Hopp til innhold

Ser forstatt fattige innvandrerbarn

Forfatteren Romeo Gill mener vi ikke har kommet stort lengre i integreringen av innvandrere enn vi var på 1970-tallet.

Romeo Gill

Romeo Gill kom som førstegenerasjons innvandrer til Drammen som guttunge. I dag er han både forfatter, og fotballtrener for unge innvandrergutter.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Selv kom han som flyktning fra India til Drammen i 1976, sammen med sin far og to brødre. Familien hadde dårlig råd, og Romeo fikk ikke en gang penger til å kjøpe klassebilde da han gikk i sjette klasse, forteller han til Sommer i P2.

Mange sliter

I dag er forfatteren Romeo Gill også fotballtrener for 16 år gamle gutter i Groruddalen i Oslo. De fleste av guttene har innvandrerbakgrunn, og Gill ser fortsatt at flere av familiene sliter med å få hverdagen til å gå opp. Han misliker at det går ut over barna.

Det er en episode som gjorde spesielt inntrykk på ham. Uken før første seriekamp måtte alle spillerne betale 400 kroner, som det koster å bli medlem i klubben.

– En av guttene på laget kom som flyktning fra Irak for noen år siden. Han hadde trent med laget hele vinteren. Men så dukket plutselig ikke gutten opp på treningen. Jeg spurte ham hvorfor han ikke kom, og han svarte at han fikk ikke penger til det. Det vakte noen tanker tilbake til min egen oppvekst. Jeg skulle betale ti kroner for å få klassebilde. Det fikk jeg ikke, sier Romeo Gill.

Lite er forandret

Gill reagerer på at det mer enn 30 år etter at han selv kom til Norge som fattig flyktning, finnes så stor fattigdom blant innvandrerbarn.

– Selv om 400 kr ikke er mye for de fleste, kan det være mye for noen familier.

Gill er kritisk til at ikke disse barna blir tatt bedre vare på av det offentlige.

– At det finnes fattige barn i Norge, bør være førsteprioritet for politikerne, mener Gill.

Han ble overrasket da han oppdaget hvor vanskelig det er å søke om pengestøtte.


– Jeg har søkt om å få 400 kr i offentlig støtte – alt fra Norges Fotballforbund, til bydelen for å søke om støtte til denne gutten. Det er lettere å få 100.000 kr til en festival, hvor politikere kan komme og vise seg fram, enn 400 kr til å la et barn være i aktivitet fire ganger i uken i et år, mener Gill.

Denne uken kommer romanen «Ung mann i nytt land» gitt ut. Den tar opp tråden fra forrige roman, «Harjeet», og handler om å komme til Norge som fremmed.

– Kanskje kan min bok øke forståelsen for våre nye landsmenn, sier han.

Kulturstrøm

 • Helt elleville høydepunkt

  – En del av sexvitsene og voldsscenene oppleves også å være drøy for drøyhetens skyld. (...) Resultatet er at «The Boys» sesong 4 ikke oppleves like skarp og forfriskende som da serien fikk publikum til sette eplepaien i vrangstrupen med sine innledende runder. Likevel er dette fremdeles grovt bra superheltaction som sparker oppover i mange retninger, skriver seriekritiker Sigurd Vik.

 • Ingerborg Arvola med i forfattersamtalen i Bergen

  I slutten av august skal forfatter Ingeborg Arvola være med i forfattersamtalen på Litteraturhuset i Bergen.

  Ifølge litteraturhuset skal Arvola, som fikk sitt store gjennombrutt med romanen Kniven i ilden, snakke med forfatter Tharaniga Rajah blant annet om kjærlighet og naturens ustyrlige krefter.

  Les mer om arrangementet her.

  Ingeborg Arvola
  Foto: Anna Julia Granberg / Blunderbuss
 • Støttegruppa 25. juni og ukrainske Insight får Kim Frieles minnepris

  Regjeringa kunngjorde opprettinga av Kim Frieles minnepris under Oslo pride i fjor, og no er dei første prisvinnarane klare.

  Støttegruppa 25. juni får prisen fordi dei har vore ei viktig støtte og tydeleg stemme for dei som vart ramma av terroren i Rosenkrantz’ gate i Oslo 25. juni 2022. Insight får prisen for si sentrale rolle i å fremme rettane til skeive i Ukraina.

  – Trass i alle framsteg vi har gjort, står det framleis jobb igjen å gjere. Kim Frieles minnepris er viktig for å synleggjere at kampen for rettane til skeive må halde fram, seier kultur- og likestillingsminister Lubna Jaffery.

  Prisen blei delt ut under Oslo Prides femtiårsmarkering i Operaen onsdag.

  Kim Frieles minnepris deles ut av kronprins Haakon
  Foto: Geir Olsen / NTB