Hopp til innhold

Irak-soldat gir ut bok om å komme hjem

– Jeg hadde ventet mer negativ respons, for jeg gir ikke noe pent bilde av de amerikanske soldatene, sier Phil Klay om boken «Hjemkomst».

Phil Klay

Phil Klay er tidligere marinesoldat i Irak, og debuterer som forfatter med boken «Hjemkomst».

Foto: Hilde Bjørnskau / NRK

Phil Klays debutroman har fått mye omtale i både USA og Storbritannia siden den kom ut på engelsk tidligere i vår.

– En veteran fortalte meg at han gav boken til sin kone, fordi han følte det var så vanskelig å kommunisere med henne om opplevelsene sine, sier Phil Klay.

Den tidligere marinesoldaten er en av over 250.000 amerikanere som har tjenestegjort bare i Irak-krigen. «Hjemkomst» handler om hvordan det er å komme tilbake som soldat fra både Irak og Afghanistan.

Vil få folk til å tenke mer

Hjemkomst

I «Hjemkomst» forteller 12 hjemvendte soldater hver sine bisarre glimt fra krigene i Irak og Afghanistan.

Foto: Forlaget Press

Phil Klay tjenestegjorde i Irak i tiden 2007-2008. Noen måneder etter at han returnerte til USA, satt han igjen med mange spørsmål. De dreide seg ikke minst om hva andre hadde opplevd. I boken forteller han historiene til i alt 12 soldater. Noen har han møtt i Irak, andre hjemme i USA etter at de kom hjem.

– En venn fortalte meg at han hadde blitt satt til å skyte hunder, for å forhindre dem i å tygge i seg menneske-lik. Siden jeg selv alltid har hatt et nært forhold til hunder, føltes det som en hel forskrudd historie å begynne min beretning med. Det var en måte å prøve å forklare noen av tankene jeg stridde med da jeg kom hjem.

Selv om vi til daglig fores med nyheter om selvmordsbomber og drapstall, mener han vi vet for lite om hva som egentlig foregår i både Irak og Afghanistan.

– Det er mange historier jeg skriver om som er små, men betydningsfulle øyeblikk. De når aldri de store nyhetsoppslagene. En roman får folk til å tenke selv, sier Klay.

Når jeg hadde tatt hånd om levninger, hendte det iblant at jeg tok tak i huden min og dro i den for å se den strekke seg, og så tenkte jeg: Dette er meg, dette er det eneste jeg er. Men det er ikke alltid så ille.

Utdrag fra «Hjemkomst»

– Lite bevissthet i USA

Klay ville skrive boken fordi han mener det er veldig lite bevissthet i hjemlandet om hvordan det er å være soldat. Han kjente behov for å formidle soldatenes ulike opplevelser, og det har har vært viktig å fortelle så ærlig som mulig.

– Det føltes uhyre merkelig å komme tilbake til USA. Det virket som om folk flest hadde skrudd av tanken på at landet var i krig.

Selv har han sett grusomheter som gjør uslettelig inntrykk.

– Jeg har sett flere skadde barn i Irak enn jeg håper å noen gang måtte se, i resten av mitt liv.

Er det mulig å leve et normalt liv etter å ha sett så mye elendighet?

– Selvfølgelig, svarer Klay oppstemt.

Sammenligner med dårlige ekteskap

Han mener de fleste soldatene som kommer tilbake med traumer, blir sterkere av det de har vært gjennom.

– Det gjør at du setter mye større pris på ting. For meg har det dessuten gjort at jeg er blitt mer klar over hvor viktig det er å være en ansvarlig innbygger i et demokratisk land som vårt. Dessuten har jeg blitt mer bevisst rundt hvilke konsekvenser politiske avgjørelser får.

– Det fine med å ha vært i Irak er at uansett hvor fælt livet mitt skulle komme til å bli, kan jeg tenke at «jeg er i det minste ikke i Ramadi i 2006». Du blir nødt til å konfrontere deg med at det foregår mye forferdelig i verden. Jeg tror ikke vi blir noe sterkere ved å unngå å konfrontere oss med grusomhetene.

– Du går til en venn, som får deg til å se det hele fra utsiden. Det klarer du ikke selv når du står midt oppi vanskelighetene.

Hva tenker du om situasjonen i Irak i dag?

– Det er trist. Det er mye vold.

Hva med Afghanistan?

– Jeg er bekymret for Afghanistan. Det er så komplisert og så vanskelig å vite hva som er riktig å gjøre. Derfor er det lettest å bare ikke bry seg med det. Jeg ønsker meg en større offentlig diskusjon rundt dette.

Tror mange vil skrive om krigen

I en kronikk i New York Times denne vinteren , skrev han indignert om at det er alt for mange som sier de ikke kan forestille seg hvordan det er å være i en krigssone. Klay mener at alle har et ansvar for å prøve å forstå hva hjemvendte soldatveteraner har gjennomgått, eller for den saks skyld prøve å forstå andre mennesker som har opplevd noe traumatisk.

Klay tror han kommer til å få selskap av flere forfattere i årene fremover, som skriver skjønnlitterært om krigshandlingene.

– Det kommer et par bøker neste år i USA. Jeg har også venner som skriver på bøker nå. Jeg tror det kommer mye mer. Det har bare så vidt startet, sier Phil Klay

Kulturstrøm