NRK Meny
Normal

30 år siden historiens største rockekonsert

For nøyaktig tre tiår siden ble veldedighetskonsertene Live Aid arrangert i London og Philadelphia. Det var verdens største satellittoverførte TV-sending. Her er ti minneverdige øyeblikk fra konsertene.

Sir Bob Geldof på Wembley

MANNEN BAK: Bob Geldof tok sammen med Midge Ure initiativ til å holde to store veldedighetskonserter for å sette søkelys på sultkatastrofen i Etiopia.

Foto: DAVID CAULKIN / AP

Det var Bob Geldof og Midge Ure som tok initiativet til Live Aid. To veldedighetskonserter som ble avholdt samtidig 13. juli 1985 på Wembley stadion i London og på JFK stadion i Philadelphia.

Arrangementet varte i 16 timer, inneholdt 70 opptredener og ble sendt direkte på fjernsyn i over 150 land. Rundt 1,5 milliarder mennesker så konsertene der flere av verdens største artister og band spilte.

Det har blitt regnet ut i ettertid at 150 millioner pund, som tilsvarer omtrent 1,87 milliarder kroner, ble donert fra hele verden for å gå til kampen mot sult i Etiopia og Afrika.

Her er ti av de mest minneverdige øyeblikkene.

 • Åpningen

Status Quo fikk æren av å åpne den 16 timer lange Live Aid-konserten med sangen «Rockin' All Over The World», opprinnelig skrevet av John Fogerty.

Det var Bob Geldofs eget ønske at dette skulle være den aller første sangen.

 • Queen

Video Live Aid - før konserten

SCENETEKKE: Freddie Mercury og Queen spilte det som ble kåret til verdens beste rockekonsert på Live Aid i 1985.

Foto: Nyhetsspiller

Rockebandet med Freddie Mercury i front spilte en rundt 20 minutter lang konsert hvor de blant annet spilte «Radio Gaga», «We Will Rock You» og «We Are the Champions». En opptreden som i 2005 ble kåret til den beste rockekonserten i historien.

Ryktene sier at en lydtekniker skrudde opp lyden for at Queen kunne spille høyere enn de andre artistene.

 • U2

U2 var allerede på midten av 80-tallet et av de største bandene i verden. Under deres opptreden på Wembley hoppet sangeren Bono ned fra scenen for å hjelpe sikkerhetsvaktene med å redde tre kvinner ut av publikum, fordi de holdt på å bli klemt i hjel.

Hockeysveisen hans fortjener også en hederlig omtale.

 • Sint Geldof

Initiativtaker Bob Geldof var ikke imponert over hvor lite penger som var samlet inn underveis i konserten, og gikk drastisk til verks da han ble intervjuet av BBC på direkte fjernsyn.

Ryktene skal ha det til at han ytret ordene «Give me your fucking money» til publikum, men det han virkelig sa var « ... fuck the address, let's get the numbers».

Det ga likevel resultatet da gjennomsnittet doneringer etter dette intervjuet lå på rundt 300 pund i sekundet. ​

 • Tom Petty

Det varte ikke lenger enn et halvt sekund, men øyeblikket da Tom Petty viser fingeren mot publikum et minutt ut i sangen American Girl, står igjen som et øyeblikk folk husker fra Live Aid-konserten i Philadelphia.

 • Jagger og Turner

Duett mellom Tina Turner og Mick Jagger på scenen i Philadelphia endte etter hvert i en slags form for stripping. Etter at Mick Jagger fjerner sin egen T-skjorte river han noen minutter senere av skjørtet til Turner.

 • Gjenforeninger

Led Zeppelin-medlemmene, bassist John Paul Jones eller sanger Robert Plant

GJENFORENT: Led Zeppelin hadde ikke spilt sammen på flere år, da de ble gjenforent på Live Aid-scenen. Black Sabbath og The Who spilte også sammen igjen under veldedighetskonsertene. Her bassist i Led Zeppelin John Paul Jones med sanger Robert Plant.

Foto: AMY SANCETTA / AP
US-LIVE AID-PHILADELPHIA-COLLINS

SPILTE PÅ BEGGE: Phil Collins rakk å spille på Live Aid-scenen i både London og Philadelphia, etter å ha flydd med Concord over Atlanteren.

Foto: FRANK MICELOTTA / AFP

Live Aid var også dagen for gjenforeninger. Bandene Led Zeppelin, Black Sabbath og The Who ble denne dagen gjenforent for å spille noen sanger.

The Who nøt tydeligvis stunden og sanger Pete Townshend overså det røde lyset for å spille noen ekstra sanger.

 • Phil Collins

Phil Collins opptrådte på begge konsertene. Etter å ha framført på Wembley i London, ble han flydd med helikopter til flyplassen hvor han tok en Concord over til Philadelphia.

Der spilte han trommer for Led Zeppelin. En konsert som fikk kraftig kritikk og var med på å skade bandets omdømme. Det skriver USA Today.

 • Bob Dylan

LIVE AID PHILADELPHIA 1985

AVSLUTTET FESTEN: Bob Dylan var den siste artisten som skulle spille i Philadelphia før allsangen av «We Are the World». Hans opptreden slo ikke an hos Bob Geldof.

Foto: AMY SANCETTA / Ap

Bob Dylan skulle avslutte konserten i Philadelphia før allsangen av «We Are the World». I stedet for å synge de tre planlagte sangene, valgte han tre mer ukjente sanger. Mellom disse sangene sa han plutselig at folk burde gi noen penger til et annet støttefond. Noe Bob Geldof ikke ble særlig glad for.

Han røk i tillegg en gitarstreng underveis, som gjorde at Ron Wood måtte ofre sin gitar og spille luftgitar i bakgrunnen resten av tiden.

 • Allsang

«Do They Know It's Christmas?» og «We Are the World» har blitt gjenskapt en rekke ganger i løpet av årene, men det er som avslutningssanger i London og Philadelphia de ble fremført først.

Video Live Aid - nyhetssending om konserten
LIVE AID WEMBLEY 1985

FOLKSOMT: 70 000 personer strømmet til Wembley stadion i London og 100 000 til JFK stadion i Philadelphia.

Foto: JOE SCHABER / Ap

Kulturstrøm

 • Lauryn Hill til Oslo

  Artisten Lauryn Hill har lagt til 12 datoer i Europa på sin verdensturné. Nå er det klart at hun også gjør et stopp i Norge 11. desember i Oslo Spektrum. Turneen feirer 20 års jubileet til solodebuten hennes, «The Miseducation of Lauryn Hill». En del av billettsalget går til MLH Fund, som bidrar med støtte til prosjekter innenfor blant annet utdanning og helse ulike steder i verden (NTB). Youtuberen Nerdwriter lagde nylig denne hyllesten av platen.

  Lauryn Hill på Molde jazzfestival
  Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 • Sammenligner Hjorth med Ferrante

  Det skorter ikke på godordene når Vigdis Hjorths roman «Arv og miljø» omtales av den britiske avisen The Guardian. Hjorth-romanen blir trukket fram av den britiske storavisen som en av de beste europeiske romanene som er på vei ut på det engelskspråklige markedet. Avisen omtaler boken som et kontroversielt familiedrama som har fått mye kritikerros hjemme, og spør om Hjorth kan bli den nye Ferrante på det engelske markedet. NRKs anmelder beskrev boka som rasende og klok, skjelvende og stringent da den kom, les anmeldelsen her (NTB/NRK).

  Vigdis Hjorth Arv og miljø
 • Malte Skei Grande på Listhaug-vegg

  Natt til onsdag kom et nytt gatekunstverk opp på stedet i Bergen der bildet av Sylvi Listhaug hang. Denne gang av kulturminister Trine Skei Grande (V). Det er ikke den samme gatekunstneren som står bak, skriver Bergens Tidende.