400.000 bruker tekst-TV hver dag

Bruken av tekst-TV holder seg stabilt, men ungdommen er skeptisk. – Jeg synes det ser utrolig gammeldags ut, sier Eilif Anker Taranrød Tanberg (17).

Flere enn tidligere bruker tekst-tv

GAMMELDAGS: 17-åringene Elise Sæther, Eilif Anker Taranrød Tanberg og Gloria Thavithu synes at tekst-TV er gammeldags.

– Jeg tror det skal være en knapp der det står tekst-TV, sier Gloria Thavithu (17).

Sammen med de to andre 17-åringene, Eilif Anker Taranrød Tanberg og Elise Sæther, er hun lent over fjernkontrollen. De har fått en utfordring: Å finne frem til tekst-TV.

– Det ser utrolig gammeldags ut. Sånn Packman-aktig, sier Tanberg når de har funnet frem blant tastene, og legger til:

– Jeg tror mormor bruker tekst-TV.

– Enkelt og tilgjengelig

Om Tanberg har rett, så er mormoren hans langt fra alene om TV-vanene. Hver dag bruker over 400.000 nordmenn over 12 år NRKs tekst-TV. Det er en svak økning i antall brukere fra forrige år, viser en undersøkelse fra Norstat.

– Jeg tror det handler om enkelhet og tilgjengelighet, sier Kristian Tolonen, analysesjef i NRK.

Han tror tekst-TV brukes for å få en kort oppsummering av nyhetene.

– Alternativet er kanskje å starte opp en gammel pc, som bruker lang tid på å komme i gang. Eller kanskje de ikke har smarttelefon. Det er faktisk ikke alle som har det, sier Tolonen.

Slutt hos TV 2

På tirsdag denne uken avsluttet TV 2 sin versjon av tekst-TV, selv om også de hadde rundt 400.000 brukere på sin tekst-TV da de fjernet tjenesten.

– Vi har hatt en stor teknologisk endringsprosess i TV 2, som gjør at vi ikke lenger har kapasitet til å vedlikeholde det som etter hvert er blitt ganske gamle systemer, sier Jan-Petter Dahl, kommunikasjonssjef i TV 2.

Og hadde TV 2 fortsatt med tekst-TV, så ville tilbudet deres neppe blitt brukt av de tre 17-åringene.

Alle tre svarer et klart «nei» på spørsmål om de kommer til å bruke tekst-TV i fremtiden.

– Det kommer jeg aldri til å begynne å bruke, sier Tanberg.

– Da ville vi gått tilbake i tid, sier Sæther.

Kulturstrøm

 • Legger ned nesten alle butikkene

  Platekompaniet tapte 55 millioner kroner de siste fem årene. Nå legges nesten alle butikkene ned. Kun tre får bestå. De siste ni årene har inntektene falt hvert eneste år. I fjor var salget 345 på millioner kroner, mot 657 millioner i toppåret 2009.

 • Til topps på bestselgerliste

  Få dager etter at Jo Nesbøs nyeste Harry Hole-krim «Kniv» ble lansert i Storbritannia, gikk den til topps på den britiske bestselgerlisten. Det melder NTB. – Det er veldig stas, sier Jo Nesbø i en kommentar. Det er ikke første gang Nesbø har gått rett hjem hos sine britiske lesere: I 2014 toppet han blant annet den generelle listen med «Politi».

  Jo Nesbø
  Foto: Marianne Rustad Carlsen / NRK
 • Turister rundstjålet på museer

  Flere turister ble frastjålet lommebøker og penger på Frammuseet og Kon-Tiki-museet i Oslo. Politiet ser etter tre gjerningsmenn. – Dette har skjedd inne, i områder hvor det ikke var overvåkingskameraer, sier oppdragsleder Håkon Nilsen til NTB.