Hopp til innhold

– Latterlig at sex over 60 er tabu

– Vårt samfunn er blitt sinnsykt! Den amerikanske forfatteren og feministen Erica Jong (73) tar opp redselen for å bli gammel i romanen «Jeg tør ikke dø».

Erica Jong

Erica Jong under innspillingen av Brenner og bøkene, på Litteraturhuset i Fredrikstad. Den legendariske feminist-forfatteren er aktuell med romanen «Jeg tør ikke dø».

Foto: NRK

Erica Jong er blitt en voksen kvinne og liker ikke all stigmatiseringen rundt det å bli gammel.

– Jeg vil se mer av det menneskelige aspektet ved å bli eldre, sier Erica Jong.

Den 73 år gamle forfatteren og feministen Erica Jong hadde sitt store gjennombrudd i 1973 da hun begynte å skrive om sex, med romanen «Jeg tør ikke fly».

Etter et langt forfatterliv har hun nå skrevet oppfølgeren «Jeg tør ikke dø». Den handler om aldring, frykt for å dø, og om godt voksen sex.

Redsel for å eldes

Jeg tør ikke dø

Hovedpersonen i «Jeg tør ikke dø» er en 60 år gammel gift kvinne som savner sex og dater på nettsamfunn.

Hovedpersonen i «Jeg tør ikke dø» heter Vanessa, er 60 år og prøver å leve som om hun fortsatt var 50. Hun er gift, har voksne barn og aldrende foreldre. Hun har begynt å bli redd for sin egen alderdom.

Hun tror sex vil fri henne fra frykten og usikkerheten hun selv føler på ved å eldes. Hun vil ut av dagliglivets rutiner og forpliktelser, og bestemmer seg for å prøve lykken med nettdating. Målet er å finne en likesinnet gift mann for ukentlige treff, men i stedet ender hun opp med å møte en rekke mer eller mindre suspekte menn.

– Hun leter egentlig etter nærhet og noen til å trøste henne når hun har mareritt, sier forfatteren om hovedpersonen sin.

– Jeg tror at alle mennesker trenger å føle tilhørighet med noen, og kanskje også mer av den nærheten seksuell kontakt gir.

Feminisme og demokrati

– Vi kan ikke slutte å bry oss om feminismen, mener Jong, som sammenligner feminismen med demokratiet.

– Stopper du å kjempe for demokratiet, forsvinner det. Derfor kan vi aldri slutte å sloss for feminisme. Dersom vi slutter å kjempe for demokrati, tar fascisme over. Vi kan ikke begrense feminisme til noe som bare varer noen tiår. Vi må jobbe for feminisme hele tiden.

– Latterlig at sex over 60 er tabu!

Jeg tør ikke fly

«Jeg tør ikke fly» fra 1973, skildrer en ung kvinnes dristige sexliv.

Foto: Silke Forlag AS

Den samfunnsengasjerte forfatteren misliker at sex etter fylte 60-år er tabu.

– Det er latterlig. Vi lever dobbelt så lenge som folk levde for hundre år siden. Vi må forstå at livet kan være vakkert til tross for at vi blir gamle.

– Vi er blitt for tøffe mot oss selv, vi er ikke forberedt på å ikke være unge og vakre lenger. Verden er blitt så opptatt av utseendet vårt, det hadde vært fantastisk om vi kunne innse at alle aldre har noe vakkert ved seg, for alle kan ikke være 15 år gamle modeller. Attpåtil er de retusjert på bildene vi ser. Kunne vi bare innse hvor vakre vi er, i alle aldre.

Erica Jong er også gjest i litteraturmagasinet Brenner & bøkene i sendingen du kan se på NRK2 fra onsdag 21. oktober klokka 20:55.

Kulturstrøm

  • Den nasjonale Ibsenprisen tildelt Monica Isakstuen

    Årets Ibsenpris tildeles Monica Isakstuen for stykket «Dette er ikke oss». Stykket hadde urpremiere på Den Nationale Scene 26. januar 2022.

    I sin begrunnelse skriver juryen: «Teksten maner fram en uvanlig familiedynamikk med overraskende dramaturgiske vendinger, som likevel oppleves gjenkjennelige og relevante.»

    Ibsenprisen går årlig ut til en dramatisk tekst som har hatt urpremiere eller norgespremiere ved et profesjonelt norsk teater i løpet av foregående kalenderår.

    Selve prisen er på 150.000 kroner og en statuett av Nina Sundbye. Prisen ble første gang delt ut i 1986.