Det kommende nummeret av magasinet Det Nye, der alle som er avbildet fremstår usminkede og uretusjerte, har skapt stort engasjement på sosiale medier.
Statsviter fra Universitetet i Oslo og feministblogger Ingrid Lønrusten Rogstad mener den sminkefrie utgaven kan skape flere problemer enn den løser.
– Det hjelper ikke at smellvakre damer på nesten 30, som ser ut som modeller og til dels jobber som det, står der uten sminke, sier hun.
REAGERER PÅ MAGASIN: Ingrid Lønrusten Rogstad disputerte tidligere i år for doktorgraden i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
Foto: Institutt for samfunnsforskning– Bringer skam
I bladet dukker kjendiser som Ida Fladen og Jenny Skavlan opp i usminket og uretusjert utgave.
Rogstad mener dette bare gjør vondt verre for bladets lesere i tenårene.
– Jeg tror ikke unge jenter vil føle seg bedre bare fordi de får se pene damer som ser like fine ut uten sminke. Jeg tror snarere det bidrar til å bringe skam over jenter som faktisk ønsker å sminke seg før de går ut døren, sier hun.
– Det Nye retter seg mot en yngre målgruppe. Da jeg var 16 år brukte jeg ikke sminke for å se pen ut, men for å se normal ut, siden jeg hadde store problemer med huden. Det tror jeg veldig mange unge jenter har, utdyper statsviteren.
Ingen konkurrenter vil gjøre det samme
Det Nyes redaktør Karine Thyness er uenig i kritikken fra Rogstad, og er ikke med på at å se kjente kvinners usminkede ansikt kan få sminkede jenter til å føle skam.
– Jeg har kjempedårlig hud selv, jeg. Så det er ingen tvil om at jeg føler meg bedre med sminke. Og ofte dekker jeg bare huden litt, så trenger jeg ikke så mye mer enn det, sier hun.
SPESIALUTGAVE: Det Nyes sminkefrie nummer.
Foto: Oda Berby / Det NyeUSMINKET: Slik fremstår Det Nyes redaktør Karine Thyness i bladet nyeste utgave.
Foto: Det NyeEn sjekkerunde NRK har gjort med redaktørene i motebladene Elle, Stella og Custome viser at ingen av dem har planer om å gjøre noe liknende.
Alle applauderer likevel tiltaket til konkurrenten.
– Ikke engangsforeteelse
Redaktør Thyness lover å ta med seg erfaringene fra denne utgaven videre.
– Vi har lenge hatt et prosjekt rundt merking av retusjerte bilder, og nå tar vi det helt ut i denne utgaven. Men det er ikke sånn at vi i utgavene før eller etter dette nummeret retusjerer masse. Dette er ikke noe vi gjør én gang, sier hun.
Men Ingrid Lønrusten Rogstad mener det hele bare er et stunt for å selge flere blader.
– Utgaven vil sikkert selge i bøtter og spann, og jeg kommer sannsynligvis til å kjøpe den selv fordi jeg er nysgjerrig. Men jeg tror ikke dét nødvendigvis er et tegn på at folk har lyst å lese uretusjerte blader på lang sikt, sier hun.
LES OGSÅ: