– Håper filmen aldri blir laget

Jørn Stubberud reagerer sterkt på at det blir laget Hollywoodfilm om Mayhem. Selv samarbeider Mayhem-bassisten med norsk filmselskap om spillefilm om bandet.

MUSIKK

REAGERER: Jørn Stubberud (i front) håper filmplanene til Jonas Åkerlund går i vasken. Her sammen med Mayhem-medlemmene Rune Eriksen og Sven Erik Kristiansen.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den svenske filmprodusenten Jonas Åkerlund skal lage filmen «Lords of Chaos», med Ridley Scotts selskap Scott Free som produsenter.

Filmen skal handle om det norske black metal-bandet Mayhem, og det får bandets bassist til å se rødt.

– Jeg blir irritert over at de lager en film om Mayhem uten å kontakte oss. De er ikke interessert i detaljer, de har en annen agenda, sier Jørn Stubberud til NRK.

– Bare fjas

Sammen med kompisene, avdøde Øystein Aarseth og Kjetil Manheim startet Jørn Stubberud i 1984 Mayhem, som ble pionerer innen svartmetall-sjangeren internasjonalt.

Jeg blir irritert over at de lager en film om Mayhem uten å kontakte oss.

Jørn Stubberud, Mayhem-bassist

Bandets historie inneholder også gravskjending, kirkebranner, selvmord og drap.

– Jeg håper filmen aldri blir noe av, sier Stubberud, som er det eneste originalmedlemmet som er igjen i bandet.

I flere år har det vært planlagt en filmatisering av black metal-boka «Lords of Chaos» av Didrik Søderlind og Michael Moynihan. Nå ser det ut til at prosjektet realiseres.

Didrik Søderlind

VIL IKKE KOMMENTERE: Forfatteren av «Lords of Chaos», Didrik Søderlind, vil ikke svare på kritikken fra Stubberud.

Foto: Arnfinn Pettersen

– Boka er bare fjas og basert på sitater fra norsk tabloidpresse. Den er usmakelig, det mener samtlige som er verdt å lytte til innen norsk black metal, sier Stubberud.

Forfatter Didrik Søderlind vil ikke kommentere kritikken fra Stubberud og vil heller ikke si om han har vært i kontakt med det amerikanske produksjonsselskapet.

– Jeg synes det er for tidlig i prosessen til å si noe om prosjektet, sier Søderlind.

Under arbeid

Bassisten skrev for halvannet år siden kontrakt med det norske filmselskapet Motion Blur om å utvikle en spillefilm.

– Vi vil fortelle historien om 14-åringene Øystein, Jørn og Kjetil som i 1984 dannet Mayhem. Bandet stod for sataniske referanser og som fikk et image som ble vanskelig å håndtere. Vi vil fortelle den ekte historien, sier Espen Horn, produsent og daglig leder i Motion Blur.

Den norske spillefilmen, som har arbeidstittelen «The True Mayhem – The cradle of Black Metal» er under arbeid.

mayhem 2010 inferno mayhem 2010 inferno

FILMSAMARBEID: Bassist Jørn Stubberud samarbeider med det norske filmselskapet Motion Blur om spillefilm om Mayhem.

Foto: Gitte Johannessen / NTB

–– Manuset er snart ferdig og vi regner med å få fullfinansiert filmen i 2015/2016. Produksjonen starter neste år, forteller han.

–Trist

Filmprodusenten reagerer på Jonas Åkerlunds og Scott Frees filmplaner.

– Det er trist. Dette er Jørns historie. Han er foregangsfiguren, og det er klart han blir forbannet for at folk lager film om bandet uten å kontakte dem, sier Espen Horn.

– Hva blir forskjellen på filmene?

Mayhem-konsert i California

PIONERER: Mayhem anses som pionerer innen black metal-sjangeren. Her fra en konsert i California.

Foto: "Apeshit", Flickr

– At vi samarbeider med sannhetsvitnet Jørn Stubberud. Vi er trygge på at vi har fordelen ved at vi forteller den egentlige historien og er historisk etterrettelige.

– Ingen solskinnshistorie

Jørn Stubberud sier han egentlig ikke ønsker noen film i det hele tatt.

– Dette er jo ingen solskinnshistorie som skal handle om suksessen til Mayhem. Det blir en trist film som skal handle om personlige og uheldige episoder.

– Hvorfor har du likevel valgt å inngå dette samarbeidet?

– Det kommer film uansett, og da føles det bedre at det gjøres riktig og historisk korrekt. Motion Blur har respekt for materialet, sier Stubberud.

Kulturstrøm

 • Ikke for gamle for turné

  – Vi har strengt tatt ikke satt noen sluttdato. Vi får rett og slett se hvor gamle vi føler oss, svarer Pet Shop Boys om å turnere etter fylte 60 år. Den britiske synthduoen, bestående av Neil Tennant (til venstre) og Chris Lowe, gir ut sitt 14. album, «Hotspot», denne uken. Til sommeren spiller de på festivalen Over Oslo. (NTB)

  Neil Tennant, Chris LowePet. Shop Boys live i Mexico 2016
  Foto: Eduardo Verdugo / Ap
 • Savner fysiske plater

  – Vi vet at den kommer ikke til å nå like langt ut som de tidligere platene, som var fysiske. Men når vi er i studio, er vi like ambisiøse. Gleden ved å skape er like stor som før. Det sier Lars Lillo-Stenberg til Kulturstripa om å lage sitt 18. album med deLillos, «Dum som et menneske».

  deLillos på Norwegian Wood