NRK Meny
Normal

– Interessant å kunne få en annerledes Bond

Én av de seks James Bond'ene, George Lazenby, mener det bare er bra om neste skuespiller i rollen er kvinne eller svart. Likevel forstår han de som er imot det.

George Lazenby

PÅ AKER BRYGGE: George Lazenby ankom kledd som sin mest kjente rolle på pressekonferanse på Tjuvholmen i Oslo. Det skjedde ombord i båt, flankert av fire tidligere Bond-jenter.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

I en båt på Tjuvholmen, akkompagnert av fire tidligere Bond-piker - Serena Scott Thomas, Caroline Munro, Martine Beswick og Maryann d'Abo - går én av mennene som har fått tre inn i James Bond sin skikkelse i havn.

Filmen «On Her Majesty's Secret Service», George Lazenby sin første og siste Bond-film fra 1969, har blitt restaurert, og i den sammenheng ville han vise fram filmen først i Norge.

– Jeg har aldri vært her, og jeg liker Europa. Dessuten hadde jeg muligheten, sier Lazenby til NRK, men legger ikke skjul på at han er sliten på grunn av jetlag.

– Jeg hadde heller ikke sett for meg at jeg måtte gjøre så mye arbeid her, sier han.

Åpen for svart eller kvinnelig Bond

Spekulasjonene har versert i noen måneder om hvem som skal bli den neste James Bond, etter at Daniel Craig har uttalt at han vil heller kutte hovedpulsåren enn å spille verdens mest kjente spion for femte gang.

Én av diskusjonene som har blitt satt i gang i forbindelse med det er hvorvidt "nye" Bond for første gang kan bli svart, kvinne eller homofil.

George Lazenby

I BÅT: Slik så det ut da de skulle legge til brygga.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

Lazenby selv mener på et vis at det vil være en styrke om neste skuespiller ikke er en hvit mann.

– Jeg synes det er bra om de velger å gå den veien i skuespillervalget. Det ville vært interessant å blande litt om, sier han, og legger til:

– Folk må forstå at vi alle er like, og hvis det åpner opp sinnene til folk er det flott.

Tror det kan bli problematisk

Til tross for det sier han at han forstår de som er i mot en slik forandring.

– De har et spesifikt bilde av Bond som karakter, sier han.

George Lazenby

IKONISK KOMBO: James Bond og Aston Martin går som hånd i hanske. På Tjuvholmen stod en eldre modell parat for anledningen.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

Samtidig forteller han at han tror kan bli smått problematisk å sette, for eksempel, en kvinne eller homofil mann i rollen.

– Måten Bond spilles på nå kan ikke bli spilt av en kvinne, så da må de finne en annen måte å løse karakteren på. Og en homofil mann kan ikke jage etter jenter, mens guttene vil jo se damer i filmene. Det er en del av serien.

Ble overtalt til rollen

Selv er Lazenby glad for at det bare ble én Bond-film på ham.

– Hvis ikke kunne jeg ikke hatt livet jeg har hatt. Jeg var jo ikke en skuespiller til å begynne med, og ville ikke bli det. Jeg ble overtalt til å gjøre det, sier han, og påpeker stolt at han slo 3000 andre interesserte i rollen som Bond etter at Sean Connery sluttet.

Hvordan synes du filmen har eldet?

– Jeg antar vi gjorde noe riktig, siden jeg sitter her 48 år senere og snakker om den.

Kulturstrøm

 • –Håper Stortinget stanser kunstgave

  Nikolai Tangen vil dele samlingen av verker av nordiske modernister med Sørlandet Kunstmuseum, men gaven kommer med forbehold om et nytt museumsbygg i Kristiansand. Bygget er beregnet til en kostnad av en halv milliard kroner og med behov for 40 millioner kroner i årlig driftsstøtte fra det offentlige. Nå håper motstanderne av prosjektet at politikerne på Stortinget vil avvise prosjektet, skriver Klassekampen. Tangen har tidligere uttalt at han opplever kritikken som søkt og urimelig.

  Nicolai Tangen med bilde av Rolf Nesch
  Foto: Johan E. Bull
 • Norsk barnebok til England

  Ingunn Thons debutbok «Ollis» har kommet inn i varmen hos det engelske forlaget Wacky Bee Books. Boken er så langt solgt til Danmark, England, Georgia, Italia, Tyrkia og Tyskland, melder forlaget. – Det føles som en skikkelig stor dag, sier forfatter Ingunn Thon selv via pressemeldingen. Ingunn Thon arbeider i NRK Super, blant annet som dukkespiller (NTB).

  Mennesker omgitt av gjenstander, bokomslag