Hopp til innhold

Mer norsk musikk fra Samsaya

For første gang har Samsaya skrevet en låt på norsk. Tirsdag kveld fremførte hun sangen, som er et resultat av NRK-prosjektet Postkort 2012 - Sangen om Norge, og nå blir det trolig mer.

– Nå har jeg kommet litt over en frykt jeg har hatt for å skrive og synge norske sanger, så det kan godt hende at det kommer mer norsk musikk fra meg fremover, smiler Samsaya.

20. november fremførte hun, og kjæresten Andreas Grega, låten "Billett til fortiden" under en storslått konsert med Kringkastingsorkesteret på Hell i Nord-Trøndelag.

Låten til Samsaya er en av 13 nye sanger som har blitt til i år, gjennom NRK-prosjektet Postkort 2012 - Sangen om Norge. Her har kjente norske artister og låtskrivere funnet inspirasjon i bilder sendt inn fra lesere og lyttere over hele landet.

– Jeg holdt på å ramle av stolen da mitt bilde ble valgt ut, og denne konserten var helt makeløs, sier Marit Rasmussen, som sendte inn bildet Samsaya valgte ut.

Hør radioreportasjen fra Norgesglasset om da Samsaya og Grega møtte Martit for aller første gang.

Fikk inn nesten 400 bilder

Gjennom hele året har Samsaya, og artister som Kråkesølv, Jan Eggum og D.D.E, jobbet med å gjøre hverdagsbilder fra publikum til musikalsk gull for hele Norge.

Nesten 400 bilder ble sendt inn til NRK, og både småulykker, kjæresteturer og helt vanlige dager i Norge har fått tekst og melodi.

Jon Branæs

Jon Branæs er knallfornøyd med Postkort 2012.

Foto: Glenn Slydal Johansen / NRK

– Det er bilder fra det helt nære til det store og det gir konserten bredde, og gjør at folk kjenner seg igjen, sier prosjektleder Elisabeth Strand Mølster.

Kveldens konsert er produsert for tv, og vises i sin helhet på NRK1 på nyttårsaften.

– Jeg er helt rørt. Dette er fantastisk for NRK P1 og er en innertier på hva vi skal drive med, nemlig norsk musikk, opplevelse og lytterkontakt. En del av samfunnsoppdraget vårt er å være en aktør for å skape ny norsk musikk, sier kanalsjef i P1, Jon Branæs.

– Jeg hadde tårer i øynene

En rørt Marit Rasmussen fra Nittedal i Akershus fikk tirsdag kveld se Samsaya og Andreas Grega fremføre låten hun selv har hjulpet til å skape ved å fortelle sin historie.

– Bildet viser reiseveska min bestemor hadde med seg i 1954 da hun kom for å ta vare på oss. Jeg fant den på loftet da jeg ryddet i sommer, og kom til å tenke på så mange gamle minner jeg hadde glemt, forteller hun.

Nå har bildet av den slitte veska og billetten til bestemoren fått tekst, melodi, og låttittel, og med det ble minnet til en fullverdig sang.

– De har gjort en helt nydelig jobb med å gjøre om mitt bilde til musikk. Samsaya kombinerer det gamle og det nye Norge ved å bruke musikk fra sin egen kultur sammen med det norske. Hun er en brobygger, og vi trenger brobyggere. Jeg satt med tårer i øynene hele veien, sier Rasmussen.

Billett til fortiden

Dette bildet trigget Samsaya og Andreas Grega til å skrive en ny norsk sang. Reisevesken tilhørte Marit Rasmussens bestemor.

Foto: Marit Rasmussen

– Utrolig stolt

– Vi ville lage en sang som slår fast at minner ikke er noe du mister, men noe du har fått, og kan ha med deg for alltid. På den måten kan folk pakke inn de gode minnene i bomull, forteller Samsaya og Grega.

De forteller at innsender, Marit, gjorde dem trygge på å synge på norsk - noe Samsaya har gjort lite av i løpet av karrieren.

– Hun er så varm og god, og vi tre er nesten blitt som en liten familie etter dette, sier Samsaya.

For Marit står låten igjen som et sterkt minne om en bestemor som satte sitt eget liv på vent for å ta vare på henne, og resten av familien.

– Nå føler jeg at dette er min sang som forteller at man skal ta vare på minnene. Den skal jeg dele med venner og bekjente, og jeg er utrolig stolt over at min lille historie kunne bli til dette, sier Rasmussen.

Siste fra Trøndelag