Hopp til innhold
Urix forklarer

Derfor er dette en gavepakke til Trump-kampanjen

Clinton-kampanjen er i krisemodus. De svarer ikke på spørsmål, og ble opplagt tatt like mye på senga som alle andre her.

Campaign 2016 Black Activists Clinton Hillary Clinton

Fredag kveld ble det klart at FBI gjenåpner etterforskningen av Hillary Clintons epostbruk.

Foto: Andrew Harnik / Ap

FBI-sjefen bestemte i går at etterforskerne skal se på nye eposter som har dukket opp i forbindelse med en annen sak.

James Comey har sendt en brev til kongressens ledere, som de fikk i ettermiddag. Han utdyper ikke hvor de har funnet de nye epostene, og heller ikke hvor lang tid granskingen kan ta.

Ifølge New York Times ble funnet gjort i etterforskningen av tidligere kongressrepresentant Anthony Weiner. Han, som nå er separert fra Clintons nærmeste rådgiver Huma Abedin, har sendt intime bilder til forskjellige kvinner.

Svarte ikke på spørsmål

FBI-sjefen anbefalte i juli ikke å forfølge epostsaken med tiltalte, men gjenopptar nå etterforskningen for å se om lover er brutt og om det er eposter med sensitivt eller klassifisert materiale i det nye funnet.

Clinton landet i vippestaten Iowa rett før kl. 20 norsk tid. Hun tilbrakte 25 minutter i flyet før hun kom ut, men svarte ikke på spørsmål som ble ropt til henne.

Hun nevnte heller ingenting om den nye utviklingen da hun holdt et velgermøtet fredag ettermiddag. To timer senere ba Clinton-kampanjens sjef FBI om å komme med flere opplysninger.

Denne dramatiske utviklingen gjør at Hillary Clinton igjen er på defensiven. Alle spørsmål rundt epostbruken hennes bringes opp på nytt.

FBI skriver at de ikke vet om de nye epostene har noen betydning. Comey sa under ed i sommer at han skulle holde kongressen underrettet og når han nå ble kjent med nye opplysninger, var han pålagt å informere.

Epostene kommer ikke fra hennes private server og har ikke blitt gjennomgått tidligere, ifølge amerikanske tjenestemenn. FBI har ingen nye vitner eller dokumenter som tyder på at noe kriminelt har skjedd.

Kommentatorer her i USA mener FBI-sjefen ikke ville ha gjenopptatt etterforskningen med mindre det er som noe trenger en alvorlig granskning.

Donald Trump berømmer FBI for å rette den grove feilen de gjorde ved å henlegge saken.

Gavepakke

Dette er en gavepakke til Trump-kampanjen, som kjører på at Hillary Clinton er uærlig og korrupt, og ikke kan ta med dette regimet inn i Det hvite hus.

Epostssaken har versert siden mars 2015. Hun risikerer nå å bli straffeforfulgt, men det betyr ikke at hun må trekke seg.

De fleste velgere her har allerede gjort seg opp en mening om de har tillit til Clinton, som gjentatte ganger har beklaget og sagt at det var en feil å bruke privat epostserver.

Hun har samtidig sagt at hun ikke har brutt noen regler.

Det er likevel ventet at denne saken er en ny «oktoberoverraskelse», som vil dominere valgkampen de elleve dagene som er igjen. Meningsmålingene viser at det strammer seg til elleve dager før valget, men Clinton har fortsatt en ledelse på rundt fem prosentpoeng, ifølge gjennomsnittsberegninger gjort av RealClearPolitics.

Representanthusets leder Paul Ryan (R) mener Clinton ikke kan få flere graderte sikkerhtesbriefer før saken er ute av verden. Skulle FBI gå videre med en tiltale, justisdepartementet følge opp, og hun blir vinneren av valget, kan det være at kongressen stiller presidenten for riksrett slik Bill Clinton ble.

SISTE NYTT

Siste nytt