– Interessant å kunne få en annerledes Bond

Én av de seks James Bond'ene, George Lazenby, mener det bare er bra om neste skuespiller i rollen er kvinne eller svart. Likevel forstår han de som er imot det.

George Lazenby

PÅ AKER BRYGGE: George Lazenby ankom kledd som sin mest kjente rolle på pressekonferanse på Tjuvholmen i Oslo. Det skjedde ombord i båt, flankert av fire tidligere Bond-jenter.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

I en båt på Tjuvholmen, akkompagnert av fire tidligere Bond-piker - Serena Scott Thomas, Caroline Munro, Martine Beswick og Maryann d'Abo - går én av mennene som har fått tre inn i James Bond sin skikkelse i havn.

Filmen «On Her Majesty's Secret Service», George Lazenby sin første og siste Bond-film fra 1969, har blitt restaurert, og i den sammenheng ville han vise fram filmen først i Norge.

– Jeg har aldri vært her, og jeg liker Europa. Dessuten hadde jeg muligheten, sier Lazenby til NRK, men legger ikke skjul på at han er sliten på grunn av jetlag.

– Jeg hadde heller ikke sett for meg at jeg måtte gjøre så mye arbeid her, sier han.

Åpen for svart eller kvinnelig Bond

Spekulasjonene har versert i noen måneder om hvem som skal bli den neste James Bond, etter at Daniel Craig har uttalt at han vil heller kutte hovedpulsåren enn å spille verdens mest kjente spion for femte gang.

Én av diskusjonene som har blitt satt i gang i forbindelse med det er hvorvidt "nye" Bond for første gang kan bli svart, kvinne eller homofil.

George Lazenby

I BÅT: Slik så det ut da de skulle legge til brygga.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

Lazenby selv mener på et vis at det vil være en styrke om neste skuespiller ikke er en hvit mann.

– Jeg synes det er bra om de velger å gå den veien i skuespillervalget. Det ville vært interessant å blande litt om, sier han, og legger til:

– Folk må forstå at vi alle er like, og hvis det åpner opp sinnene til folk er det flott.

Tror det kan bli problematisk

Til tross for det sier han at han forstår de som er i mot en slik forandring.

– De har et spesifikt bilde av Bond som karakter, sier han.

George Lazenby

IKONISK KOMBO: James Bond og Aston Martin går som hånd i hanske. På Tjuvholmen stod en eldre modell parat for anledningen.

Foto: Nicolay Woldsdal / NRK

Samtidig forteller han at han tror kan bli smått problematisk å sette, for eksempel, en kvinne eller homofil mann i rollen.

– Måten Bond spilles på nå kan ikke bli spilt av en kvinne, så da må de finne en annen måte å løse karakteren på. Og en homofil mann kan ikke jage etter jenter, mens guttene vil jo se damer i filmene. Det er en del av serien.

Ble overtalt til rollen

Selv er Lazenby glad for at det bare ble én Bond-film på ham.

– Hvis ikke kunne jeg ikke hatt livet jeg har hatt. Jeg var jo ikke en skuespiller til å begynne med, og ville ikke bli det. Jeg ble overtalt til å gjøre det, sier han, og påpeker stolt at han slo 3000 andre interesserte i rollen som Bond etter at Sean Connery sluttet.

Hvordan synes du filmen har eldet?

– Jeg antar vi gjorde noe riktig, siden jeg sitter her 48 år senere og snakker om den.

Kulturstrøm

 • Homofile scener sensurert i Kina

  Da «Bohemian Rapsody» hadde premiere i Kina i helga var seks scener sensurert bort. Siden kinesisk sensur forbød homofilt innhold i film og tv-serier i 2016 har LHBT-miljøet sett på denne kinopremieren som en seier. Men over to minutter med homofilt innhold og scener som forteller om AIDS er klippet bort. Blant to menn som kysser, og dialoger hvor ordet gay blir brukt, skriver CNN.

  Bohemian Rhapsody
  Foto: Twentieth Century Fox Norway
 • H&M satser på luksus og på nett

  Fire butikk-kjeder eid av H&M-gruppen åpner butikker på nett i Norge. Arket, Weekday og Monki kom i forrige uke. High street-kjeden Cos er like rundt hjørnet, også med butikk i det nye Valkyrien-prosjektet i Oslo (bildet), skriver Melk&Honning.

  Valkyrien rehabilitert på Majorstua
  Foto: NCC
 • Ny strømmetjeneste fra Apple

  TV+ heter den nye kanalen til Apple som ble annonsert av sjefen Tim Cook (bildet) i dag. Innholdet blir originale tv-programmer. Blant annet er «The Morning Show», et morgen tv-drama med Jennifer Aniston and Reese Witherspoon under utvikling. Det er også en ny versjon av Stephen Spielbergs «Amazing Stories» og filmatiseringen av Isaac Asimovs bokserie «Foundation». TV+ blir en reklamefri betal-tjeneste i den nye versjonen av Apple TV-appen som kommer i mai, skriver TechCrunch etter pressekonferansen.

  Apple CEO Tim Cook presenterer Apple TV+
  Foto: Tony Avelar / AP