Her ser de katten igjen – tre måneder etter at den stakk av under flukten fra Irak

De flykta sammen fra Irak, gjennom Tyrkia, til Hellas i gummibåt. Men der stakk katten av.

De flykta sammen fra Irak, gjennom Tyrkia, til Hellas i gummibåt. Men der stakk katten av.

VIDEO: Se det sterke øyeblikket når katten Kunkush fra Irak kom hjem til Steinkjer.

– Dette er et ubeskrivelig øyeblikk - et mirakel. Jeg trodde han døde av kulde på øya Lesvos, sier matmor når hun og barna får se katten sin igjen etter tre måneder.

Familien Al Alaf, mor Suva og fem barn, flykta fra IS-kontrollerte Mosul i Irak i høst. De gikk i tre døgn over grensen til Tyrkia, og bar hannkatten Kunkush med seg i en kurv. Gjennom Tyrkia gikk de, haiket, noen ganger tok de buss eller tog, skriver Trønder-Avisa.

Kunkush ut av kurven

I gummibåten over Egeerhavet oppførte Kunkush seg eksemplarisk. Men da de nådde gresk land på øya Lesvos i slutten av oktober smatt katten ut av kurven. Borte var han, og sorgen hos de fem barna mellom 9 og 18 år var stor.

Kunkusk på Lesvos

Ensom Kunkush på den greske øya Lesvos.

Foto: @Diasthecat, #Diasthecat

Fikk nytt navn

Familien måtte videre, og havnet etter tre måneder på flukt til slutt i Steinkjer. Kunkush ble tatt hånd om av en tysk dyrevernorganisasjon, Frieden für Pfoten (fred for firbente), som arrangerte en pengeinnsamling for den tilsynelatende herreløse katten.

Kunkush havnet etterhvert i Berlin, hvor fikk han mat, medisiner og vaksiner, en egen blogg og ikke minst et nytt navn: Dias.

Mattilsynet i Trøndelag har godkjent at alle papirer, tester og vaksinasjoner er i orden.

– Fordi katten har hatt et lengre opphold i et annet EU-land måtte vi godkjenne den. Men Kunkush har tydeligvis fått all den behandling som trengs, sier avdelingssjef i Mattilsynet, Ludvig Sjaastad.

Familiegjenforening

Internasjonale medier som amerikanske ABC News og tyske Focus har skrevet om den herreløse katten, som også er behørig omtalt på Facebook og Twitter. Trønder-Avisa snappa opp historien og greide å koble katten og familien. Torsdag kom Kunkush endelig hjem til familien. Hjem til Steinkjer. Fra Mosul.

Suva og Kunkush

Suva Al Alaf og Kunkush møtes for første gang siden han forsvant under flukten fra Irak

Foto: Tariq Alisubh / NRK