- Obama vil åpne helt nye dører

Musikeren Lauren Waaktaar-Savoy, gift med Aha-artisten Pål Waaktaar-Savoy, engasjerte seg i sterkt i presidentvalgkampen.

Savoy live Øya 2004
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Lauren Waaktaar-Savoy

Lauren Waaktaar-Savoy er godt fornøyd med valgresultatet.

Foto: Johansen, Erik / SCANPIX

Rundt midnatt New York-tid satt en spent norsk-amerikansk artist foran TV-en for å få med seg Barack Obamas vinnertale til det amerikanske folk.

- Nå må vi være raske! Obama har akkurat entret scenen og skal tale til folket – og DET har jeg bare nødt til å få med meg, sier Lauren Waaktaar-Savoy til NRK Kulturnytt.

Hun er overlykkelig over valgresultatet og mener USA er klar for en totalrenovering.

- Amerika er som huset til dine besteforeldre som ikke har blitt renovert siden 1970 og har gamle IKEA-møbler. Det fungerer enda, men huset trenger ny maling og en arkitekt som kan friske det opp. Obama er den arkitekten.

Deltok i Obama-kampanjen

Lauren jobber med ny plate og bor dels i USA og i Norge med sin A-ha-ektemann Pål Waaktaar-Savoy. I innspurten av valgkampen deltok hun aktivt for å mobilisere velgere gjennom Obamas store nettkampanje.

- Jeg meldte meg på kampanjen på nettsiden hans, og ble en del av et telefonteam som enkelt og greit ringte rundt til folk, forteller Lauren Waaktaar-Savoy til NRK.

Hun mener Obama som president vil endre helt på amerikansk identitet og selvfølelse, og ikke minst at han vil det påvirke kulturlivet.

- Jeg tror dette er det første skribenter og kunstnere nå vil tenke på nå, og som artister er det dette de vil uttrykke, sier Waaktaar-Savoy.

Obamas valgkamp mobiliserte skuespillere, musikere og andre kunstnere på en helt ny måte. Kjendiser har de bedt det amerikanske folket om å stemme , og Barack Obama fikk omfattende kjendisstøtte i sangen ”Yes we can” av Will.i.am fra gruppen Black Eyed Peas.

Kulturstrøm

 • Knallgod science fiction

  – Med sin virkelighetsnære fremstilling av teknologi og fysikk, samt et interessant galleri av rollefigurer, har «The Expanse» satt en ny standard for hva vi kan forvente av sci-fi i TV-ruta, skriver seriekritiker Marte Hedenstad om den sjette og siste sesongen. Hun gir den terningkast 5 hos Filmpolitiet.

  SISTE REIS: Mannskapet ombord på Rocinante i den siste sesongen av «The Expanse».
  Foto: Amazon Prime Video.
 • The Beach Boys og Duran Duran til Lillestrøm

  I mai og juni skal størrelser som Duran Duran og The Beach Boys rykke inn på en parkeringsplass i Lillestrøm – som del av en ny konsertserie kalt Sommerstemning.

  Stjernene stiller på den store parkeringsplassen utenfor Nova Spektrum, tidligere kjent som Norges Varemesse. Der er det rom for 8.000 publikummere.

  Bak Sommerstemning står TADC Norway, som drives av Jon Enger, Edward Janson og Chris Rotenius og er en del av TADC-konsernet med selskaper i Sverige og Danmark (NTB).

 • Fosse donerer privatarkiv til NB

  Nasjonalbiblioteket opprettar eit eige Fosse-arkiv. I løpet av 2021 fekk Nasjonalbiblioteket i alt 28 boksar med privatarkivmateriale frå Jon Fosse. Materialet blei tidlegare oppbevart ved Nynorsk kultursentrum, som lenge arbeidde for å etablere eit permanent Fosse-arkiv

  Arkivet omfattar alt frå brev, notat og manuskript til klipparkiv, fotografi, kassettar, CD-ar og videoar. I tid strekker det seg frå då Fosse fekk sitt første innlegg på trykk i Norsk Barneblad i 1973, heilt fram til i dag.

  Her kan du sjå nokre eksempel: Jon Fosse-manuset som forsvann

  Jon Fosse ser på klipparkiv på Nasjonalbiblioteket
  Foto: Gorm K. Gaare / Gorm K. Gaare