400.000 bruker tekst-TV hver dag

Bruken av tekst-TV holder seg stabilt, men ungdommen er skeptisk. – Jeg synes det ser utrolig gammeldags ut, sier Eilif Anker Taranrød Tanberg (17).

Flere enn tidligere bruker tekst-tv

GAMMELDAGS: 17-åringene Elise Sæther, Eilif Anker Taranrød Tanberg og Gloria Thavithu synes at tekst-TV er gammeldags.

– Jeg tror det skal være en knapp der det står tekst-TV, sier Gloria Thavithu (17).

Sammen med de to andre 17-åringene, Eilif Anker Taranrød Tanberg og Elise Sæther, er hun lent over fjernkontrollen. De har fått en utfordring: Å finne frem til tekst-TV.

– Det ser utrolig gammeldags ut. Sånn Packman-aktig, sier Tanberg når de har funnet frem blant tastene, og legger til:

– Jeg tror mormor bruker tekst-TV.

– Enkelt og tilgjengelig

Om Tanberg har rett, så er mormoren hans langt fra alene om TV-vanene. Hver dag bruker over 400.000 nordmenn over 12 år NRKs tekst-TV. Det er en svak økning i antall brukere fra forrige år, viser en undersøkelse fra Norstat.

– Jeg tror det handler om enkelhet og tilgjengelighet, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Han tror tekst-TV brukes for å få en kort oppsummering av nyhetene.

– Alternativet er kanskje å starte opp en gammel pc, som bruker lang tid på å komme i gang. Eller kanskje de ikke har smarttelefon. Det er faktisk ikke alle som har det, sier Tolonen.

Slutt hos TV 2

På tirsdag denne uken avsluttet TV 2 sin versjon av tekst-TV, selv om også de hadde rundt 400.000 brukere på sin tekst-TV da de fjernet tjenesten.

– Vi har hatt en stor teknologisk endringsprosess i TV 2, som gjør at vi ikke lenger har kapasitet til å vedlikeholde det som etter hvert er blitt ganske gamle systemer, sier Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2.

Og hadde TV 2 fortsatt med tekst-TV, så ville tilbudet deres neppe blitt brukt av de tre 17-åringene.

Alle tre svarer et klart «nei» på spørsmål om de kommer til å bruke tekst-TV i fremtiden.

– Det kommer jeg aldri til å begynne å bruke, sier Tanberg.

– Da ville vi gått tilbake i tid, sier Sæther.

Kulturstrøm

  • Roses for nytt album

    Artisten og låtskriveren Jenny Hval sier til NRK Kulturstripa at hun gruer seg for å framføre musikken live, fordi det var så krevende å spille inn stemmen. Lørdag spiller hun fra albumet «The Practice of Love» under Ultimafestivalen i Oslo. Albumet hylles både i Norge og internasjonalt. Berusende, mener Independent. Terapeutisk, ifølge The Guardian, og en unik stemme i norsk musikkliv, skriver Aftenposten.

    Jenny Hval
  • Forbyr diett-snakk i sosiale medier

    Instagram og Facebook har innført aldersrestriksjoner på innlegg som omtaler diettprodukter og plastisk kirurgi, melder Sky News. De under 18 år vil ikke få opp enkelte innlegg og andre blir fjernet helt. Årsaken er mental helse.