Hopp til innhold

DeLillos: – Trøsten er konsertene

DeLillos leser inn personlige hilsener til fansen på sin nye plate, for å få dem til å kjøpe og høre hele albumet. – Trøsten er konsertene. Det er inntekten vår, sier Lars-Lillo Stenberg.

DeLillos

LIVE: Lars Lillo-Stenberg forteller at DeLillos nesten ikke tjener penger på platesalg lenger. Derfor har bandet nå spilt inn personlige hilsener til fans på sin nye plate.

Foto: Bendiksby, Terje / NTB scanpix

DeLillos

FOR FANSEN: DeLillos mener bestemt at de personlige hilsenene er ment mer som et møte med fansen enn et PR-stunt.

Foto: Torkil Torsvik / NRK

Det har gått snart 30 år siden DeLillos slo gjennom med «Suser av gårde» i 1986, og mye har skjedd i musikkbransjen siden den gang. Nå har bandet lest inn personlige hilsener til fans, i håp om å få dem til å kjøpe og høre den nye plata som slippes 13. oktober.

– Det er en pussig konsekvens av at det fysiske med musikken er på vei ut. Da forsvinner også noe å signere på. Vi har jo signert masse plater. Så vi lurte på hvordan vi skulle løse det, sier Lars Lillo-Stenberg.

Trommeslager Øystein Paasche forteller at bandet fortsatt skriver i albumformat, og vil at fansen skal høre det.

– Det er veldig lett å begynne og sutre fordi utviklingen har gått en vei man blir nødt til å venne seg til. Vi ønsker jo at fansen vår skal høre et helt album. Når man begynner med en sånn hilsen tenker vi at det blir litt mer personlig, sier Paasche.

Men noe særlig penger i kassa blir det nok ikke uansett, tror bandet.

– Trøsten er konsertene. Det er det som er inntekten vår, sier Lillo-Stenberg.

Prøver å henge med i svingene

Beck

SANGBOK: Beck ga ut et album som noter, og oppfordret fansen til å tolke arbeidet hans selv.

Foto: Katy Winn / Ap/NTB Scanpix

Oppfinnsomt? Utvilsomt.

Men påfunnet fra DeLillos og Wimp føyer seg inn en lang rekke utradisjonelle platelanseringer de siste årene.

Det er ingen hemmelighet at det er bortimot umulig å selge plater i disse dager, derfor prøver musikkbransjen desperat å henge med i svingene.

Her er noen eksempler på artister som har tråkket ned nye stier for å få oppmerksomhet rundt platen sin.

Artikkelen fortsetter under bildet.

U2 og Tim Cook

BRÅKMAKERE: U2 fikk spaltemeter kastet etter seg da de lanserte albumet sitt sammen med Tim Cook i Apple, med automatisk nedlasting til alle Itunes-brukeres musikkbibliotek.

Foto: Marcio Jose Sanchez / Ap/NTB Scanpix

– Ekstra mange påfunn de siste årene

– Er bransjen desperat?

Eirik Kydland

ENO: Musikkjournalist Eirik Kydland i ENO mener det ikke er noe nytt at musikkbransjen er desperat etter å fornye seg selv.

Foto: Rune Mortensen

– Det er jo jobben deres å fornye seg. Så en viss desperasjon er naturlig. Men jeg mener musikkbransjen har måttet oppføre seg gjennom hele populærmusikkens historie, sier Eirik Kydland i musikkmagasinet ENO.

Han tror påfunnene fra plateselskaper og artister handler om å prøve og skvise de siste kronene ut av det døende fysiske formatet.

– Det klart at man har sett ekstra mange påfunn de siste årene. Som handler mye om å gjøre det fysiske formatet så attraktivt som mulig, slik at folk velger det fremfor å strømme eller laste ned, sier musikkjournalisten.

– Er det plateselskapet eller artisten som kommer opp med ideene?

– Noen ganger er det musikerne selv som kommer med ideer, og andre ganger er det smarte markedsføringsfolk som har kokt opp noe glupt, sier Kydland.

– Noen synes det er ganske døvt

Ali Reza Soufi Pour

POSITIV: P3s musikkanmelder Ali Soufi tror mange av artistene bak de spenstige albumslipptaktikkene synes at det er døvt.

Foto: Jon-Annar Fordal

P3s musikkanmelder Ali Soufi tror ikke nødvendigvis at artistene er altfor ivrige inn på nye jaktmarker.

– Jeg tipper noen syns det er ganske døvt. Mens andre, tydeligvis, er langt mer åpne for å prøve ut nye måter og lansere musikk på, sier Soufi.

Musikkanmelderen tror alt rundt selve musikken kommer til å bli viktigere i årene som kommer.

– Det er vel et evig søk etter å finne nye måter på å presentere musikk på. Innholdet taler jo strengt tatt for seg selv, men innpakning og representasjon blir et stadig viktigere element, sier Soufi.

Personlig mener han at Instagram og Snapchat-lanseringer kan ha noe for seg.

– Jeg syns det er litt kult med Snapchat- og Instagram-lanseringer. Jeg blir i det minste oppmerksom. Ellers håper jeg at nybrottsarbeidet innenfor musikklansering eskalerer såpass at jeg får mine favorittartisters plater via en brevdue som bærer en USB-pinne mens jeg drikker kaffe på verandaen min på Tøyen.

DeLillos

PERSONLIG: I et lite musikkstudio i Oslo har DeLillos spilt inn personlige hilsener til fans. Bandet håper PR-stuntet skal få flere til å høre hele albumet.

Foto: Torkil Torsvik

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters