis Trond Kolstad kjøpte sine egne restauranter, puber og utesteder. I 1997 flyttet restaurantentrepenøren til Zimbabwe.

Det skulle vise seg å bli en dyrekjøpt erfaring. I dag sitter han med to hoteller, og har bygget seg en enorm herskapsvilla som han har døpt «Trondheim Palace».

Disse håper han nå på å få solgt.

– Jeg vil ikke anbefale noen å investere i noen prosjekter i Afrika, da må de i så fall snakke med meg først, ler han.

Artikkelen fortsetter nedenfor bildet.

Alex Rosén besøker Abdul Basit i Zimbabwe.

Abdul Basit foran Victoria Falls Hotel.

Foto: NRK

Lever under Mugabes jernhånd

Da Basit flyttet, var Zimbabwe et av Afrikas mest velstående land med mange muligheter for eventyrlystne investorer. Men tiår med vanstyre, inflasjon, skyhøy arbeidsledighet og mislykkede reformer har ført til at landet i dag er i en helt annen situasjon.

87 år gamle Robert Mugabe styrer landet med jernhånd, men Basit vil ikke si hva han tror om tiden som kommer når den aldrende diktatoren er borte.

– Det er ikke riktig å ønske at folk skal dø, slike tanker har jeg ikke. Dessuten er det ikke sikkert at tilstanden vil bli bedre med en ny leder, så det nytter ikke å bruke tid på slikt.

– Jeg var på feil plass til feil tid med investeringene mine, men det nytter ikke å sutre i ettertid. Jeg ser på dette som en av de mange overraskende retningene livet kan ta, så på den måten har jeg blitt rikere på oppholdet her.

– Trodde jeg skulle miste alt

Mugabe har styrt landet siden 1980, men strammet grepet for alvor på slutten av nittallet da Basit nettopp hadde startet prosjektet sitt. Det var en dramatisk periode for hotellentrepenøren.

– Regimet er mye mer forsiktig med å kaste ut folk nå enn under reformene på nittitallet. Da gikk det mest ut over bøndene, men jeg tenkte jo på at jeg kunne miste alt jeg eide.

Nå bruker han mer tid i Trondheim enn Zimbabwe, og har overlatt mye av Afrika-prosjektet til andre mens han venter på en kjøper.

– Du vet, man blir til slutt lei av luksusliv og safari, humrer Basit.

Kulturstrøm

  • «Victoria må dø» vant publikumspris

    Den norske filmen «Victoria må dø» vant publikumsprisen under årets Barnefilmfestival i Kristiansand.

    «Mounted Games» av Karen Houge vant årets pitchekonkurranse og «Smerteterskel» stakk av med prisen for beste kortfilm.

    Festivalsjef Cathrine Sordal forteller i en pressemelding at det har blitt vist 83 filmer fra 42 land under årets festival.

    Barnefilmfestivalen har i år delt ut 10 ulike filmpriser. Her kan du lese om alle vinnerne.

  • Aaron Sorkin skriv «The Social Network»-oppfølgar

    Aaron Sorkin held på med eit manus til det han kallar «ein slags The Social Network-oppfølgar», fordi han meiner Facebook har skulda for storminga av Kongressen i USA 6. januar 2021.

    Det sa Sorkin under ei direktesending av podkasten «The Town». Han vil derimot ikkje seia kvifor han meiner Facebook står bak storminga.

    Sorkin fekk ein Oscar for manuset til dramafilmen The Social Network frå 2010, regissert av David Fincher. Filmen tek for seg oppstarten av Facebook.

    Sorkin har tidlegare sagt at han ønsker å skriva ein oppfølgar som utforskar «den mørke sida» av Facebook, særleg dersom Fincher vil regissere.

    Aaron Sorkin
    Foto: GARY HERSHORN / Reuters