Hopp til innhold

10 ultimate sommerdrinker

Pinacolada og paraplydrinker fra 80-tallet er ut. I stedet velger vi friske og enklere drinker med lime og andre sitrusfrukter. Her er sommerens ti beste!

Drink
Foto: Geir Evensen / NRK

- Folk kjøper mer drinker nå om sommeren, fastslår Monica Roy, daglig leder og bartender på Café con Bar i Oslo. Vi møter henne bak bardisken, i ferd med å lage stedets nye oppfinnelse på drink-fronten: Den ananas-baserte sommerdrinken Pinaplina.

Som svenske er Monica opptatt av nordmenns drink-vaner i forhold til hvordan det er i Sverige.

- Nordmenn er mer tradisjonelle når det gjelder valg av drinker, og henger litt etter trendene i andre land, mener hun, og peker spesielt på Mohito. Den cubanske mynte-drinken har for lengst gått av moten hos Söta bror, men er fortsatt svært populær blant barvankerne her hjemme.

- Men pinacolada og åttitallets parapplydrinker har vi heldigvis sluttet å selge!

Vi fikk Monica Roy til å sette opp en liste over sommerens ti beste drinker og cocktails. Her er de ti, i tilfeldig rekkefølge:

1. Strawberry Daquiri

Jentenes favoritt, og så populær at den er vanskelig å komme utenom. Jordbær er jo dessuten den selvskrevne norske nasjonalfrukten. Lages av rom, sukker og friske jordbær.

Monica Roy, bartender
Foto: Geir Evensen / NRK

 

2. Caipirinha

Den brasilianske nasjonaldrinken har gjort lykke også her til lands de siste årene. Enkel, syrlig og god: Kun presset lime, sukker og cachaça (uttales ’katsjasa’). Om du ikke har, kan du bytte med rom, og bruker du vodka i stedet, blir det en caipiroska.

3. Long Beach Ice Tea

En av de mest trofaste gjengangerne hos norske bargjengere er Long Island Ice Tea. Her er en sommerlig variant, med tranbærjuice i stedet for cola. Dette er den sterkeste drinken det er lov å servere i Norge, med 5 cl alkohol.

4. White Russian

Udødeliggjort gjennom filmen ”The Big Lebowski”. Egentlig en helårsdrink, men med kandiserte kirsebær som pynt funker den som bare det om sommeren. Russisk vodka, kaffelikøren Kahlúa og melk/fløte.

5. Mohito

En av de aller mest populære valgene de siste årene, til bartendernes frustrasjon – den cubanske drinken er både tidkrevende og vanskelig å lage riktig. Men mynteblader, lime og rom har vist seg å være en uimotståelig kombinasjon.

6. Mimosa

I Sverige og andre land har Mohito vært ”ut” en stund. Nå er det i stedet drinker med sjampanje som ingrediens som gjelder. Mimosa er en sommerlig kandidat som består av sjampanje blandet med en klunk appelsinjuice.

7. Gin Gurk

Gin & tonic – eller bare ’GT’ – er en cocktail som aldri går av moten. Imidlertid kan det være behov for å variere litt.

En undervurdert måte å gjøre det på er å legge en tynn skive agurk oppi. Gir akkurat nok smak til at det føles nytt – og sommerlig!

8. Lynchburg Lemonade

Det er ikke tilfeldig at så mange sommerdrinker inneholder sitrusfrukter. En variant av den klassiske lemonaden er Lynchburg, som bruker kun Jack Daniel’s cointreau. Sammen med ferskpresset sitron og Sprite har du en garantert forfriskning.

9. Sex on the Beach

I motsetning til pinacolada holder denne syden-cocktailen stand, til tross for det noe harry navnet. Vodka, ferskenlikør, appelsin- og tranbærjuice er blant ingrediensene som gjør dette til en av sommerens favorittdrinker.

10. Pinaplina

Den siste drinken er bartenderen på Café con Bar sin egen kreasjon, som har blitt populær denne sommeren. Med utgangspunkt i caipirinha, men med ananas i tillegg til lime, og brun rom i stedet for cachaça. Den fulle oppskriften finner du i faktaboksen til høyre.

 

Kulturstrøm

  • R.E.M.-vokalist donerer tekst

    R.E.M.-vokalist Michael Stipe har donert den håndskrevne teksten av «Nightswimming» til en nettauksjon for å støtte arbeidet til Leger uten grenser sitt arbeid i Gaza. Det opplyser bandet på sin Facebook-side.

    I skrivende stund har auksjonen mottatt et bud på 3200 dollar, rundt 33.800 kroner, for verket.

  • «Sjelløst og kommersielt»

    I snart 30 år har Banksy markert seg som en geriljakunstner på siden av kunstinstitusjonen, men når Økernsenteret i Oslo nå presenterer konseptet «The Mystery of Banksy: A Genius of Mind», rommer ikke utstillingen et eneste originalt Banksy-verk, kun reproduksjoner og kopier.

    – Jeg ville mye heller ha bladd meg igjennom en tykk bok med gode reproduksjoner enn å vandre rundt i denne kunstige og überkommersielle scenografien, skriver NRKs kunstkritiker Mona Pahle Bjerke om kunstutstillingen «Mysteriet Banksy» ved Økernsenteret.