Hopp til innhold

– Det neste målet blir å vinne Gullpalmen

Norske Joachim Triers «Louder Than Bombs» er plukket ut til hovedprogrammet ved årets Cannes-festival. Nå renner gratulasjonene inn fra norske filmfolk.

Joachim Trier i Cannes i 2014

TILBAKE TIL CANNES: Joachim Trier vender tilbake til den franske rivieraen, denne gangen med egen film. Her avbildet under fjorårets festival, der han satt i kortfilmjuryen.

Foto: BENOIT TESSIER / Reuters

– Dette er en annerkjennelse av at norsk film har tatt noen steg framover de siste årene, passer inn i mønsteret. Først og fremst er det en triumf for Trier, sier Kjetil Lismoen, som er redaktør for bransjetidsskriftet Rushprint.

Den norske regissøren havnet i et eksklusivt selskap da det i dag ble klart at hans «Louder than Bombs» er plukket ut til å være en av de 20 filmene på hovedprogrammet under filmfestivalen i Cannes i mai i år.

Nå er norske filmfolk og -eksperter er full av lovord om – og gode råd til – Cannes-debutanten.

 • Lismoen: En stor dag for norsk film

Kjetil Lismoen

EUROAMERIKANSK: Kjetil Lismoen mener Trier forener det amerikanske og det europeiske.

Foto: Rushprint

– Jeg var rimelig sikker på at han skulle bli tatt ut i en av klassene. Han ble hyllet for Oslo 31. august, og de har hatt et godt øye til ham siden den gang. Han har virkelig rykket opp til verdenseliten nå som han ble tatt ut i hovedprogrammet. Dette er en stor dag for Joachim og en stor dag for norsk film, sier Lismoen.

Han mener Trier representerer en blanding av europisk og amerikansk filmtradisjon.

– Det passer fint at han har lagd en norsk europeisk film i New York. Han har en populærkulturell sensibilitet som er veldig unik. Trier har fornyet norsk film, og er et riktig tilskudd til europeisk film.

 • Breien: Inviter meg på middag

Anja Breien

TILBYR RÅD: Anja Breien var selv med i hovedprogrammet i 1979.

Foto: Stein Nybakk / NRK

– Dette gleder meg enormt, sier den norske regissørveteranen Anja Breien, som selv var med i hovedprogrammet i 1979 med filmen «Arven».

– Den gangen jeg var med var jeg i veldig godt selskap. Da var det litt sensasjonelt at vi var to kvinner. Det var ikke så vanlig i hovedkonkurransen, forteller hun.

– Trier er en filmregissør med trykket på film. Han er opptatt av filmspråket og har lagd viktige filmer. Det er kjempespennende at det er nettopp ham.

Nå vil hun gjerne dele sine erfaringer med førstereisgutten Trier.

– Joachim blir nødt til å invitere meg på middag, så kan jeg gi ham noen tips til hvordan han bør forberede seg. Dette er veldig fint for norsk film!

 • Larsen: Blir gøy å være nordmann i Cannes

Vegard Larsen

GLEDER SEG TIL CANNES: NRK-programleder Vegard Larsen tror det blir deilig å være norsk i Cannes i år.

Foto: Ole Kaland / Ole Kaland, NRK

Kjempegøy! sier NRKs Vegard Larsen, som sist var å se som programleder for portrettserien Larsens leilighet.

– Det blir veldig gøy å være nordmann i Cannes i år, sier NRK-programlederen.

– Jeg vil gratulere så mye til Joachim, jeg tror det har vært hans fremste mål i alle år å bli plukket ut til hovedprogrammet i Cannes. Det neste målet blir å vinne Gullpalmen, sier Larsen, som har troa på den norske regissøren.

– Når filmen er plukket ut til å være en av de 20 på programmet av til sammen 1854 filmer, er det som å kvalifisere seg til sluttspillet i Fotball-VM, sier Larsen.

 • Moxnes: Dette er alle filmfestivalers mor

Agnes Moxnes

BOMMET I 2006: Agnes Moxnes mener det er naturlig at Cannes-juryen har fanget opp Joachim Trier.

Foto: NRK

– Dette er stort fordi filmfestivalen i Cannes er alle filmfestivalers mor, sier NRKs kommentator Agnes Moxnes.

Hun mener det er naturlig at juryen har fanget opp det norske filmtalentet.

– De har et skarpt blikk for god film og gode filmregissører. Festivalen er full av forventninger, og gir regissører tillit. Og juryen har sagt at de gjorde en bommert da de ikke så Joachim Triers første film Reprise, som kom i 2006.

Kulturstrøm

 • Krev nye avhøyr i Nederland

  Joost Klein, den nederlandske Eurovision-deltakaren som blei diska for etter seiande å ha trua ein TV-fotograf, krev at det blir gjort nye avhøyr av han.

  Joost Klein og advokaten hans vil at forhøyra skal gjennomførast i Nederland, melder Expressen.

  På scena i Vancouver i Canada søndag kveld, uttrykte han sterk misnøye.

  – F*ck Eurovision, sa Joost frå scena.

  Joost Klein og bidraget hans «Europapa» blei diska frå Eurovision Song Contest i Malmö berre timar før den store finalen.

  (NTB)

  Joost Klein
  Foto: AFP
 • Skuespiller Johnny Wactor (37) skutt og drept

  Den amerikanske skuespilleren Johnny Wactor ble skutt og drept under et tyveriforsøk i Los Angeles lørdag.

  Jonny Wactors agent David Shaul har bekreftet dødsfallet til Variety. Wactor ble 37 år gammel.

  Moren til Wactor sier at han var sammen med en kollega da de så tre menn forsøkte å stjele angivelig en katalysator fra bilen hans, skriver TMZ.

  Han er mest kjent for sin rolle som Brando Corbin i serien «General Hospital». Han hadde også roller i serier som «Criminal Minds» og «Westworld».