Hopp til innhold

Ser forstatt fattige innvandrerbarn

Forfatteren Romeo Gill mener vi ikke har kommet stort lengre i integreringen av innvandrere enn vi var på 1970-tallet.

Romeo Gill

Romeo Gill kom som førstegenerasjons innvandrer til Drammen som guttunge. I dag er han både forfatter, og fotballtrener for unge innvandrergutter.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Selv kom han som flyktning fra India til Drammen i 1976, sammen med sin far og to brødre. Familien hadde dårlig råd, og Romeo fikk ikke en gang penger til å kjøpe klassebilde da han gikk i sjette klasse, forteller han til Sommer i P2.

Mange sliter

I dag er forfatteren Romeo Gill også fotballtrener for 16 år gamle gutter i Groruddalen i Oslo. De fleste av guttene har innvandrerbakgrunn, og Gill ser fortsatt at flere av familiene sliter med å få hverdagen til å gå opp. Han misliker at det går ut over barna.

Det er en episode som gjorde spesielt inntrykk på ham. Uken før første seriekamp måtte alle spillerne betale 400 kroner, som det koster å bli medlem i klubben.

– En av guttene på laget kom som flyktning fra Irak for noen år siden. Han hadde trent med laget hele vinteren. Men så dukket plutselig ikke gutten opp på treningen. Jeg spurte ham hvorfor han ikke kom, og han svarte at han fikk ikke penger til det. Det vakte noen tanker tilbake til min egen oppvekst. Jeg skulle betale ti kroner for å få klassebilde. Det fikk jeg ikke, sier Romeo Gill.

Lite er forandret

Gill reagerer på at det mer enn 30 år etter at han selv kom til Norge som fattig flyktning, finnes så stor fattigdom blant innvandrerbarn.

– Selv om 400 kr ikke er mye for de fleste, kan det være mye for noen familier.

Gill er kritisk til at ikke disse barna blir tatt bedre vare på av det offentlige.

– At det finnes fattige barn i Norge, bør være førsteprioritet for politikerne, mener Gill.

Han ble overrasket da han oppdaget hvor vanskelig det er å søke om pengestøtte.


– Jeg har søkt om å få 400 kr i offentlig støtte – alt fra Norges Fotballforbund, til bydelen for å søke om støtte til denne gutten. Det er lettere å få 100.000 kr til en festival, hvor politikere kan komme og vise seg fram, enn 400 kr til å la et barn være i aktivitet fire ganger i uken i et år, mener Gill.

Denne uken kommer romanen «Ung mann i nytt land» gitt ut. Den tar opp tråden fra forrige roman, «Harjeet», og handler om å komme til Norge som fremmed.

– Kanskje kan min bok øke forståelsen for våre nye landsmenn, sier han.

Kulturstrøm

  • Céline Dion gjør comeback i OLs åpningsseremoni

    Arrangørene av sommer-OL i Paris bekreftet fredag at den canadiske artisten Céline Dion skal opptre under åpningsseremonien.

    Arrangørene har tidligere hintet om at den internasjonale popdronningen skulle opptre, men først fredag kveld ble det offisielt bekreftet, melder CNN.

    Céline Dion slutter seg dermed til Lady Gaga og den fransk-maliske artisten Aya Nakamura på scenen. Hun forventes å synge «L'Hymne à L'amour» – en hyllest til den franske legenden Edith Piaf.

    55-åringen måtte tidligere i år avlyse sin verdensturné fordi hun er rammet av sykdommen «stiff person syndrome», en svært sjelden, nevrologisk sykdom.

    Opptredenen i Paris er Dions første siden hun fikk diagnosen.

    (©NTB)

    Celine Dion begins world tour in her hometown
    Foto: ALICE CHICHE / AFP
  • Sendes på hemmelig oppdrag

    – Regissør Guy Ritchie er tydelig inspirert av klassiske «men-on-a-mission»-filmer. (...) Hans «The Ministry of Ungentlemanly Warfare» er løst basert på sanne figurer og hendelser under andre verdenskrig, men Ritchie behandler historien som en enkel machofantasi med tvilsom logikk og glimt i øyet, skriver filmkritiker Birger Vestmo.