Frp-politiker vil demonstrere utenfor rådhuset fordi partiet ikke får ordføreren

Frp-politikere på Osterøy raser over å bli satt på sidelinjen etter valget. De tar til orde for omvalg og demonstrasjoner mot partiene som forhandler om makten.

Osterøy rådhus

SKAL FORHANDLE: Sp, Høyre, Venstre, KrF og MDG møtes tirsdag kveld på rådhuset til forhandlinger om makten i Osterøy kommune. Utenfor kan de bli møtt av folk som demonstrerer mot at Frp ikke får styre kommunen.

Foto: Leif Rune Løland / NRK

Frp gjorde et godt kommunevalg på Osterøy, og gikk frem 3,9 prosentpoeng til 25 prosents oppslutning.

Men selv om hver fjerde velger på Norges største innlandsøy ville ha Frp til makten, må de se langt etter noen ordførerinnsettelse av toppkandidat og nåværende varaordfører Alf Terje Mortensen.

Det har falt mange innbyggere i kommunen nord for Bergen tungt for brystet.

I Facebook-gruppen «Vi oss som vil ha en folkevalgt Alf Terje Mortensen som ordfører på Osterøy», som så langt har samlet rundt 300 medlemmer, har også flere Frp-politikere engasjert seg.

I gruppen er det kommet forslag om å demonstrere foran rådhuset når Sp, Høyre, Venstre, KrF og MDG tirsdag kveld møtes til forhandlinger.

Siren Tyssebotn, nyvalgt Frp-representant i kommunestyret, skriver i gruppen at hun støtter forslaget om å demonstrere.

– At Alf Terje er skjøvet ut er urettferdig. Frp vant valget, men likevel bryr ikke de andre seg om det, sier Tyssebotn til NRK.

Demonstrasjon Osterøy

STØTTER DEMONSTRASJON: Siren Tyssebotn (Frp) skrev i den åpne Facebook-gruppen at hun støttet demonstrasjon utenfor rådhuset. Gruppen er siden blitt lukket, men har rundt 300 medlemmer.

Foto: Skjermdump fra Facebook

Sp får trolig ordføreren

Senterpartiet gikk mest frem på Osterøy, og økte oppslutningen fra 8,4 til 20,1 prosent fra forrige kommunevalg. Mye tyder på at deres toppkandidat, Lars Fjeldstad, blir ordfører, ifølge NRKs kilder.

– Dette blir det første reelle forhandlingsmøtet, sier sittende ordfører Jarle Skeidsvoll (KrF) om kveldens møte.

Skeidsvoll sier han har et ønske om å fortsette, selv om han måtte se KrF falle fra 15,6 til 11,1 prosents oppslutning.

Partioppslutning i Osterøy

25,0 %
1077 røyster
20,1 %
869 røyster
14,0 %
604 røyster
13,8 %
595 røyster
11,1 %
480 røyster
6,8 %
294 røyster
5,0 %
215 røyster
4,2 %
179 røyster

Formannskapsmedlem vil ha omvalg

Hildegunn Mo, som representerer Frp både i kommunestyret og formannskapet i inneværende periode, skriver under et annet innlegg i Facebook-gruppen at partiene som skal samarbeide bryr seg lite om folket, og tar til orde for omvalg.

– Jeg mente det jeg skrev. Jeg mener valgresultatet viser hva folk vil, og så tar ikke de andre partiene hensyn til det, sier Mo, som selv ikke tar gjenvalg.

Hun er på ferie, og skal selv ikke delta på demonstrasjonen.

NRK har snakket med personen som opprettet Facebook-gruppen, men så langt ikke fått bekreftet om man har bestemt seg for å demonstrere når de andre partiene i kveld skal inn i rådhuset.

Oppdatert tirsdag kveld: NRK får opplyst at det ikke ble noen demonstrasjon foran rådhuset i anledning tirsdagens forhandlingsmøte.

Jarle Skeidsvoll

SITTENDE ORDFØRER: Jarle Skeidsvoll (KrF) har ambisjoner om å fortsette som ordfører på Osterøy, men ifølge NRKs kilder peker mye mot at Lars Fjeldstad (Sp) overtar.

Foto: LEIF RUNE LØLAND / NRK

– Første gang jeg hører om noe sånt

Ordfører Skeidsvoll reagerer med forundring når NRK forteller om den mulige demonstrasjonen.

– Dette er første gang jeg hører om noe sånt. Det er i alle fall originalt, sier Skeidsvoll.

– Velgerne har sagt sitt, og da er det naturlig gå inn i samtaler eller forhandlinger. Det er slik valgresultatet forvaltes. Jeg ser ikke noen mening i en protestaksjon, og tror heller ikke det vil ha noen betydning, sier Skeidsvoll.

Han inngikk selv et valgteknisk samarbeid med Frp like etter forrige valg, men samarbeidet har ikke akkurat vært tett siden. Blant annet har KrF og andre partier reagert på at Frps gruppeleder skal ha trakassert en ansatt i kommuneadministrasjonen. Det er blant sakene som har svekket samarbeidsviljen frem mot årets valg.

– Hvorfor inkluderer dere ikke Frp i samtalene?

– Det har gjennom lang tid vært vanskelig å bygge tillit og forutsigbarhet i forholdet til Frp for de fleste andre partiene. Det betyr ikke at det ikke er mulig å samarbeide i fremtiden, men det er historiske årsaker til situasjonen vi har i dag, sier Skeidsvoll.

– Skeidsvoll er eiesyk

Siren Tyssebotn i Frp mener Skeidsvoll burde dempe egne ordførerambisjoner, og heller slippe sin nåværende vara Alf Terje Mortensen frem.

– Det er veldig merkelig at Skeidsvoll med sine tre mandater synes at han skal bli ordfører. Valget viste at KrF har blitt mindre populære og mister velgere, men Skeidsvoll er så eiesyk at han ikke vil gi fra seg vervet, sier Tyssebotn.

– Frp fikk også flere stemmer enn Senterpartiet, påpeker hun.

– Men det er vel slik demokratiet fungerer, at man kan velge samarbeidspartnere å danne flertall med?

– Jo da, men jeg synes det er urettferdig at de ikke tar med Alf Terje i det hele tatt.

Debatten fra Hosanger på Osterøy

DEBATT: Eiendomsskatt og millioninnsparinger var blant det politikerne på landets største innlandsøy diskuterte da NRK arrangerte debatt på Osterøy før kommunevalget.

– 75 prosent stemte ikke Frp

Alf Terje Mortensen har så langt ikke besvart NRKs henvendelser.

Høyres ordførerkandidat Hjalti Gislason sier folk er i sin fulle rett til å demonstrere.

– Men de må også huske på at det var 75 prosent som ikke stemte på Frp.

– Hva tenker du om påstanden om at partiene som nå skal forhandle bryr seg lite om folket på Osterøy?

– De fem partiene som skal samles i kveld, står jo faktisk for flertallet i Osterøy kommune, sier Gislason.