Hopp til innhold

- Bjørneboe kunne virke usolidarisk

Bokprogrammet i kveld: Anne Grete Preus vil røske litt i kultstatusen Jens Bjørneboe har fått, mens Tore Rem maler psyken hans ut i sin biografi. Er det umulig å fange en personlighet mellom to permer?

Anne Grete Preus, synger Bjørneboe

Anne Grete Preus synger Bjørneboe

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Se Bokprogrammet om biografier: Bokprogrammet i Nett-TV

- Jeg opplever ham som en menneskevenn. En som stod på individets side, men som en veldig kompleks person, sier Anne Grete Preus om Jens Bjørneboe i kveldens Bokprogrammet.

Tore Rems biografi om Jens Bjørneboe har fått enorm oppmerksomhet i høst.

Anne Grete Preus har vært opptatt av Bjørneboe og hans tekster i hele sin karriere. Samtidig som hun selv gjorde et opprør da hun leste hans romaner som ung, forholder hun seg litt måpende til den kulten som har oppstått rundt hans person.

- Jeg husker at jeg også oppfattet Jens Bjørnebo som en rebell som stilte seg utenfor. Det var også noe usolidarisk over holdngen hans, sier hun.

Anne Grete Preus vokste opp med lærer-foreldre, og fikk ingen oppfordringer om å lese antroposofen Bjørneboes romaner.

Hans motstand mot sosialdemokratiet og enhetsskolen ble oppfattet som høyreorientert kritikk, sier Anne Grete Preus. Hun ble opptatt av det sammensatte i hans samfunnsopprør.

Et umulig prosjekt?

Tore Rem: Sin egen herre - en biografi om Jens Bjørneboe

Tore Rem har skrevet biografi om Jens Bjørneboe. 2009

Til tross for at det allerede finnes en biografi om kultforfatteren, har Rem valgt å skrive en ny. Hvorfor? Er det slik at vi egentlig helst vil lese om det vi allerede vet noe om?

Marianne Egeland, førsteamanuensis ved Institutt for lingvistiske og nordiske studier ved Universitet i Oslo er kritisk til om det i det hele tatt er mulig å fange et menneskes personlighet mellom to permer.

Å fange et menneskes personlighet er like lett som å berøre regnbuen.

Virginia Wolf

Biografi om synske Westerlund

Anna Elisabeth Westerlund, Norges mest kjente, synske person får sin biografi skrevet av professor Bente Alver som har forsket på "kloke mennesker" gjennom tidene. Westerlund var en av dem som donerte hjernen sin til forskning.

Svenske Herman Lindqvist er en av vår tids store biografer, elsket av mange lesere. Men, betyr det dermed at han kan skrive om hvem som helst, også personer de færreste har hørt om?

Hans Olav Brenner spør Anne Grethe Preus og Tore Rem har forskjellig forhold til Jens Bjørneboe.

Hans Olav Brenner spør Anne Grete Preus og Tore Rem om de har det samme bildet av hvem Jens Bjørneboe var.

Foto: Hasse Søderstrøm / NRK

Bokprogrammet tar for seg tre svært ulike biografier og programleder Hans Olav Brenner utfordrer forfatterne: Er personen som skriver blitt viktigere enn den som blir biografert?

Kulturstrøm

 • Norsk dokumentar fikk pris på italiensk festival

  Regissør Emilie Beck fra Horten var blant prisvinnerne på festivalen Bergamo film meeting, som ble avsluttet søndag.

  Beck fikk prisen for dokumentarfilmen «Veien hjem» om en norsk kvinne som er adoptert fra Sri Lanka.

  Hun har lengtet etter sin biologiske familie, men letingen gir henne ikke den sinnsroen hun hadde håpet. I stedet blir det en jakt som avslører hemmelighold og løgner knyttet til utenlandsadopsjon.

  Spanske Irene M. Borrego fikk pris i samme kategori for filmen «The visitt and a secret garden».

  (©NTB)

 • Taylor Swift åpnet turne foran 80.000 i Arizona

  Den amerikanske artisten Taylor Swift har lagt ut på ny USA-turne som åpnet fredag i Glendale i Arizona, der hun spilte for 80.000 tilhengere. Det er hennes første turne på fem år.

  Swift bød på 44 sanger og 10 kostymeskift i en konsert som varte i tre timer og et kvarter, skriver BBC.

  I alt skal Swift til 27 steder i USA før hun avslutter i Los Angeles 5. august. Etter planen skal Swift ut på internasjonal turne etter runden i USA, men spillesteder og datoer er ikke kjent. Blant artistene som skal spille med Swift, er norske Girl in Red, Marie Ulven.

  Taylor Swift er blant verdens ti best betalte i underholdningsbransjen, ifølge Forbes.

  Taylor Swift - The Eras tour - Arizona
  Foto: Ashley Landis / AP