Hopp til innhold

Norges mest kjente synske

Anna Elisabeth Westerlund er Norges mest kjente synske person, og har hjulpet mange pårørende til å finne sine savnede. Forfatter Bente Alver har fulgt den spesielle kvinnen og vil bevise at det finnes "en sjette sans".

Anna Elisabeth Westerlund.

Anna Elisabeth Westerlund mente at alle kunne utvikle synske evner.

Foto: Stig Næss/VG / Scanpix

Se Bokprogrammet om biografier: Bokprogrammet (20.10.09)

Les også: Bokanmeldelse "Anne Elisabeth Westerlund"

Les også: - Bjørneboe kunne virke usolidarisk

Westerlund donerte hjernen sin til forskning. Bente Alverer er forfatter og professor i Folkloristikk ved Universitetet i Bergen. Hun har forsket på såkalte "kloke mennesker", og på avdøde Anna Elisabeth Westerlund.

- En sans alle har

Alvers bok "Anna Elisabeth Westerlund", handler om den synske kvinnen. Westerlund skal ha prøvd sterkt å bevise vitenskapelig at det å være synsk er en sans som alle har, men få utvikler.

- Jeg tror at Westerlund klarte å utvikle en sjette sans, men jeg kan ikke forklare hva det egentlig er. Nå samler jeg dokumentasjon om dette, og kanskje vi får svar en gang i fremtiden, sier Alver.

I 1985 laget NRK et program hvor Westerlund snakker om livet som synsk. Du kan se det i nett-tv her:

Se video:

Anna Elisabeth Westerlund (1:3)

Anna Elisabeth Westerlund (2:3)

Anna Elisabeth Westerlund (3:3)


Hjalp politiet

Mange krysser grensen for det som er normalt når de opplever at familie eller venner forsvinner, og Westerlund har hjulpet mange pårørende.

Politiet brukte Westerlund til å lete etter savnede personer i ca 20 saker på 1980-tallet, etter at pårørende ville at hun skulle bli trukket inn i letingen. Bente Alver har fulgt den synske kvinnen gjennom hennes arbeid i en årrekke frem til hun døde i 1995.

Alver var blant annet med henne da hun satt på sitt faste rom på Hotel Norge i Bergen - rom 708 - og prøvde å "se" hva som hadde hendt i en forsvinningsak. Her kan du høre lydklipp som ikke har blitt offentliggjort tidligere:


Hør: Radiodokumentaren: Kva skjedde på rom 708?

Se video:

Synskhet i Vestlandsrevyen (09.10.09)

Alver om å jobbe med Westerlund (Sveip 06.10.2009)

Bokprogrammet (20.10.09)

Podkast Bokprogrammet

nrkbok på Twitter

Kulturstrøm

  • Gustav Klimts siste maleri solgt på auksjon

    Maleriet «Portrait of Miss Lieser» av den østerrikske kunstneren Gustav Klimt ble solgt på auksjon i Wien for 30 millioner euro, som tilsvarer rundt 350 millioner kroner.

    Klimt startet på portrettet i 1917, og det skulle bli hans siste maleri før han døde året etter. Han fikk aldri gjort det helt ferdig.

    Maleriet var savnet i nesten 100 år før det dukket opp på auksjonshuset i Wien tidligere i år, skriver BBC.

    Det har vært flere debatter om hvem kvinnen på bildet er, og hva som skjedde med bilde under 2. verdenskrig.

    Auksjonsleder Michael Kovacek, co-administrerende direktør for Kinsky Auction House taler ved siden av Claudia Moerth-Gasser, Klimt Expert, i begynnelsen av en auksjon for den østerrikske kunstneren Gustav Klimts portrett ble auksjonert ut.
    Foto: Reuters
  • Begravelses-musikal basert på Løvlands sanger.

    I september kommer begravelses-musikalen «You Raise me up» på Lillestrøm kultursenter, i samarbeid med komponist Rolf Løvland, skriver de i en pressemelding.

    Musikalen er en romantisk dramakomedie som utspiller seg i et begravelsesbyrå. Lisa Stokke og Øyvind Boye Løvold spiller hovedrollene.