Hopp til innhold

8 fytti katta-øyeblikk vi ikke glemmer

Katt i monitor går aldri av moten. Her er flere minneverdige godbiter.

Fytti katta på internett

FIKK DU MED DEG DISSE? Kattestatue, revejageren og kattefilter er blant mange populære internettøyeblikk.

Foto: EVY HIND/ 394th district court TX / NRK

De fleste har nok fått med seg filterglippen under et høringsmøte i Texas, med advokaten som dukket opp i digital katteuniform. Videoen er sett av flere millioner på kort tid, og er en av veldig mange populære katteøyeblikk på internett.

– Katter omtales som internettets egen maskot av noen, sier Eirik Solheim i NRKbeta.

– De har vært populære på nett så lenge jeg kan huske, og er et perfekt mål for humor fordi de er søte, men også arrogante nok til at folk tør å spøke med dem uten å virke ondskapsfulle, legger han til.

Forskere hevder at kattevideoer er bra for den mentale helsen, så da passer det ekstra fint i disse koronatider å trekke frem en liste av andre kjente katteøyeblikk.

kultur1

Blindpassasjeren

Katten som ufrivillig ble med på en flyvetur gikk verden rundt da piloten lastet opp hendelsen på YouTube.

«Jeg sa til passasjeren at hun ikke måtte prøve å ta tak i katten, og at den ikke ville røre på seg om vi ikke gjorde noe. Den var inne i selve vingen og stod ganske trygt der», skriver piloten Romain Jantot på videoen.

kultur2

Flyktet fra krigen og mistet katten – gjenforent i Steinkjer

De flykta sammen fra Irak, gjennom Tyrkia, til Hellas i gummibåt. Men der stakk katten av.

De flykta sammen fra Irak, gjennom Tyrkia, til Hellas i gummibåt. Men der stakk katten av.

Katten Kunkush fikk mye oppmerksomhet i inn- og utland da den ble gjenforent med matmor og familien i Norge. Den stakk av i Hellas under flukten fra Irak.

– Dette er et ubeskrivelig øyeblikk – et mirakel. Jeg trodde han døde av kulde på øya Lesvos, fortalte matmor Suva Al Alaf.

kultur3

NRK møtte katten Bob

Bøkene om James og Bob har solgt 60.000 eksemplarer i Norge.

Bøkene om James og Bob har solgt 60.000 eksemplarer i Norge.

Livet til den narkomane gatemusikeren James som ble reddet av katten Bob, ble til populære filmer og bøker. NRK møtte dem i 2014.

kultur4

Redder lite barn fra hundeangrep

4 år gamle Jeremy ante fred og ingen fare da nabohunden plutselig gikk til angrep. Heldigvis for Jeremy var familiekatten Tara på vakt.

kultur5

Fikk egen statue i Istanbul

Tombili-stauen i Istanbul
Foto: Sidsel Wold / NRK

Tyrkia elsker katter. Noe NRKs korrespondenter har fortalt oss opp til flere ganger.

Katten Tombili bodde i Istanbul og var så populær at han fikk egen statue i nabolaget sitt da han døde. Historien og statuebilde dukker titt og ofte opp i sosiale medier.

kultur6

– Jeg er ingen katt

En advokat i Texas møtte på et litt uventet problem da han skulle på en digital høring. – Jeg er her live, jeg er ikke en katt, sukket advokaten Rod Ponton.

En advokat i Texas møtte på et litt uventet problem da han skulle på en digital høring.

Kattefilter-problemet under en høring i Texas har gått som en kule de siste dagene. Det er ikke rart. Videoen er fantastisk, har «katt» i monitor, og fortjener en plass på lista.

kultur7

Filtertrøbbel, sier du?

Pakistansk minister med kattefilter
Foto: PTI PARTY'S FACEBOOK

Allerede i 2019 sørget en pakistansk minister for å løfte frem og eksemplifisere kattefilter­problematikken.

En pressekonferanse skulle streames ved hjelp av livestream på Facebook, men det gikk ikke helt etter planen. Videoen ble fort slettet av de involverte, men ikke før internett hadde spredt den.

kultur8

Katten Leon jager reven

Katt og rødrev 3
Foto: Evy Hind

I 2013 publiserte NRK denne saken om Leon og reven, med et bilde som senere har vært en viral gjenganger på Reddit.

– Jeg så at katta kom i fullt firsprang over gjerdet sammen med en rødrev. Reven satte helt tydelig ikke pris på katten, og prøvde å stikke av, sier hun, fortalte matmor Evy Hind i Troms.

Hei!

Jeg er journalist i NRK Kulturavdelingen og skriver mye om spill-, internett- og annet kultur-stoff. 

Som eier av en katt som har rundet internett et par ganger, håper jeg at du likte denne listen. Men har du noe på hjertet om denne saken, eller et tips om noe eller noen du gjerne skulle lest om hos NRK Kultur? Send meg gjerne innspill!

Les også:

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.