54.000 mennesker lagde broderkjeder

Bilder av broderkjeder i alle varianter strømmet inn fra hele landet.

Laster innhold, vennligst vent..

Vi fikk inn 600 flotte bilder av broderkjeder fra hele landet. Hvis vi regner ut i fra et gjennomsnitt på 90 personer per bilde betyr det at 54 000 mennesker var med på Broderkjeden 2014.

En felles kjede ville blitt 26 kilometer lang, det tilsvarer avstanden fra Eidsvoll til Strandlykkja mellom Minnesund og Tangen.

Solberg krysset hender for Norge

Statsminister Erna Solberg tok også tak og ble med i broderkjeden da hun gjestet Norgesglasset på Eidsvoll tirsdag.

– Da de gjorde dette 20. mai 1814 var det nok både et øyeblikk av takknemlighet for det Eidsvollsmennene hadde vært med på, men også en forståelse for at det ville komme tøffe tider for Norge, sier Solberg.

Erna Solberg i broderkjeden

Statsministeren var gjest i Norgesglasset på Eidsvoll. Erna Solberg krysset sine hender, tok tak og ble med i broderkjeden.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK

Samlet hele landet

– Eidsvollsmennene som skrev grunnloven markerte starten på det norske demokratiet. Med broderkjeden viser vi at vi står sammen om demokratiet vårt de neste 200 årene, sier Astrid Galstad, leder for samfunnskontakt ved museet Eidsvoll 1814.

Tirsdag klokken 12.00 samlet Eidsvoll 1814 og Norgesglasset i NRKP1 hele landet i en felles broderkjede.

– Vi synes det er fint at alle i Norge kan ta del i et historisk øyeblikk sammen. Dette er noe alle kan være med på, uansett funksjonsnivå og det er viktig for oss, sa Galstad før det braket løs.

Enkel og symbolsk handling

Pål Plassen

Programleder i Norgesglasset, Pål Plassen, på plass på Eidsvoll for å samle landet i en felles broderkjede.

Foto: Erlend Lånke Solbu / NRK
Broderkjede på Stortinget

Representanter og ansatte på Stortinget var med og dannet broderkjede i vandrehallen.

Foto: Privat

Programleder Pål Plassen i Norgesglasset i NRKP1 fortalte før sending at det var veldig lite som krevdes for å være med.

– Dette er en enkel og symbolsk handling. Man må bare ha en på hver side av seg, krysse armene og ta sidemennene i hendene.

Plassen oppfordret alle til å ta bilder av broderkjedene sine og sende dem inn til NRK.

– Få med antall personer i broderkjeden og hvor dere er i landet. På den måten kan vi forsøke å regne ut hvor lang en felles kjede kan bli, sa han.

Slik teller vi

Vi har basert antallet personer i broderlenken på et gjennomsnitt.

Vi talte antall personer i de første 100 bildene som kom inn, og delte på 100. Det ga oss et gjennomsnitt på 90 personer pr bilde.

Litt før 13.30 var det kommet inn litt over 500 bilder på MMS og Instagram med kodeordet NRK1814.

Broderkjeden ble et verdig punktum

Historiker ved Eidsvoll 1814, Kristoffer Endresen, sier Eidsvollsmennene dannet broderkjeden for å vise at de sto sammen om de grunnleggende verdiene i samfunnet.

– På denne dag er det nøyaktig 200 år siden de lagde broderkjeden. Riksforsamlingen var jo egentlig oppløst, det var mye uenighet og de gikk usikre tider i møte. Noen var bitre fiender da de holdt hender, men de var enige om Grunnloven og de grunnleggende verdiene.

Eidsvollsmennene sa i kor: «Enig og tro til Dovre faller».

– Dovre var et symbol på Norge som var brukt siden middelalderen. Dovre var det mest staute og varige som var i Norge, sier Endresen.

Kulturstrøm

 • Kulturministeren til Ålesund

  Mondag kjem kulturminister Trine Skei Grande til Ålesund, der ho mellom anna skal besøke Balsam, Sunnmørsposten, Sponland foto og Ålesund Kunstfagskole. Statsråden avsluttar i Atlanterhavsparken, der det blir ein gjennomgang av Nasjonal status-prosjektet.

  Atlanterhavsparken i Ålesund
  Foto: Remi Sagen / NRK
 • Idris Elba i «Cats»

  Den britiske skuespilleren Idris Elba er siste tilskudd til rollelisten til den kommende filmversjonen av dansemusikalen «Cats». I filmen skal Elba tre inn i rollen som «skurkenes skurk», den slemme katta Macavity, melder Billboard. Elba slutter seg til en stab som er temmelig stjernespekket: Taylor Swift, Jennifer Hudson og Ian McKellen er allerede om bord. Andrew Lloyd Webbers kattemusikal «Cats» bygger på T. S. Eliots diktsamling «Å nærme seg en katt» fra 1939.

  Luther (series 4)
  Foto: Steffan Hill / BBC 2015
 • 2.250 euro i bot fra biblioteket

  En tysk psykologiprofessor er ilagt en bot på 2.250 euro for å ha levert tilbake bøker til høyskolens bibliotek for sent. Professoren leverte tilbake 50 bøker for sent til biblioteket ved Hochschule Niederrhein i delstaten Nordrhein-Westfalen. Saken har nå havnet i retten. I retten fredag sa forsvareren at professoren anker boten fordi hun mener den er uforholdsmessig høy (NTB).