NRK Meny
Normal

692 000 så første episode av «Mammon 2»

Færre så sesongåpningen av «Mammon 2» sammenlignet med første sesong. – Seertallene på TV betyr fortsatt mest, men de betyr mindre enn før, sier NRKs analysesjef.

Mammon - sesong 2

POLITISK MAKTKAMP: Trond Espen Seim og Ingar Helge Gimle utgjør kjernen i en sterk konflikt mellom Norges statsminister og finansminister i en Høyre-regjering.

Foto: Glenn Meling / NRK

Mesternes mester

REKORD: For syvende gang møtes idrettsstjerner til kamp i «Mesternes Mester». 1, 19 millioner fikk med seg premieren på programmet.

Sjef for NRK Analyse, Kristian Tolonen.

FORSKYVING: – At folk forskyver TV-seeingen blir veldig fort tydelig med en drama-serie som «Mammon», sier sjef for NRK Analyse, Kristian Tolonen.

Foto: Iakob Prebensen

692 000 seere fikk med seg første episode av «Mammon 2». Til sammenligning så 996 000 den aller første episoden av «Mammon» på lineær TV for to år siden.

Men det endelige seertallet vil sannsynligvis bli betraktelig høyere. Det har vært store endringer i publikums TV-vaner de to siste årene, og stadig flere ser norske og utenlandske dramaserier i opptak eller på nett-TV.

Derfor er det ennå for tidlig å si hvordan andre sesong av «Mammon» gjør det i forhold til sesong én.

– Vi kommer til å få et begrep om hvor mange som har sett første episode av «Mammon 2» om én uke, sier Kristian Tolonen, NRKs analysesjef.

– Hva forteller det oss at 692 000 så første episode på lineær TV?

– Det forteller mesteparten av det totale tallet. Det er vanskelig å se for seg at det kommer 700 000 nye seere, men det totale seertallet kan fort øke med et par hundre tusen, sier Tolonen til NRK.

Tendensen er at seere gjerne venter med å se drama-serier, mens underholdningsprogram i større grad konsumeres når de faktisk blir sendt på TV.

– Ta for eksempel «Mesternes Mester», som er et underholdningsprogram i beste sendetid. De hadde nærmere 1,2 millioner seere, og har aldri hatt et bedre premieretall, sier Tolonen.

NRK-programmet «Anno» hadde også premiere i helga. Premieren på fredag hadde 805 000 seere, mens episode to hadde 826 000 og episode nummer tre hadde 891 000 seere.

Mest sett på NRK i uke 53

Program

Tusen seere

Markedsandel

Mesternes mester

1188

66,4

Langrenn: Tour de Ski: Sprint, kv og m

1126

72,8

Langrenn: Tour de ski: 5 km jaktstart k

1051

82,3

Langrenn: Tour de Ski: Fellesstart menn

955

75,2

Tore på sporet

952

53,5

Sesong én ble millionbutikk

Den kritikerroste førstesesongen av «Mammon» ble en seersuksess for NRK, og hver episode nådde til sammen over 1,2 millioner seere. Serien ble også kjøpt og sendt i en rekke andre land, i tillegg til at det ble laget egne polske og tsjekkiske versjoner.

At serien ble solgt til land som Storbritannia, Tyskland, Sveits og Nederland, førte til en inntekt på 6,5 millioner kroner. Beløpet var dobbelt så stort som summen av alle NRK Dramas salg til utlandet siden 2008.

Inspirert av maktkamp i britiske Labour

I sesong to av «Mammon» pågår det en hard maktkamp innad i den rene Høyre-regjeringen, hvor statsminister og partileder (Trond Espen Seim) og finansminister og partinestleder (Ingar Helge Gimle) er sterke motpoler.

Lederstriden mellom Tony Blair og Gordon Brown i britiske Labour har vært et referansepunkt for brødrene bak den norske serien, Vegard og Gjermund Stenberg Eriksen.

Samtidig opplever landet et voldelig angrep på ytringsfriheten når en kjent politisk kommentator blir myrdet.

Kulturstrøm

  • Franklin begraves i Detroit

    Soulsanger Aretha Franklin begraves i hjembyen Detroit i USA fredag 31. august. Franklin døde av kreft, 76 år gammel. I dagene før begravelsen blir båren til Franklin plassert i museet for Afro-Amerikansk historie i Detroit.

    PEOPLE-ARETHA FRANKLIN/
    Foto: Handout . / Reuters
  • Sterkt om Nina Simone

    Nosizwe Baqwa gjør en sterk tolkning av Nina Simones dramatiske liv i forestillingen «I am Nina», som har gått i flere runder på Nordic Black Theatre i Oslo. Nå sist under Oslo jazzfestival. Her er hun hos oss i NRK og legger igjen en musikalsk perle til oss alle.