Hopp til innhold

– Latterlig at sex over 60 er tabu

– Vårt samfunn er blitt sinnsykt! Den amerikanske forfatteren og feministen Erica Jong (73) tar opp redselen for å bli gammel i romanen «Jeg tør ikke dø».

Erica Jong

Erica Jong under innspillingen av Brenner og bøkene, på Litteraturhuset i Fredrikstad. Den legendariske feminist-forfatteren er aktuell med romanen «Jeg tør ikke dø».

Foto: NRK

Erica Jong er blitt en voksen kvinne og liker ikke all stigmatiseringen rundt det å bli gammel.

– Jeg vil se mer av det menneskelige aspektet ved å bli eldre, sier Erica Jong.

Den 73 år gamle forfatteren og feministen Erica Jong hadde sitt store gjennombrudd i 1973 da hun begynte å skrive om sex, med romanen «Jeg tør ikke fly».

Etter et langt forfatterliv har hun nå skrevet oppfølgeren «Jeg tør ikke dø». Den handler om aldring, frykt for å dø, og om godt voksen sex.

Redsel for å eldes

Jeg tør ikke dø

Hovedpersonen i «Jeg tør ikke dø» er en 60 år gammel gift kvinne som savner sex og dater på nettsamfunn.

Hovedpersonen i «Jeg tør ikke dø» heter Vanessa, er 60 år og prøver å leve som om hun fortsatt var 50. Hun er gift, har voksne barn og aldrende foreldre. Hun har begynt å bli redd for sin egen alderdom.

Hun tror sex vil fri henne fra frykten og usikkerheten hun selv føler på ved å eldes. Hun vil ut av dagliglivets rutiner og forpliktelser, og bestemmer seg for å prøve lykken med nettdating. Målet er å finne en likesinnet gift mann for ukentlige treff, men i stedet ender hun opp med å møte en rekke mer eller mindre suspekte menn.

– Hun leter egentlig etter nærhet og noen til å trøste henne når hun har mareritt, sier forfatteren om hovedpersonen sin.

– Jeg tror at alle mennesker trenger å føle tilhørighet med noen, og kanskje også mer av den nærheten seksuell kontakt gir.

Feminisme og demokrati

– Vi kan ikke slutte å bry oss om feminismen, mener Jong, som sammenligner feminismen med demokratiet.

– Stopper du å kjempe for demokratiet, forsvinner det. Derfor kan vi aldri slutte å sloss for feminisme. Dersom vi slutter å kjempe for demokrati, tar fascisme over. Vi kan ikke begrense feminisme til noe som bare varer noen tiår. Vi må jobbe for feminisme hele tiden.

– Latterlig at sex over 60 er tabu!

Jeg tør ikke fly

«Jeg tør ikke fly» fra 1973, skildrer en ung kvinnes dristige sexliv.

Foto: Silke Forlag AS

Den samfunnsengasjerte forfatteren misliker at sex etter fylte 60-år er tabu.

– Det er latterlig. Vi lever dobbelt så lenge som folk levde for hundre år siden. Vi må forstå at livet kan være vakkert til tross for at vi blir gamle.

– Vi er blitt for tøffe mot oss selv, vi er ikke forberedt på å ikke være unge og vakre lenger. Verden er blitt så opptatt av utseendet vårt, det hadde vært fantastisk om vi kunne innse at alle aldre har noe vakkert ved seg, for alle kan ikke være 15 år gamle modeller. Attpåtil er de retusjert på bildene vi ser. Kunne vi bare innse hvor vakre vi er, i alle aldre.

Erica Jong er også gjest i litteraturmagasinet Brenner & bøkene i sendingen du kan se på NRK2 fra onsdag 21. oktober klokka 20:55.

Kulturstrøm

 • Laila Bertheussen debuterer med kunstutstilling under Arendalsuka

  Med kunstnernavnet «Laila B.» skal trusseldømte Laila Bertheussen fra Lødingen blant annet stille ut egne vesker på Agder kunstsenter under Arendalsuka.

  15. august åpner utstillingen hennes som har fått navnet «PUBLIC ENEMY», skriver Aftenposten.

  Ifølge en pressemelding avisa refererer til, er utstillingen inspirert av Bertheussens egne erfaringer fra politiet og medienes søkelys, dommen mot henne og soningen på Bredtveit.

  Under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen dukket hun opp med egenlagde tøyvesker med tekst og symboler. Bertheussen har fortsatt med syingen i fengsel.

  Morten Traavik, som er kunstnerisk leder for prosjektet, sier at Bertheussen foreløpig ikke vil snakke med pressen. Hun har likevel delt en uttalelse i forbindelse med pressemeldingen. Der sier hun blant annet:

  «Snart er jeg ferdigsonet, alle lenker er av og hvem vet hva som da vil skje».

  Ifølge Traavik får man i utstillingen blant annet se gamle og nye vesker. I tillegg skal utstillingen inneholde ny grafikk, malerier og mixed-media-installasjoner.

  Det er foreløpig ikke bestemt om Bertheussen selv vil være til stede under utstillingen.

  Laila Bertheussen ble dømt til ett år og åtte måneders fengsel for åtte tilfeller av trusler mot sin daværende samboer og justisminister Tor Mikkel Wara (Frp), hans partifelle og regjeringskollega samfunnssikkerhetsminister Ingvil Smines Tybring-Gjedde og ektemannen hennes, stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde (Frp). (NTB)

  Tiltalte stilte med ny veske med en liste over bevis under rettssaken mot Laila Anita Bertheussen i sal 250 i Oslo tingrett fredag. Bertheussen, som er samboer med tidligere justisminister Tor Mikkel Wara, er tiltalt for angrep på demokratiet og trusler mot ledende politikere.
  Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Flere kulturnyheter

På utestedet Cosmopolite i Oslo ble det gedigen jubel når Viggo Venn gikk av med seieren søndag kveld.

Viggo Venn fra Kongsberg vant Britain's Got Talent: – Som om Skeid vinner Champions League

En norsk klovn har vunnet en av verdens største TV-konkurranser. Premien er på 3,4 millioner kroner og har rojalt sus.