Hopp til innhold

Flagget vårt kunne sett helt annerledes ut – nå vil Stortinget finne folkets favoritt

Norges flagg fyller 200 år, men visste du at det stod mellom 18 forslag? Nå ber Stortinget folket om å stemme på hvilket flagg de ville ha valgt.

Flagg

Dette var ett av i alt 18 forslag som ble vurdert for 200 år siden.

Foto: (cc) Wikimedia Commons / Stortingsarkivet

Et Norge i rødt, hvitt og blått er ingen selvfølge.

Det var mange og flerfoldige varianter som ble foreslått for 200 år siden. De som skiller seg mest ut er kanskje variantene i grønt og et annet som er mistenkelig likt Englands flagg.

I dag inviterte Stortinget publikum til å stemme på hvilket flagg de ville valgt om de fikk velge igjen.

− Flaggjubileet er ekstra viktig å kunne markere i et år hvor 17. mai-feiringene for mange igjen vil være annerledes fra det vi kjenner.

Tone Wilhelmsen Trøen (H)

Stortingspresident Tone Wilhemsen Trøen sier markeringen av jubileet er viktig.

Foto: Hans Cosson-Eide / NRK

Det sier stortingspresident Tone Wilhelmsen Trøen.

Stortinget har laget en plakatutstilling som vil stå på Eidsvolls plass gjennom hele mai og som kan oppleves utenfor Stortinget i sommer.

På Stortingets nettsider er det nå mulig å stemme på hvilket flagg du kunne ha tenkt deg om vi skulle valgt igjen.

Foreløpig leder dette flagget. Flaggforslag nummer 8 ble i sin tid levert fra representant Christian Magnus Falsen.

Antagelig forslag fra Christian Magnus Falsen

Diagonalt hvitt kors med røde og blå triangler. Den norske løve på rundt, rødt felt i korsets krysningspunkt og fem stjerner rundt sirkelen. Over sirkelen en krone. Antagelig forslag fra Christian Magnus Falsen.

Foto: Illustrasjon fra: http://antipodescafe.org/norgesflagg / Creative Commons Navngivelse 4.0 Internasjonal Lisens

Stortinget: – En del av vårt formidlingsansvar

Historiker Marthe Hommerstad i Stortingsarkivet sier at flagget ofte blir et samtaleemne når de under normale omstendigheter gjennomfører flere omvisninger i Stortinget.

– Da spør vi ofte om hvilket flagg folk liker best. De fleste er veldig bestemte på at vi ikke skulle hatt noe annet flagg enn det vi har.

Personlig røper Hommerstad at hennes favoritt er flagg nummer 8, dersom hun måtte velge et annet flagg enn det vi har.

Da er hun på linjen med folket, for det er det samme flagget som leder med nesten 40 prosent av stemmene.

– Generelt er en del av vårt formidlingsansvar å formidle historien om demokratiets utvikling. Da er flagget en veldig naturlig del av det. Både fordi flagget blir valgt av de folkevalgte og at det er en stor del av historien fra 1814.

Norges flagg inspirert av USA og Frankrike

De opprinnelige 18 forslagene kom fra alle deler av landet.

Jan Henrik Munksgaard er tidligere historiker og er blant dem som kjenner flaggets historie aller best. Han sier det først og fremst var kjøpmenn og skipsredere som kom med forslagene.

Jan Henrik Munksgaard

Jan Henrik Munksgaard er pensjonert historiker og forfatter. Han forteller at fargene i flagget henter inspirasjon fra både USA og Frankrike.

Foto: Vest-Agder-museet

– Det var først og fremst på båter man brukte flagg den gangen, det var veldig lite flagg på land den gang. Det måtte være et særegent flagg som kunne ses og gjenkjennes på avstand, forteller han.

Flagget vi kjenner fra i dag var ett av tre forslag fra en komité i Bergen. Alle forslagene bar fargene rød, hvit og blå.

Fargekombinasjonen er inspirert av USA og Frankrike, forteller Munksgaard.

– Bakgrunnen for det var at det var datidens frihetsfarger. Det amerikanske flagget var rødt hvitt og blått. Vår grunnlov hadde mye til felles med den både den amerikanske grunnlovserklæringen og hadde mye til felles med Frankrike også.

Rød, hvitt og blått – frihetens farger. Men hva så med korset?

– Korset var et gammelt norsk og europeisk kristen symbol. Både Sverige og Danmark hadde også korsede flagg, avslutter Munksgaard.