«Kritisk» mange norske filmer lages i utlandet

Nesten halvparten av alle norske filmer som kommer i 2014 blir spilt inn i utlandet. – Bransjen kan ødelegges på et par år, sier Norsk Filmforbund.

Karsten og Petra på vinterferie

«Karsten og Petra på vinterferie» blir spilt inn delvis i Ungarn, på grunn av de gunstige incentivordningene i landet.

Foto: JON-ARE BERG-JACOBSEN

Død Snø (Foto/Copyright: Sveinung Svendsen/Euforia Film)

Død Snø 2, som er regissert av Tommy Wirkola, får sin premiere på den internasjonale filmfestivalen Sundance. Filmen er spilt inn på Island.

Den norske barnefilmen «Karsten og Petra på vinterferie» viser idylliske norske vinterlandskaper, men i mange av scenene er virkeligheten en annen.

Filmen, som er basert på de populære bøkene av Tor Åge Bringsværd, er nemlig spilt inn i delvis Ungarn, fordi filmarbeidere der er billigere.

I tillegg har Ungarn en incentivordning som gjør at ungarske myndigheter betaler hele 20 prosent av utgiftene.

– Det er klart det er kritisk

Daglig leder i Norsk filminstitutt, Lars Magnus Sæthre, snakker på vegne av filmarbeiderne når han sier det er mørke tider for norsk filmbransje.

– Filmarbeiderne sier at den norske bransjen vil kunne ødelegges i løpet av et par år. Så det er klart at det er kritisk, sier Sæthre til NRK.

10 av 24 spilt inn i utlandet

Karsten og Petra er heller ikke de eneste som drar ubemerket til utlandet i løpet av neste år.

Ifølge tall NRK har fått tilgang til fra Norsk filminstitutt blir hele 10 av de kommende 24 norske filmene neste år spile helt eller delvis inn i utlandet.

«Søvngjengeren» (USA), «Død Snø 2» (Island) og «Miss Julie» (Irland) er eksempler på noen av filmene som blir spilt inn i land der det er billigere å lage film.

– Smertefullt å dra til Island

«Død Snø»-regissør Tommy Wirkola er en av filmskaperne som har tatt turen utenlands for å få visjonene sine festet til filmlerretet. Men han gjorde det ikke med et smil om munnen.

Thorild Widvey

Kulturminister Thorild Widvey vil vurdere incentivordninger for å lokke norsk film tilbake til Norge.

Foto: Grøtt, Vegard / NTB scanpix

– Det er synd og skam. Jeg synes det var veldig smertefullt å dra til Island for å «fake» Nord-Norge, sier Wirkola til NRK.

Nå sier kulturminister Thorhild Widvey at regjeringen vil se på støtteordninger for å holde norsk film i Norge.

– Vi vet at de (bla. Irland og Ungarn, journ.anm.) har incentivordninger, og det er en av de ordningene vi vil vurdere, sier Widvey til NRK.

Kulturstrøm

 • Ny skeiv samisk organisasjon

  I går ble det etablert en ny skeiv samisk organisasjon. Garmeres – Queer Sami Organisation er en organisasjon av og for skeive samer på tvers av landegrenser, og skal jobbe for skeive samers rettigheter. Garmeres er sørsamisk for stolt.

  Garmeres skeive samer
  Foto: Stina Aletta Aikio
 • «The Cars»-vokalist funnet død

  Ric Ocasek, mest kjent som vokalisten i bandet «The Cars», er blitt funnet død i leiligheten sin på Manhattan. Det opplyser politiet i New York til nyhetsbyrået AP. Det skal ikke være noen tegn til at 75-åringen ble utsatt for noe kriminelt.

  Ric Ocasek
  Foto: Richard Shotwell / Richard Shotwell/Scanpix