– Game of Thrones endret spillereglene

Neste sommer er det klart for åttende og siste sesong av fantasy-dramaet «Game of Thrones». Serien har endret spillereglene for hva som er TV-drama, sier regissør Jeremy Podeswa til NRK.

Game of Thrones

Jon Snow (Kit Harington) og Daenerys Targaryen (Emilia Clarke) i seriefinalen av sjuende sesong. Neste sommer er det premiere på åttende og siste sesong av serien.

Foto: Macall B. Polay / AP

Gjennom sju år og sju sesonger har HBOs fantasyserie «Game of Thrones» fortalt om intriger i de sju kongerikene og maktkampen om jerntronen.

Nå er åttende og siste sesong ferdig innspilt i Belfast og i løpet av neste år får serien sin finale. Regissør Jeremy Podeswa har vært ansvarlig for en lang rekke av episodene som hittil er laget, og har også regissert flere episoder av en lang rekke av HBOs suksesserier, inkludert «The Handmaid's Tale» og «Six Feet Under».

Visuelt rikt univers

Jeremy Podeswa

Jeremy Podeswa har regissert seks av episodene i «Game of Thrones».

Foto: MIKE CASSESE / REUTERS

Han sier til NRK at «Game of Thrones» har endret spillereglene for hva et TV-drama kan og skal være.

– Jeg tror ikke at noen tidligere har prøvd på og lyktes i å lage en serie som er både intim og episk. Serien sørger for at man blir godt kjent med karakterene og deres prøvelser, ambisjoner og kompleksitet i en episk og storslått skapt verden. Det er veldig vanskelig å oppnå, og det som er unikt er suksessen ut ifra ambisjonene, sier han.

Podeswa sier at få serier ville ha tatt seg råd til å filme på flere ulike steder samtidig for å sikre seg et visuelt rikt univers.

– Hvis man trenger spektakulære lokasjoner, som Island, Spania, Marokko eller Malta, så drar man dit, sier regissøren om serien som er nominert til hele 22 Emmy-priser neste måned.

Game of Thrones

«Game of Thrones» har vunnet 38 Emmy og er nominert til enda 22 flere når de amerikanske TV-prisene deles ut i september.

Foto: Helen Sloan / AP

Mobiltelefonen tar over

«Game of Thrones» har satt en rekke seerrekorder, og seertallene har økt jo lenger ut i serien man har kommet. Hver episode av sesong sju er i snitt sett av 30 millioner, alle plattformer inkludert. I tillegg er fanskaren av det svært dedikerte slaget.

Regissøren sier at han prøver å la være å tenke på forventningene foran hver sesong.

– Det kan være paralyserende å tenke på det. Du ønsker å gjøre folk tilfredse, men samtidig må man være trofast mot historiefortellingen. Underveis kan man tenke at «dette kommer folk til å virkelig like», men man må legge alt det til side og prøve å få scenene til å bli så sterke som mulig.

Podeswa, som kommer til Norge i forbindelse med Nordiske Seriedager i Oslo i september, sier at det opprinnelige skillet mellom hva som er film og hva som er TV-serie i stor grad er visket ut.

– Folk ser på levende bilder på ulike plattformer, og det har endret hvordan man tenker. Filmstudioer lager svært påkostede kinoproduksjoner, men så ser folk dem på mobiltelefonen sin. Man vet ikke hvordan folk konsumerer innholdet, og reglene for hvordan man skal lage innhold ment for liten eller for skjerm betyr ingenting lengre. Folk kommer til å se innholdet på sin egen måte uansett hva skapernes intensjoner er.

Kulturstrøm

 • Lucinda Riley død

  Bestselgerforfatteren Lucinda Riley døde tidlig fredag morgen. Hun ble 55 år gammel, skriver VG.

  Lucinda Riley døde etter en fire år lang kamp mot kreft.

  Den irske forfatteren opplevde enorm suksess med serien «De syv søstre».

  Forrige måned var det ti år siden Rileys første bok på norsk, «Orkideens hemmelighet», kom ut. Siden har hun solgt 1,6 millioner bøker her til lands. Hun er dermed den oversatte forfatteren som har solgt mest i Norge det siste tiåret.

  Den syvende «Syv søstre»-boken kom ut 14. mai i år. Da ble hele førsteopplaget på 81.000 bøker av «Den savnede søsteren» revet bort fra hyllene. Etter kun få dager i salg ble et nytt opplag på 15.000 bøker trykket.

  Rileys norske forlag, Cappelen Damm snakket nylig med henne om den åtten boken, som hun nå skulle skrive ferdig. Hva som skjer med denne nå, er uvisst.

  Rileys bøker er oversatt til over 30 språk, og har solgt 13 millioner eksemplarer på verdensbasis.

  Lucinda Riley etterlater seg ektemann og fire barn.

  Lucinda Riley er Cappelen Damms stjerne og av de mestselgende forfatterne i Norge.
  Foto: Terje Bendiksby / NTB kultur