NRK Meny
Normal

– Fiolinene er gåsehudfremkallende

Et vakkert bilde av en kirkegård i Lofoten inspirerte artisten Stian Fjelldal til å lage sitt bidrag til Postkort 2012. Strykere fra KORK legger aller siste hånd på verket.

Stian Fjelldal er lettet etter innspillingen

Stian Fjelldal er lettet etter innspillingen med KORK. Nå gleder han seg til å fremføre låta si sammen med Kringkastingsorkesteret i høst.

Foto: Sjur Sætre / NRK

- Jeg har vært veldig spent, og har ventet på dette ganske lenge egentlig, sier Stian Fjelldal rett før innspillingen med Kringkastingsorkesteret.

Fjelldal har skrevet en helt ny låt etter å ha blitt inspirert av et enkelt bilde sendt inn til NRK fra fotograf Klaus Skrudland.

Gjennom prosjektet Postkort 2012 - Sangen om Norge, kan NRK-publikummet sende inn sine bilder og historier. Målet er å trigge kreativiteten til noen av Norges største låtskrivere så de kan produsere helt nye sanger.

– Dette er gøy, jeg har aldri vært med på noe lignende, sier Fjelldal, mens lyden fra strykerne litt etter litt legges inn i sangen.

– Det vil flomme over med sommerfugler

Strykerkvartetten spiller i Store Studio på Marienlyst, mens opptaket til låta gjøres i en buss rett utenfor.

KORK bidrar på alle sangene som produseres i løpet av prosjektet i år. Hele orkesteret skal være med på den store TV-sendte Postkort-konserten fra Hell i Trøndelag senere i høst.

Samsaya, D.D.E, Kråkesølv, Jonas Fjeld, Elvira Nikolaisen og Jan Eggum er blant artistene som er med på prosjektet.

– Det blir storartet. Det som er spennende for oss er at det er mange fine låtskrivere som er med. Det at låtene er basert på historier fra folket gir oss muligheten til å få noen nye gullkorn, mener orkestersjef, Rolf Lennart Stensø.

Både Fjelldal og KORK gleder seg til å fremføre låta live.

– Det blir jo Hell på Hell å ha med seg KORK. Det kommer til å flomme over med sommerfugler i magen, men det blir jo fantastisk. Herregud, som jeg gleder meg, sier Fjelldal.

Stian Fjelldal og orkestersjef Rolf Lennart Stensø i KORK

Stian Fjelldal og orkestersjef Rolf Lennart Stensø i KORK følger innspillingen fra opptaksbussen.

Foto: Sjur Sætre / NRK

– Hadde aldri trodd at dette skulle skje

Strykertonene strømmer inn i bussen, mens sangen til Stian Fjelldal går i bakgrunnen.

– Ble det greit, syns dere? Vi tar det et par ganger til, kommuniseres det mellom bussen og studioet.

Samtidig gliser Stian Fjelldal med hele kroppen mens han hører at sangen preges av toner fra fiolinene.

– Dette er en sånn ting som jeg aldri noensinne har tenkt at kom til å skje i løpet av karrieren min. Disse fiolinene er gåsehudfremkallende, sier han.

Fredvang kirkegård

Det er dette bildet som er utgangspunktet for sangen Stian Fjelldal har skrevet til Postkort 2012 - Sangen om Norge.

Foto: Klaus Skrudland

Slik kan du delta!

Kulturstrøm

  • Jobbar mot neste års festival

    Om eitt døgn startar den internasjonale fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund. Og medan enkelte stressar for å rekke morgondagen, har ei gruppe unge fotografar fått eit oppdrag med ein heilt annan deadline. Dei skal nemleg jobbe mot ei utstilling i Finland til hausten og neste års Nordic Light. – Vi har samla nordiske fotografar som skal samarbeide og fotografere temaet «Heim», fortel Clare Gallagher. Sjå innslaget her:

  • Se NRKs dokumentar om Pushwagner

    I 2008 fikk Pushwagner mer enn ti henvendelser fra produsenter som ville lage dokumentar om kunstneren. Mannen som hadde mistet alt, og som ingen trodde ville kunne reise seg igjen. Men i 2008 skjer det ingen trodde var mulig, Pushwagner fikk sitt internasjonale gjennombrudd. NRK-regissør Kristin Rosenløw Eeg fulgte ham gjennom dette fantastiske året.