– Tårer i Gaza er ren propaganda

«Gazas tårer» er Vibeke Løkkebergs første film på 17 år. Ren propaganda, mener Israel-venn. Riktig og viktig, mener Gaza-legen Erik Fosse.

Erik Fosse

Erik Fosse jobbet som lege i Gaza under bombingen.

Vibeke Løkkeberg

Vibeke Løkkeberg

I sin nye dokumentarfilm tar Vibeke Løkkeberg oss tilbake til vinteren 2009, da Israel bombet Gaza.

– Min film er en rekonstruksjon av selve krigen, siden vi ikke fikk være med på den som journalister, sier Vibeke Løkkeberg. Gaza-stripen var stengt.

Regissøren, som ikke har laget film på 17 år, sier at hun ikke har interessert seg for soldatene, men for menneskene som opplevde bomberegnet.

Sammen på kino

Conrad Myrland

Conrad Myrland, daglig leder i 'Med Israel for fred'.

Conrad Myrland er daglig leder for Med Israel for fred. Han har sett filmen i dag, sammen med fungerende leder for Palestinakomiteen , Mass Soldal Lund.

– Dette er en ren propagandafilm. Naturligvis er det tragisk å se barn bli drept, men jeg frykter at det blir skapt et inntrykk av at Israels krigføring er mer brutal enn andre lands, sier Myrland.

Han mener at «Gazas tårer» ikke gir noen løsninger for fremtiden. Vibeke Løkkeberg sier at hun aldri hadde ventet noe annet enn at «Med Israel for fred» ville si at filmen er propaganda.

– Denne filmen er blitt kalt «den ultimate antikrigsfilm». Det er jeg derimot veldig glad for, sier Vibeke Løkkeberg.

Rykende uenig

Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen har også sett filmen. Han er rykende uenig med Conrad Myrland. Han mener at filmen bekrefter Israels brutalitet under bomingen av Gaza.

Mass Soldal Lund

Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen i Norge.

– Det var en forferdelig film, men den var også både sterk og flott, mener han.

Sett med barns øyne

– Filmen er viktig og riktig fordi den fokuserer på barna. Den viser barn som har mistet alt, men som samtidig har en verdighet og konstruktive forslag til løsning, mener Erik Fosse.

Han trekker frem at flere barn sier i filmen at de gjerne vil bli jurister og leger, slik at de kan være med å skape en fremtid for Gaza.

– Det viser at de har både modenhet og håp, sier legen.

Fosse synes også det var interessant å se noe av det som foregikk i gatene og i palestinernes hjem. Selv sto han stort sett bøyd over pasienter.

– Jeg og Mads Gilbert oppholdt oss jo stort sett på sykehuset, sier han.

– Ikke bare ofre

Han liker at filmen ikke fremstiller palestinerne utelukkende som ofre.

– De fremstilles som mennesker som opplever en stor menneskeskapt katastrofe, sier han.

Fosse og Mads Gilbert har fortalt om hva de opplevde i boka «Øyne i Gaza»

Filmen «Gazas øyne »har premiere 5.november.

Kulturstrøm

 • Filmpolitiets guide til HBO-seriene

  «Better Things» og «Billions» er blant seriene Filmpolitiet mener du absolutt ikke bør bla forbi i HBO Nordic-spilleren. Hør hvorfor, og hvilke andre serier du bør få med deg her:

  Det kan være vanskelig å finne frem i seriejungelen, og jungelen hos HBO Nordic er tett. Vi vet om noen skatter du absolutt ikke bør bla forbi! Her snakker vi ikke om de mest opplagte seriene som for eksempel «Game of Thrones» og «Fargo», men har funnet frem noen av våre favoritter som har gått litt under radaren for mange. Vi tar for oss «The Magicians» (2 min), «Better Things» (9 min), «Billions» (15 min), «Tales from the Tour Bus» (24 min), «The Leftovers» (31 min), «Mr Inbetween» (39 min), «Killing Eve» (46 min).
 • Skuespilleren Bruno Ganz er død

  Den sveitsiske skuespilleren Bruno Ganz er død, 77 år gammel. Ganz ble født i Zürich, hvor han også døde lørdag. Det skriver blant annet Deutsche Welle. Ganz er blant annet kjent for rollen som Adolf Hitler i den Oscar-nominerte filmen Der Untergang i 2004, en rolle han høstet en rekke priser for. (NTB)

  Bruno Ganz
  Foto: Erlend Aas / NTB scanpix