Hopp til innhold

– Bare ved å forstå kan vi utfordre

LONDON (NRK): Den norske Emmy-vinnende regissøren Deeyah Khan (38) er aktuell med dokumentar om radikale islamister.

Dokumentarist Deeyah Khan ved Themsen i London

FILMAKTUELL: Deeyah Khan stiller i sin nye dokumentar Jihad spørsmål om hvorfor noen blir islamister.

Foto: Espen Aas / NRK

Deeyah Khan fikk den prestisjetunge Emmyprisen i 2013 for sin dokumentar om æresdrap, «Banaz: A Love Story».

Nå er Khan klar med oppfølgeren, dokumentarfilmen «Jihad», som har verdenspremiere på den britiske TV-kanalen ITV i dag.

Dokumentaren, som vises på NRK i september, handler om tidligere islamister.

– Det er en grunn til at visse mennesker er seg åpne og mottakelige for den type budskap, mens andre ikke er det. Og hva er grunnen til det? sier Deeyah Khan når NRK møter henne i London.

Les også:

Verdens farligste jobb

Kampen mot æresdrap

– De representerer alt jeg hater

I to år har regissøren og menneskerettighetsaktivisten fulgt en gruppe briter for å finne ut hvorfor vanlige skoleungdommer ender opp som ekstremister.

– De representerer alt jeg hater og alt som har gjort meg vondt, forteller Khan til NRK.

Dokumentaristen søker svar på hvorfor folk med innvandrerbakgrunn som henne selv valgte å bli religiøse krigere.

– Bare ved å forstå grunnene kan vi begynne med å utfordre disse voldelige bevegelsene, sier Khan i dokumentaren.

Hun rømte selv fra Oslo til London som 17-åring etter langvarig trakassering av konservative krefter i det norsk-pakistanske miljøet

.

Fra opptakene til "Jihad"

OPPTAK: Deeyah Khans film Jihad har verdenspremiere i dag. Her fra opptakene.

Foto: Fra filmen "Jihad"

Se også:

NRK TV Brenner – de utstøtte

Se filmen «Banaz: A Love Story» her.

«Jihads gudfar»

Hovedpersonen i dokumentaren imamen Abu Muntasir (62), som har fått kallenavnet jihads gudfar. Muntasir er tidligere fremmedkriger som organiserte, rekrutterte og radikaliserte unge britiske muslimer som deltok i krig i Afghanistan, Kashmir og Burma.

– Jeg kjøpte våpen til meg selv og andre og organiserte med levering av våpen og ammunisjon, forteller den tidligere fremmedkrigeren i dokumentaren.

Deeyah Khan byline

FLYKTET: Deeyah Khan er oppvokst i Oslo, men flyttet til London for over 20 år siden etter at hun opplevde trakassering fra konservative krefter i det norsk-pakistanske miljøet.

Foto: Deeyah / Fuuse films

Etter flere tiår innså Muntasir at det ikke var noen hellig krig han bidro til, men drap, utnyttelse og nedslakting av unge mennesker.

– Disse menneskene viser og later som om de bryr seg om våre barn. De viser våre barn at de har et sted. Vi må klare å gi dem dette i stedet, sier Deeyah Khan til NRK.

Kulturstrøm

 • «The Last of Us»-stjerne ut mot homo­hat

  Skuespiller Nick Offerman spilte i en av de mest omtalte TV-episodene i 2023, i serien «The Last of Us». Da han nylig vant pris for rollen, tok han et oppgjør med homofobiske fordommer.

 • Taylor Swift slår Beatles-rekord i USA

  Taylor Swift har vært inn blant topp ti på den amerikanske albumlisten Billboard 200 i totalt 384 uker og passerer dermed den gamle rekorden til Beatles, skriver NTB.

 • Teater- og operaregissør Stein Winge er død

  Han ble 83 år gammel.

  Stein Winge bodde i mange år på Nesodden sammen med familie.

  – Stein Winge var ikke bare en anerkjent kunstner, men også en kjærlig familiemann. Som sønn av billedkunstneren Sigurd Winge, ektemann til skuespiller Kari Onstad og far til Julie, Sigurd Nikolai og Viktoria Winge var familien alltid en integrert del av hans kunstneriske liv, skriver familien i en pressemelding til NRK.

  Winge har vunnet flere priser, blant annet vant han Heddaprisen to ganger. Han ble også nominert til Emmy-prisen for beste mannlige skuespiller for sin innsats i NRK-serien Koselig med peis i 2012.

  Stein Winge
  Foto: Foto Morten Holm / Scanpix