Hopp til innhold

– Krig er en katastrofe for barna

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Redd Barna mener flest mulig bør se «Gazas tårer» på NRK2 torsdag kveld.

– Det er viktig at NRK viser denne filmen, fordi krig uansett hvor den skjer er en katastrofe for barn. Lidelsene en krig medfører for barn er mer enn det er mulig å fatte, sier Kristin Ingebrigtsen, programkoordinator i Redd barna til NRK.no.

– Barn går gjennom voldsommme traumer, og i tillegg kommer all frykten og all redselen for det som kan skje, både med dem selv, men kanskje først og fremst alle dem de er glade i og som er nær dem, sier hun.

Torsdag kveld svarte barnepsykolog Atle Dyregrov deg om barn og traumer. Les spørsmålene og svarene her.

LES OGSÅ: Orket ikke «se barn bli slaktet»
LES OGSÅ: NRK viser omstridt Gaza-dokumentar
LES OGSÅ: – Norge sprer Israel-hets

Torsdag viser NRK2 den omstridte Gaza-dokumentaren «Gazas tårer», som viser noen av scenene som utspilte seg under krigen mellom Gaza og Israel i årsskiftet 2008/2009. Det er en usminket dokumentar fra et krigsområde, med svært sterke bilder.

– Mister troen på fremtiden

I tillegg til traumene både voksne og barn opplever i krigssituasjoner, kommer mangelen på vann, mat, strøm, muligheter for å leke og gå på skole.

– I en krig mister barn troen på at noen vil dem vel, de mister troen på fremtiden, på at noen kan beskytte dem, på at foreldrene dine kan være der og gi deg trygghet. De mister rett og slett troen på at livet har noe godt i vente for dem. Det er en fundamental opplevelse som barn i krig og katastrofer får. Det å se at foreldrene ikke kan gi dem trygghet er ekstremt belastende for barn, sier hun.

LES OGSÅ: – Tårer i Gaza er ren propaganda
LES OGSÅ: Tidenes norske filmhøst

– Lavintensiv krig hele tiden

Barnepsykolog Atle Dyregrov har jobbet med barn i krig i snart 30 år. Han har utarbeidet tiltak for barn etter en rekke krigssituasjoner over hele verden.

– Gaza er ikke i full krig. Israel driver en lavintensiv krigføring hele tiden. Trakassering skaper en vanskelig hverdag for palestinerne, spesielt for barn og unge, sier han.

Helsepersonellet i Gaza har de siste årene blitt lært opp og fått kunnskaper om mental helse, og det er gjennomført en rekke tiltak for å undersøke konsekvensene av konflikten med Israel.

– Hva slags senskader ser dere hos barna?

– De som har vært utsatt for hendelser har ofte tegn på posttraumatisk stressyndrom, med de helseplagene som følger av det. Andre sliter med depresjon og angstplager. Når dette er en pågående lavintensitetskrig, rører nye konflikter opp i traumer, sier Dyregrov.

Også på israelsk side viser lokalbefolkningen tegn på traumer. De opplever mye terror, og palestinsk milits har de siste årene skutt flere tusen raketter inn på israelsk side.

– Alle barn i krig lider, men i områder med manglende ressurser opplever de situasjonen langt sterkere, sier Dyregrov.

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.