Hopp til innhold

Disse bildene skal bli ny musikk

Bilder av en russiske krigsfange og dyregravferder skal inspirere ny norsk musikk av fem kjente, norske artister. Hvert bilde har en helt spesiell historie.

Postkortbilder

De fem bildene som nå er valgt av artistene

Foto: Kari Berge/Klaus Skrudland/Randi Skaug/Thora Kåsan / NRK/Montasje

Fem av de ni låtskriverne som til nå er med på Postkort 2012 - sangen om Norge har valgt seg et bilde med en tilhørende historie som de skal oversette til musikk.

Jan Eggum, Staut, Samsaya og Rasmus Rohde har ennå ikke valgt bilde som skal inspirere deres neste sang. Låtskriverne følger med på vår blogg, og nettopp ditt bilde kan bli en ny, norsk sang.

Send inn dine egne bilder og historier!

Jonas Fjeld og Tove Bøygard

Norges blueskonge Jonas Fjeld har med seg countryartist Tove Bøygard som låtskriver. De to har valgt bildet Min første muslimske venn. Bildet er av den russiske krigsfangen Abo Korassen som ble funnet i skogen av en familie i Målselv under andre verdenskrig.

Abo Korassen og Thora Kåsan

Abo Korassen og Thora Kåsan, ved familiens gamle gård.

Foto: Privat / NRK/Montasje

– En høstdag i 1943 fant faren min en utsultet og forkommen russer som hadde rømt fra en tysk fangeleir, forteller 68-år gamle Thora Kåsan fra Målselv i Troms, som sendte inn bildet.

Hun forteller at hun fikk et nært forhold til krigsfangen, og familien skjulte han de siste årene av krigen, samtidig som tyske soldater bodde på gården.

Les resten av den utrolige historien om Abo Korassen

Tove Bøygard skal skrive sangen, og Jonas Fjeld skal framføre. Bøygard synes historien var veldig fin, men også veldig viktig:

– Jeg synes denne historien var den fineste av alle jeg har lest til nå på postkortbloggen, sier Tove. – Jeg skal være så tro mot historien som jeg kan.

– Historien kan gå rett inn i diskusjonen om hvordan vi tar i mot flyktninger og hvor åpne vi skal være som land og som enkeltmennesker. Den er som et debattinnlegg, avslutter Tove.

Elvira Nikolaisen

Elvira Nikolaisen har valgt dette bildet av et forlatt hus på Røst i Lofoten, med en påfølgende dramatisk historie.

Huset på Røst

Huset på Røst.

Foto: Klaus Skrudland

– Her kan du se at det har bodd en mann. Det er noe maskulint over stedet, sier Elvira Nikolaisen om bildet hun har valgt ut i «Postkort 2012 - Sangen om Norge».

Det ligger igjen bestikk på bordet i det gamle huset, og historien som følger bildet handler om hvordan det ble forlatt.

Ifølge flere i nærområdet bodde det en mann i dette huset helt frem til 1965.

En dag gikk han ut i fjæra for å hjelpe en sau som hadde gått seg fast. Mannen skled på det sleipe underlaget, og slo seg i hjel. Siden har huset stått tomt og uberørt, forlatt midt i hverdagens vanlige gjøremål.

Men fotograf Klaus Skrudland var usikker på om historien var sann, og etter at NRK hadde ringt rundt på Røst, fikk vi endelig høre den sanne historien om huset.

Les den sanne historien om huset på Røst, som skal bli den neste Elvira-sangen.

Frode Alnæs

Den folkekjære artisten Frode Alnæs fra bandet Dance With a Stranger har valgt en padletur til Russland som bakgrunn for sin nye sang:

Sakteruta

Sakteruta, på vei fra Trøndelag til Russland.

Foto: Randi Skaug / NRK

– Jeg synes nesten bildet er litt melankolsk, det går liksom litt treigt. Så dette blir en sang som går litt sakte, sier Frode om låten han snart skal skrive.

– Det virker som om reisen også handler om å finne en retning i livet, og for meg blir det like mye en åndelig reise som en faktisk reise.

Padleren som sendte inn bildet heter Randi Skaug, og skal padle fra Trøndelag til Russland.

– Jeg ble helt euforisk da jeg hørte at bildet av «Sakteruta» skulle bli sang, forteller Randi over telefonen fra ett sted langs nordlandskysten.

Les hele historien om padleturen til Randi Skaug, og filosofien bak bildet

Stian Fjelldal

Artist og låtskriver Stian Fjelldal har valgt bilde av en ensom kirkegård i Lofoten.

Fredvang kirkegård

Den halvfulle kirkegården i Lofoten.

Foto: Klaus Skrudland

Den halvtomme kirkegården er et godt bilde på hva som skjer i distriktene, og for Stian Fjelldal var dette bildet et naturlig valg.

– Jeg er jo fra distriktet sjøl, og tematikken rundt avfolkning er noe jeg kjenner godt. Det er mye poesi og symbolikk i bildet og det er et veldig godt utgangspunkt for å skrive en sang sier Stian Fjelldal om bildet han har valgt.

Les om møtet mellom Stian og fotograf Klaus Skrudland på den gamle kirkegården.

Narum

Søskenbandet Narum ble inspirert av en dyregravferd:

En dyregravferd

En dyregravferd.

Foto: Kari Berge

Låtskriver i bandet Lars Christian Narum forteller at bildet grep han med en gang.

– Det var veldig moro å se dette bildet fordi det ligger noe universelt her. Bildet vekker en sterk gjenkjennelse hos meg fordi jeg gjorde det samme da jeg var liten. Jeg tror mange andre vil kjenne seg igjen også, forteller han.

Familien Berge fant en død, liten mus, og dermed måtte den begraves.

– Det var mye tårer, og jeg måtte forklare dem at voksne også blir lei seg når sånne ting skjer. De fikk meg også til å love å passe godt på graven når de måtte reise hjem til Oslo, forteller bestemor Kari Berge, som sendte inn bildet.

Se video fra møtet mellom familien og Narum.

Kulturstrøm

  • Gyldendalprisen til Hanne Ørstavik

    «En av Norges mest markante og særpregede forfattere», heter det om vinneren av Gyldendalprisen for 2023, Hanne Ørstavik.

    Dermed kan Ørstavik føye enda en gjev litterær pris til en liste som fra før av omfatter Brageprisen, Sultprisen, P2-lytternes romanpris, Amalie Skram-prisen, Oktoberprisen, Doblougprisen og Aschehougprisen.

    Gyldendalprisen er på hele en halv million kroner og deles ut annethvert år til «et særlig betydelig forfatterskap uavhengig av hvilket forlag forfatteren er tilknyttet».

    Hanne Ørstavik utgir bøkene sine på Oktober forlag, har skrevet til sammen 14 romaner, senest fjorårets «Bli hos meg», og er oversatt til 30 språk.

    Hanne Ørstavik, Gyldendalprisen
    Foto: Forlaget Oktober