Hopp til innhold

– Tårer i Gaza er ren propaganda

«Gazas tårer» er Vibeke Løkkebergs første film på 17 år. Ren propaganda, mener Israel-venn. Riktig og viktig, mener Gaza-legen Erik Fosse.

Erik Fosse

Erik Fosse jobbet som lege i Gaza under bombingen.

Vibeke Løkkeberg

Vibeke Løkkeberg

I sin nye dokumentarfilm tar Vibeke Løkkeberg oss tilbake til vinteren 2009, da Israel bombet Gaza.

– Min film er en rekonstruksjon av selve krigen, siden vi ikke fikk være med på den som journalister, sier Vibeke Løkkeberg. Gaza-stripen var stengt.

Regissøren, som ikke har laget film på 17 år, sier at hun ikke har interessert seg for soldatene, men for menneskene som opplevde bomberegnet.

Sammen på kino

Conrad Myrland

Conrad Myrland, daglig leder i 'Med Israel for fred'.

Conrad Myrland er daglig leder for Med Israel for fred. Han har sett filmen i dag, sammen med fungerende leder for Palestinakomiteen , Mass Soldal Lund.

– Dette er en ren propagandafilm. Naturligvis er det tragisk å se barn bli drept, men jeg frykter at det blir skapt et inntrykk av at Israels krigføring er mer brutal enn andre lands, sier Myrland.

Han mener at «Gazas tårer» ikke gir noen løsninger for fremtiden. Vibeke Løkkeberg sier at hun aldri hadde ventet noe annet enn at «Med Israel for fred» ville si at filmen er propaganda.

– Denne filmen er blitt kalt «den ultimate antikrigsfilm». Det er jeg derimot veldig glad for, sier Vibeke Løkkeberg.

Rykende uenig

Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen har også sett filmen. Han er rykende uenig med Conrad Myrland. Han mener at filmen bekrefter Israels brutalitet under bomingen av Gaza.

Mass Soldal Lund

Mass Soldal Lund i Palestinakomiteen i Norge.

– Det var en forferdelig film, men den var også både sterk og flott, mener han.

Sett med barns øyne

– Filmen er viktig og riktig fordi den fokuserer på barna. Den viser barn som har mistet alt, men som samtidig har en verdighet og konstruktive forslag til løsning, mener Erik Fosse.

Han trekker frem at flere barn sier i filmen at de gjerne vil bli jurister og leger, slik at de kan være med å skape en fremtid for Gaza.

– Det viser at de har både modenhet og håp, sier legen.

Fosse synes også det var interessant å se noe av det som foregikk i gatene og i palestinernes hjem. Selv sto han stort sett bøyd over pasienter.

– Jeg og Mads Gilbert oppholdt oss jo stort sett på sykehuset, sier han.

– Ikke bare ofre

Han liker at filmen ikke fremstiller palestinerne utelukkende som ofre.

– De fremstilles som mennesker som opplever en stor menneskeskapt katastrofe, sier han.

Fosse og Mads Gilbert har fortalt om hva de opplevde i boka «Øyne i Gaza»

Filmen «Gazas øyne »har premiere 5.november.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober