– Bare ved å forstå kan vi utfordre

LONDON (NRK): Den norske Emmy-vinnende regissøren Deeyah Khan (38) er aktuell med dokumentar om radikale islamister.

Dokumentarist Deeyah Khan ved Themsen i London

FILMAKTUELL: Deeyah Khan stiller i sin nye dokumentar Jihad spørsmål om hvorfor noen blir islamister.

Foto: Espen Aas / NRK

Deeyah Khan fikk den prestisjetunge Emmyprisen i 2013 for sin dokumentar om æresdrap, «Banaz: A Love Story».

Nå er Khan klar med oppfølgeren, dokumentarfilmen «Jihad», som har verdenspremiere på den britiske TV-kanalen ITV i dag.

Dokumentaren, som vises på NRK i september, handler om tidligere islamister.

– Det er en grunn til at visse mennesker er seg åpne og mottakelige for den type budskap, mens andre ikke er det. Og hva er grunnen til det? sier Deeyah Khan når NRK møter henne i London.

Les også:

Verdens farligste jobb

Kampen mot æresdrap

– De representerer alt jeg hater

I to år har regissøren og menneskerettighetsaktivisten fulgt en gruppe briter for å finne ut hvorfor vanlige skoleungdommer ender opp som ekstremister.

– De representerer alt jeg hater og alt som har gjort meg vondt, forteller Khan til NRK.

Dokumentaristen søker svar på hvorfor folk med innvandrerbakgrunn som henne selv valgte å bli religiøse krigere.

– Bare ved å forstå grunnene kan vi begynne med å utfordre disse voldelige bevegelsene, sier Khan i dokumentaren.

Hun rømte selv fra Oslo til London som 17-åring etter langvarig trakassering av konservative krefter i det norsk-pakistanske miljøet

.

Fra opptakene til "Jihad"

OPPTAK: Deeyah Khans film Jihad har verdenspremiere i dag. Her fra opptakene.

Foto: Fra filmen "Jihad"

Se også:

NRK TV Brenner – de utstøtte

Se filmen «Banaz: A Love Story» her.

«Jihads gudfar»

Hovedpersonen i dokumentaren imamen Abu Muntasir (62), som har fått kallenavnet jihads gudfar. Muntasir er tidligere fremmedkriger som organiserte, rekrutterte og radikaliserte unge britiske muslimer som deltok i krig i Afghanistan, Kashmir og Burma.

– Jeg kjøpte våpen til meg selv og andre og organiserte med levering av våpen og ammunisjon, forteller den tidligere fremmedkrigeren i dokumentaren.

Deeyah Khan byline

FLYKTET: Deeyah Khan er oppvokst i Oslo, men flyttet til London for over 20 år siden etter at hun opplevde trakassering fra konservative krefter i det norsk-pakistanske miljøet.

Foto: Deeyah / Fuuse films

Etter flere tiår innså Muntasir at det ikke var noen hellig krig han bidro til, men drap, utnyttelse og nedslakting av unge mennesker.

– Disse menneskene viser og later som om de bryr seg om våre barn. De viser våre barn at de har et sted. Vi må klare å gi dem dette i stedet, sier Deeyah Khan til NRK.

Kulturstrøm

 • Kvinnekamp til Kairo bokmesse

  Marta Breen er den første norske forfattaren som er invitert til å delta i det offisielle programmet på bokmessa i Kairo. Anledninga er at teikneserieboka ho har laga saman med illustratør Jenny Jordahl, «Kvinner i kamp – 150 år med frihet, likhet, søsterskap», er omsett til arabisk.

  Bokmessa i Kairo (CIBF) er den største og eldste bokmessa i den arabiske verda. Den trekkjer hundrevis av forlag frå hele verda og har rundt 2 millioner årlege besøkjande. CIBF går av stabelen 27. januar til 7. februar.

  «Kvinner i kamp» er seld til 28 land.

  Boka Kvinner i kamp på arabisk og forfatteren Marta Breen
  Foto: Cappelen Damm
 • Mannen som anga Anne Frank truleg avslørt etter 77 år

  Ei ny etterforsking har identifisert ein person, mistenkt for å ha avslørt Anne Frank og hennar familie til nazistane.

  Anne Franks dagbok er den mest kjente førstehandskjelda om jødisk liv under krigen. Ho døydde i ein konsentrasjonsleir i 1945, 15 år gamal, etter to år i skjul.

  Eit team, inkludert ein eks-FBI-agent, sa at ein jødisk mann i Amsterdam truleg tysta på Frank-familien for å redde sin eigen familie, skriv BBC.

  Teamet, beståande av historikarar og andre ekspertar, brukte seks år med moderne etterforskingsteknikkar for å kome til bunns i saka.

  Anne Frank
 • Nedskalerer feiring av samenes nasjonaldag

  Det blir likevel ikke noen storstilt feiring av samenes nasjonaldag i Trondheim. Dermed utsettes konserter, utstillinger, matfestival, samisk marked og flere andre arrangementer.

  – Vi har jo hatt ambisjoner om en hel del tusen besøkende, og det er klart at det kan vi ikke gjøre nå, sier Stig Vikan.

  Han er leder for Tråanten Saemien Dåehkie, som er en paraplyorganisasjon for samiske lag og foreninger i Trondheimsområdet.

  Med det smittetrykket som fortsatt er i Norge, tror han at mange fortsatt vil unngå større offentlige arrangementer på grunn av stor smittespredning.

  Det ville heller ikke være et alternativ å måtte plukke ut et begrenset antall folk som får delta på kulturarrangementene.

  – Vi skal være åpne og inkluderende for alle, så derfor utsettes det meste, og så arrangerer vi i stedet en samisk vårfest i Trondheim, sier han.

  Dato for vårfesten er ikke bestemt. Det er heller ikke avgjort hva slags markering som vil gjennomføres i Trondheim 6. februar.

  Dette er noe av det som nå planlegges:

  – Flagging og belysning av Rockheim

  – Lunsj i regi ordføreren i Trondheim (avhengig av retningslinjer for smittevern)

  – Utendørsmarkering på Elsa Laula Renbergs plass med taler

  – Gudstjeneste i Nidarosdomen

  Loga davvisámegillii dás.

  Nidarosdomen
  Foto: Linda Bjørgan / NRK