NRK Meny
Normal

- Kunst ble dumpet av operaen

Da Den norske opera flyttet til Bjørvika, ble kunstverk fra operaens samling solgt på auksjon sammen med interiør og antikviteter.

Direktør Bernt Bauge mottar Operafondets pris

Direktør i Den norske opera og ballett Bernt Bauge da han mottok Operafondets pris fredag.

Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Bilder av blant andre Vebjørn Sand, Anne Lise Knoff og Vanessa og Maureen Baird ble solgt for priser mellom 2000 og 12 000 kroner.

- Billigsalg

Kunstsamler Petter Snare kaller det dumping av anerkjente kunstnere, og mener bildene i det minste burde kommet andre offentlige bygg til gode.

- Kunst kjøpt for skattebetalernes penger skal ikke uten videre omsettes på billigsalg på en auksjon, sier Snare.

(artikkelen fortsetter under bildet)

Kunstneren Vebjørn Sand foran et av sine malerier.

Kunstneren Vebjørn Sand foran et av sine malerier.

Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Vanessa Bairds originalmaleri, «Fra en danseforestilling», er en av bildene som gikk under klubben i mars. Det ble bestilt som plakatmotiv for en operaforestilling.

Snare mener operaen kunne fått opp mot hundretusen kroner for kunstverket.

- Ikke plass

Operadirektør Bernt Bauge begrunner avgjørelsen med at arkitekturen i den nye operaen gir lite rom for kunstobjekter utover det som er den integrerte kunsten.

- Vi hadde for mye i forhold til hva vi kan nyttiggjøre oss, sier Bauge.

Han sier videre at det skal utarbeides en plan for de interne områdene, der publikum normalt ikke har tilgang. Der vil en stor del av kunstsamlingen, som er igjen, få plass.

- Ingenting av det som har vært synlig kunst for publikum i den gamle operaen er solgt, forteller Bauge.

Kulturstrøm

 • Dokumentar: Avijii

  Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Se dokumentaren her:

  Sv. dokumentar. Allerede som 23-åring var svenske Tim Bergling en av verdens mest kjente og populære DJ-er. Våren 2013 dro han på turné i Australia der han trakk fulle hus. Overskuddet gikk til et veldedig prosjekt, "House for Hunger".
 • Feirer 92 år med Shaggy og Kylie

  Britenes dronning Elizabeth markerer sin 92-årsdag med konsert i London lørdag kveld. På scenen står blant andre Sting, Tom Jones og Jamie Cullum. Også Kylie Minogue, Shaggy og Craig David skal opptre på dronningens bursdagsfest (NTB).

  Video Direkte fra parlamentet
  Foto: Nyhetsspiller