Skorgan synger Karpe Diem-låt: – Det slo meg hvor sant det virket

For Anita Skorgan har hiphop vært en ukjent sjanger, men som hun begynner å like mer og mer. – Det tiltaler meg, og jeg begynner å like det faktisk!

Anita Skorgan synger Karpe Diem i denne ukens Stjernekamp

Anita Skorgan synger Karpe Diems hit Stjerner i kveldens Stjernekamp.

Anita Skorgan synger med storband i Stjernekamp

Anita Skogan imponerte forrige uke i storband.

Foto: Julia Marie Naglestad/NRK

Det eneste forholdet Anita Skorgan hadde til hiphop før hun ble med i Stjernekamp, var den mest kommersielle delen som har blitt spilt på radio. Men etter å ha utforsket sjangeren mer, har hun fått øynene opp for de ulike retningene.

– Min eneste bakgrunn er at jeg har sett den Eminem-filmen («8 Mile», journ.anm.), og den synes jeg var veldig fin. Men nå i forbindelse med dette, så har jeg jo forsket litt og sett at det er flere retninger her. Og mitt hjerte går mot Karpe Diem, Gatas Parlament og den delen av hiphopen som vil noe med musikken sin, sier Skorgan til NRK.no.

Når hun velger ut låter til Stjernekamp, er tekstene svært viktige. Det er en av grunnene til at hun endte med Karpe Diems hit «Stjerner».

– Jeg prøvde først å finne en Don Martin-sang, for han har mange fine tekster, men jeg ville ha en låt med musikalsk refreng på. Så det var der «Stjerner» pekte seg ut. Både med et sangbart refreng, men også tekstmessig, og det er helt avgjørende for meg. Jeg kan ikke stå å bare synge noe vas, sier hun.

Går sine egne veier

Skorgan oppdaget rapduoen Karpe Diem i forbindelse med opptredenen de gjorde etter 22. juli. Det gjorde inntrykk.

– Det var da jeg plutselig fikk øynene opp for dem. Det slo meg hvor oppriktig og sant det de gjorde virket, og det er det veldig sjelden jeg opplever. Det er sjelden jeg blir slått av at noe er sant, og det er jeg alltid på jakt etter, sier hun.

Og at de lager låter som har en mening tiltaler henne, og hun har blitt en «Karpe»–fan.

– Jeg har ikke hørt så mange sanger av dem, men de jeg har hørt liker jeg veldig godt. Det virker som om det går sine egne veier, og har et eget ståsted med det de mener. Og det digger jeg, sier hun.

– Tar mye tid og krefter

I den aller første episoden av Stjernekamp var Skorgan blant de tre som fikk færrest stemmer, og hun var overbevist om at hun kom til å bli slått ut først.

– Det var forventet, jeg har innstilt meg på at jeg blir bombesikkert slått ut i første runde. Jeg har en følelse av det, og er innstilt på det. Men neste gang blir det lettere, da vet jeg mer hva jeg går til, sa hun til NRK.no da.

Siden har hun klamret seg fast, og gått rett videre i konkurransen hver gang.

– Det er en stor overraskelse at jeg har kommet så langt. Men det er veldig hyggelig, sier hun.

Men å være med på Stjernekamp har vært mer intenst og krevende enn den erfarne artisten først hadde forestilt seg.

– Jeg var forberedt på at det skulle ta mye tid og krefter, men ikke at det skulle ta så mye tid og krefter! Jeg snakker og tenker på det hele tiden, man vil jo gjerne gjøre en så grundig og god jobb som mulig. Det er ikke dagligdags å være på beste sendetid hver lørdag, sier hun.

Sårbar situasjon

Selv med lang fartstid i bransjen og utallige opptredener bak seg, føler Skorgan seg i en sårbar situasjon når hun hver lørdag skal overbevise publikum i Stjernekamp.

– Det er live, du har ingen fallskjerm, og du fremfører en sang for aller første gang for publikum. Det er en veldig sårbar situasjon, for du vet ikke om det sitter og om du husker alt. Det er intenst, og jeg tror man må oppleve det selv for å forstå hvor intenst det er, sier hun.

Hun har deltatt i både Melodi Grand Prix og Eurovision Song Contest flere ganger, som også er store musikkonkurranser som går i beste sendetid.

– Stjernekamp kan sammenlignes med MGP. Det er like intenst, og man blir så gira! Jeg er ikke nervøs eller redd, men kroppen girer seg veldig opp.

Nå er hun igjen klar for en ny utfordring, hiphop. I motsetning til Lars Erik Blokhus, som røk ut forrige uke, gruer hun seg ikke mer til denne sjangeren enn noen av de andre.

– Den største utfordringen å fremføre låtene så den som tar imot opplever det som ekte. Hver sjanger har sin utfordringer, og i rappen er det det rytmiske. Også er det en utfordring at jeg ikke kjenner til musikkstilen, jeg har ikke de bevegelsene i kroppen, og jeg har ikke kulturen inne. Men jeg prøver så godt jeg kan med denne sangen å leve meg så godt jeg kan inn i den. Så får jeg bare se hvordan det går. Men det føles bra, jeg er faktisk litt overrasket, sier hun.

 • Se Stjernekamp kl. 19.55 hver lørdag på NRK1

Kulturstrøm

 • Gjenskap ditt maleri hjemme

  The Getty Museum i Los Angeles ber folk om å gjenskape malerier med ting de kan finne hjemme. De utfordrer kunstfans til å legge ut bilder av seg selv og gjenskape sine favorittkunstverk. Folk svarer med mye entusiasme og oversvømmer sosiale medier med sine unike kunstneriske tolkninger. Se flere "verk" her. #betweenartandquarantine

  #Betwennartandquarantine
  Foto: The Getty Museum
 • – Flere bygg bør bevares

  Rehabilitering av bygg fremfor å bygge nytt er det beste klimatiltaket for byggebransjen. Det viser ny Sintef-rapport. Forsker Marianne Kjendseth Wiik har gått gjennom livsløpsanalyser for over 120 norske byggeprosjekter, skriver Arkitektnytt.

  Siste dag for Deichman bibliotek i Hammersborg
  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix